4.8 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

Ana Dragu, apel către candidații la Primăria Bistrița și Consiliul Județean: „Vă provoc să trăiți 30 de zile cu 500 de lei”

Ana Dragu, președintele Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț a făcut un apel către candidații la Primăria Bistrița și către candidații la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Aceasta a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că nici o primărie, nici Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu acordă subvenții organizațiilor nonguvernamentale care oferă servicii sociale persoanelor cu dizabilități și nu susțin financiar recuperarea copiilor cu dizabilități.

Ana Dragu, președintele Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț și vicepreședinte al FEDRA – Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, sare la gâtul autorităților publice și le acuză că folosesc banii publici în scopuri electorale, în loc să susțină organizațiile nonguvernamentale care oferă servicii sociale persoanelor cu dizabilități.

„Am ajuns din nou în acel punct în care aveți nevoie de voturile noastre. Acel punct în care promisiunile curg pe bandă rulantă, deși nimeni nu le mai crede. Acel punct în care ați face absolut orice pentru un vot. Inclusiv ați promite ceea ce știți că nu veți putea face în viitorul mandat”, așa își începe Ana Dragu scrisoarea deschisă adresată tuturor candidaților la Primăria Bistrița și la Consiliul Județean.

„În calitate de părinte al unui copil diagnosticat cu autism, azi adolescent și în calitate de activist de peste 14 ani în domeniul drepturilor copiilor cu dizabilități neuropsihice, în calitate de președinte al celui mai important centru de recuperare privat pentru copiii cu autism din județ știu EXACT ce au făcut în ultimii 15 ani fiecare dintre cei aleși în funcții pentru copiii diagnosticați cu autism și alte dizabilități, pentru familiile lor și pentru adulții cu aceleași dizabilități”, susține președinta Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț.

Ana Dragu spune că a notat fiecare promisiune și modul în care a fost sau nu îndeplinită de candidații deveniți ulterior „aleși”. Odată ajunși în funcții, candidații se percep ca persoane superioare, „alese”, cu calități deosebite și posibilitatea de a face ceea ce îi taie capul, nu ceea ce au promis în campaniile electorale, susține Ana Dragu.

„Stimați candidați, lucrurile nu stau deloc așa. Sunteți, de fapt, aleși de noi să vă duceți la îndeplinire promisiunile, să fiți în slujba noastră și să puneți interesul alegătorilor pe primul plan. Posterele, bannerele, afișele din care ne zâmbiți photoșopați, fluturașii și scrisorelele de dragoste mincinoasă cu care ne invadați în această perioadă nu folosesc la nimic altceva decât la a toca banul public, în condițiile în care Statul Român practică politica de umilire, depersonalizare și înfometare a persoanelor cu dizabilități”, a punctat vicepreședintele FEDRA.

Ana Dragu a făcut publice câteva lucruri importante pe care administrația publică bistrițeană nu le face deși ar trebui să le facă.

Nici o primărie, nici Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu acordă subvenții organizațiilor nonguvernamentale care oferă servicii sociale persoanelor cu dizabilități, deși legislația există și este funcțională, deși alte administrații publice din țară implementează cu success Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială. Nici nu externalizează serviciile sociale către cei care se pricep să le facă. Am cerut acest lucru în repetate rânduri.

Nici Primăria Bistrița, nici Consiliul Județean nu acordă sprijin financiar pentru recuperarea copiilor cu dizabilități. Însă cheltuie sume anormale de bani pe diverse prostii gen concerte de muzică îndoielnică, cu iz electoral. O face Firea la București, acordând 1000 de lei pe lună familiilor copiilor încadrați în grad de handicap pentru a compensa lipsa de acțiune și servicii de recuperare a statului.

Proiectele de finanțare nerambursabilă pentru ONG-uri alocă sume absolute ridicole în domeniul social ONG-urilor care îndrăznesc să mai depună proiecte în ciuda hârțogăriei infernale, de la 5000 de lei/AN (CJ) la 15.000 Primăria Bistrița. Practic, nici măcar bani pentru a angaja un asistent social. Însă sume considerabile pentru sport și cultură. Pentru că ambele permit băi de mulțime și le dau ocazia să puncteze electoral.

Deși în municipiul Bistrița există sute de copii și adulți cu dizabilități, municipiul Bistrița nu are nici un centru de recuperare/centru de zi/centru de tip respiro pentru aceștia. Și lista ar putea continua.

„Se spune că valoarea unei societăți constă în modul în care își tratează cei mai vulnerabili cetățeni. Așadar, din punctul nostru de vedere, și valoarea unui candidat politic constă în același lucru. Vă provoc, dragi candidați, să faceți publice proiectele pe care le veți implementa dacă vă vom vota și noi, și nu suntem deloc puțini, pentru a crește calitatea vieții persoanelor cu dizabilități din județ, pentru a asigura accesul la terapie de recuperare, la servicii sociale și la o viață decentă pentru cei mai vunlerabili dintre noi. Dacă vi se pare greu să formulați proiecte viabile în acest domeniu, vă provoc să trăiți 30 de zile cu 500 de lei, așa cum este obligat să trăiască în prezent un adult cu autism încadrat în grad de handicap grav, sau orice alt adult încadrat în grad de handicap grav. Vă provoc să trăiți până la alegeri, împreună cu încă o persoană fără alte surse de venit, din 1700 de lei pe lună (indemnizație de handicap grav + indemnizație însoțitor). Să cumpărați din ei medicamente, mâncare, haine, pampers, să plătiți chirie și cheltuieli, să plătiți servicii de terapie de recuperare și să vă mai rămână și timp pentru a ne minți frumos.

De asemenea, rog colegii din presa locală să ne sprijine, solicitând fiecărui candidat să facă publice proiectele din domeniul SOCIAL care vizează copiii și adulții cu dizabilități din Bistrița-Năsăud. În programele lor electorale nu am găsit nimic care să ne arate că se gândesc la noi, cei invizibili și irelevanți”, punctează Ana Dragu.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.