10 C
Bistrița
duminică, mai 26, 2024

Apele Române ar sări pe noi cu amenzi, dacă ne-am apuca de curățat Someșul acum – susține primarul Rodnei

Someșul Mare e ticsit de gunoaie. Câteva imagini surprinse pe raza comunei Rodna au oripilat opinia publică. Primarul Valentin Grapini susține că „cei de sus” nu dau voie autorităților locale să se ocupe de râu, așa cum ar trebui. „Dacă ne-am apuca acuma de curățat Someșul acolo, Apele Române ar sări cu amenzi pe noi”, a declarat primarul Rodnei. AFLĂ care e explicația:

În mediul online au apărut azi câteva imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, pe raza comunei Rodna.

Ai zice că la munte, aproape de izvoare, apa e ca-n rai! Ia, uite, ce-i pe Someș, în zona Rodnei! Ueeeeec…!” Acesta este mesajul lui Adrian Linca, ce însoțește imaginile următoare:

Contactat de reporterii Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a explicat că e o situație gravă cu care se confruntă de ani de zile.

Așa arată Someșul cum vii de pe Ilve și până în Șanț. Nu doar pe raza comunei Rodna. Imaginile acestea surprind cea ce vine dintr-o parte, cu ce vine din alta, plus ce aruncă, din nefericire, și cei din Rodna. Dar situația e așa de ani de zile. Și e din vina autorităților care nu-și fac treaba așa cum trebuie”, a declarat primarul Valentin Grapini.

Acesta a explicat că Someșul Mare e în grija celor de la Apele Române, care nu ar fi făcut nimic până acum pentru a-l îngriji, dar nici nu ar lăsa pe alții.

Cei de la Apele Române, de 30 de ani, nu au mai intervenit pe râul Someș. În 2017, am cerut să ne aprobe să accesăm fonduri prin POIM și să ne ocupăm de malurile râului. Să-l toaletăm, să ne ocupăm de curățarea albiei, de întărirea malurilor, etc. Nu ne-au aprobat. Nu ne-au dat voie. Dar nici ei nu au făcut nimic pentru râul ăsta. Nu s-au ocupat de el. Noi, ca autoritate locală, orice lucrare vrem să facem, trebuie să le plătim lor, celor de la Apele Române, o grămadă de bani. Exact cum am plătit atunci când am făcut podul peste Someș. E al lor Someșul când e vorba să ia bani sau să aplice amenzi, dar când e vorba de gunoaiele din el, e al primarului, al primăriei”, a spus revoltat primarul Valentin Grapini.

Acesta a explicat că s-au făcut acțiuni de ecologizare, dar sunt mai mulți factori care „favorizează” strângerea de gunoaie în acea zonă.

Noi am făcut anul acesta patru sau cinci acțiuni de ecologizare a malurilor Someșului. Dar așa cum vă spuneam, gunoaiele vin aduse și de afluenți, din alte zone. Plus cei care aruncă de la noi din comună. Zona aia e zona locuită de familiile de romi. Oricât le-am explicat cum stau lucrurile cu colectarea selectivă – ba am fost o săptămână ÎN FIECARE ZI și le-am verificat pubelele, explicându-le cum să colecteze selectiv – ei nu au făcut nimic. Vin cei de la Supercom, văd că nu e colectat selectiv, NU ridică gunoiul. Omul nu-și duce gunoaiele înapoi în gospodărie, ci merge și le aruncă în râu. NU pot să stau zi și noapte să păzesc malurile râului. La fel am pățit și după campania Supercom cu deșeurile voluminoase. Au venit, au văzut că nu-s colectate cum trebuie, nu le-au ridicat. Unde au ajuns? În râu!”, a declarat primarul din Rodna.

Valentin Grapini a mai explicat că dacă ar interveni acuma ca să curețe malurile, Apele Române ar „sări” pe ei cu amenzi.

Acum e rece. Nu pot băga oamenii în apă să curețe gunoaiele alea. Deci ar trebui să folosesc un buldo-excavator. Dacă intru în albia râului cu un buldo, sar cei de la Apele Române pe mine cu amenzi. Că NU e voie. Dar nici ei în 30  de ani nu au făcut nimic, în afară să dea amenzi. Păi la familiile astea de romi, de exemplu, degeaba le dai amenzi. Că nu le plătesc! Noi am tot făcut adrese și la Agenția de Mediu, și la Garda de Mediu, și la Apele Române. Miercuri, pe când se întorc la lucru, vom face din nou adresă către Apele Române, Garda de Mediu și Agenția de Protecția Mediului. Să vină și să vadă și să facă ceva! Dar să facă ceva proiecte! Că degeaba vin și dau amenzi, dacă ei nu fac niciun proiect, dacă nu se ocupă de Someș, dacă nu ne lasă nici pe noi să facem proiecte să ne ocupăm de el. Situația asta e așa de 30 de ani. Să facă regularizări, apărători, să se ocupe de el. Să vină cu proiecte! Și apoi să amendeze”, a concluzionat revoltat primarul comunei Rodna, Valentin Grapini.

Bistrițeanaul.ro a încercat să ia legătura cu Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița Năsăud și cu Garda de Mediu Bistrița Năsăud, pe numărul afișat pe site-urile celor două instituții, dar, fiind zile libere, nu a răspuns nimeni.

Revenim și cu poziția acestora… miercuri!

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!