-0.5 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 9, 2023

ALTE Vremuri… Bistrița, plină de fete frumoase care îi făceau pe turiști să-și piardă mințile

Una dintre primele descrieri ale Bistriței i-o datorăm lui Andrea Gromo. Acesta scria, în 1564, că cetatea Bistriței era aproape imposibil de cucerit sau de învins. Alți turiști au remarcat, în schimb, că tinerele fete din Bistrița erau incredibil de frumoase. Era suficient să facă doar câțiva pași pentru a-i înnebuni pe străini.

În viziunea turistului italian Bistrița era un oraş „frumos, bogat, populat şi puternic”.

Cetatea pe care a vizitat-o Andrea Gromo în anii 1560 avea „străzi drepte tăiate de la un capăt al oraşului la celălalt de pâraie care curg prin tot oraşul, spre marele folos al locuitorilor şi totodată spre desfătarea ochilor privitorilor”.

Andrea Gromo vorbește în descrierea sa și despre „o poartă principală” a cetății, dar și despre foarte multe mori de-a lungul şanţurilor, puse în mişcare de apa izvoarelor care ţâşnesc acolo. „…şi ele pot să macine mult mai mult decât nevoile oraşului”, remarca turistul.

Zidurile cetății și turnurile erau apărate de orășeni, la porți fiind angajați paznici. În 1542 s-a stabilit ca fiecare familie din cetate să stea de pază.

Un post de observație era asigurat chiar în turnul bisericii evanghelice din centru. Acolo stătea de veghe un trâmbițaș cu două-trei ajutoare. În caz de incendiu, el suna din trâmbiță și dădea alarma trăgând clopotele.

Cronicarul turc Evilia Celebi descria cetatea Bistrița, într-un document care datează din 1661. Acesta remarca faptul că „sunt fete frumoase în ea, că nu pot fi descrise.

Și în casa în care am fost musafiri se afla o fecioară tânără, cu obrazul ca bujorul și cu buzele ca cireașa… Iar când își îmbrăca rochia-i albă cu fire de aur și haina-i cu trenă și începea să umble – ne făcea să ne pierdem mințile…”, scria Evilia Celebi.

Cât de frumoase erau femeile din Bistrița aveau să afle cu toții, după anii 1900, când în oraș au apărut și primii fotografi: 

ALTE vremuri… În care toată lumea bună a orașului trecea periodic pe la fotograf…

ALTE Vremuri: Casa Michael Textoris de la Poșta Veche ascunde o crimă oribilă

ALTE Vremuri… Pensiunea Jonasch Willibald din Bistrița: Locul în care bistrițenii și-au ucis preotul…

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Exista o caracterizare inca si mai magulitoare a orasului, apartinand umanistului italian Giovanni Botero. Acest spune despre Bistrita, intr-o lucrare publicata in 1596, la Milano, ca e cel mai frumos oras din Transilvania! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.