Arhitectul șef al Primăriei Bistrița are un spațiu comercial într-o clădire de pe Republicii unde se ascunde un bloc cu 18 apartamente, iar construcția ocupă trotuarul

Arhitectul șef al Primăriei Bistrița are un spațiu comercial într-o clădire de pe Republicii unde se ascunde un bloc cu 18 apartamente, iar construcția ocupă trotuarul

Bulevardul Republicii nr. 53. O clădire ca multe altele din zonă, ați zice. Modernizată, cu spații comerciale, birouri. Așa este. Doar că pe lângă spațiile comerciale de la parter și birouri, clădirea adăpostește și… 18 apartamente la etajul I și în mansardă. O destinație schimbată, în ultimii ani, în clădirea care spre strada Lupeni ocupă trotuarul. Aici arhitectul șef al Bistriței, ing. Monica Pop, are un spațiu comercial. Cumpărat de la un investitor imobiliar de mare succes: Casa de Investiții Alianța.

Infernul: Pentru unii „mumă”, pentru alții – „ciumă”…

Inginerul Monica Pop este de peste 20 de ani unul dintre personajele cheie din urbanismul bistrițean. După ce ani la rând a condus serviciul de Urbanism, la sfârșitul anului 2008 este prezentată de proaspătul primar al Bistriței, Ovidiu Teodor Crețu, ca fiind noul arhitect șef al Bistriței. Era o poziție superioară față de cea de șef Serviciu Urbanism, dar, din care coordona – la fel ca și înainte – tot ce mișca în materie de construcții în oraș.

Așadar, semnătura Monicăi Pop se regăsește peste tot ce a însemnat dezvoltarea urbană a Bistriței în ultimii 20 de ani. N-a fost bloc, casă sau spațiu comercial care să se fi ridicat fără semnătura ei. Fie ca șef Serviciu Urbanism, fie ca Arhitect Șef al Bistriței, de 12 ani încoace.

Iar în timp ce pentru unii dezvoltatori imobiliari din Bistrița e „mumă”, pentru alții pare a fi “ciumă”. Iar pentru prea mulți dintre bistrițenii care au ajuns pe la Urbanism după certificate de urbanism, autorizații de construcții ori procese verbale de finalizare a lucrărilor – aici e INFERNUL din Primăria Bistrița.

Se poate aștepta cu lunile pentru un banal certificat de urbanism și cu anii după o autorizație de construcție. Inexplicabil, alții nu stau nici măcar să aștepte. Ba mai și sfidează legile urbanismului prin construcțiile ridicate.

Un fel de stat în stat, în care legea este interpretată după bunul plac…

În ultimii ani, serviciul Urbanism coordonat de cea ajunsă Arhitect Șef imediat după înscăunarea lui Ovidiu Crețu, a devenit un fel de stat în stat. Unde legea este interpretată după bunul plac. Pentru dezvoltatorii imobiliari aflați în grații – s-au creat rețete prin care se construiesc blocuri cu patru-cinci etaje dintr-un plan în care regimul de înălțime este descris ca S + P + 2 E + M, adică 5 Etaje. O astfel de prezentare poate permite ridicarea unui bloc impunător printre case. Specialitatea Primăriei Bistrița – în ultimii ani.

Casa de Investiții Alianța S.A. este unul dintre dezvoltatorii imobiliari cu mare trecere la Primăria Bistrița. Și cu proptele politice bine înfipte și bine ascunse de ochii lumii. De numele Alianța se leagă blocul ITM de pe strada CR Vivu din Bistrița. Acolo unde Ministerul Muncii cumpăra în 2010 un sediu pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă cu aproape 2 milioane de euro, la acea vreme. Un adevărat tun imobiliar în vremuri de recesiune economică. La un moment dat, în fața Trezoreriei, Alianța încerca de asemenea să ridice un bloc de lux. Dar afacerea a picat. 

Cum s-a ajuns de la spații comerciale la blocul cu 18 apartamente. Timpul le rezolvă pe toate…

Casa de Investiții Alianța SA este astăzi în insolvență, după ce în ultimii ani nu le-au prea mers afacerile ca la început. Mai ales cu statul partener în specula imobiliară, de unde ba cumpăra active, ba i le vindea… Alianța SA a amenajat pe Bulevardul Republicii nr. 53 o clădire care inițial trebuia să adăpostească spații comerciale și sedii de birouri.

Așa a și fost la început. Doar că – între timp – ultimele două etaje de birouri s-au transformat în apartamente. Nu mai puțin de 18. Așadar, pe Bulevardul Republicii, la nr. 53, la etajul I și în mansardă se ascunde un bloc cu 18 apartamente cochete.

O modificare care nu s-ar fi putut face fără acordul Primăriei Bistrița. Ce este cel puțin ciudat la această construcție este faptul că pe strada Lupeni, clădirea este singura de pe toată strada care NU respectă aliniamentul. Mai mult, a ocupat trotuarul – care a dispărut pur și simplu, sub clădire.

Un lucru imposibil pentru aproape oricine ar vrea să construiască la fel, ocupând trotuarul. Gurile rele spun că aici suprafața construită ar fi chiar mai mare decât terenul proprietate.

Construcția clădirii peste trotuar și schimbarea destinației din spațiu de birouri în spații de locuit nu ar fi fost posibilă fără știrea celei care conduce Urbanismul.   

Etic? Moral? Legal?

Așadar, legile din Urbanism – după care nimeni n-ar putea construi ocupând trotuarul – au fost mai permisive pentru Casa de Investiții Alianța, care a făcut ce și cum a vrut pe Republicii. Oare de ce? Păi când te faci coproprietar cu șefa de la Urbanism, ajunsă arhitect șef al orașului, uite că se poate. 

Monica Pop era șeful Serviciului Urbanism în perioada în care Casa de Investiții Alianța a cerut autorizația de construcție pe Republicii 53… Și –  SURPRIZĂ ! – din 2008 șefa de la Urbanism și, ulterior, arhitectul șef al orașului, este proprietarul unui spațiu de 28 de metri pătrați din această clădire. Lucru confirmat, de altfel, de ing. Monica Pop, în această dimineață, pentru Bistrițeanul.ro. 

Săraca arhitectă bogată – încă de când era șefa Urbanismului, nu de acum

Spațiul comercial cumpărat în 2008 de Monica Pop de la Casa de Investiții Alianța de pe Republicii este menționat în declarația de avere – ca și spațiu comercial de 28 de metri pătrați. Tot acolo se mai menționează un alt spațiu comercial, tot din Bistrița, dar mult mai mare, de 693 metri pătrați, cumpărat în 2002.

Dacă ne luăm după declarația de avere, Monicăi Pop pare să nu-i fi mers așa de bine după ce a ajuns Arhitect Șef. Toate proprietățile au fost cumpărate înainte de 2008, ultima fiind chiar spațiul de pe Republicii.

În declarația de avere completată în 12 mai 2020, Monica Pop omite să menționeze localitatea unde are terenuri, case, spații comerciale. Însă în declarația din 2017 toate proprietățile deținute sunt trecute ca fiind în Bistrița. Așadar, pe lângă cele două spații comerciale din Bistrița de peste 700 de metri pătrați (de pe care încasa chirie în 2017 de doar 1800 lei/an, iar în 2019 ceva mai mult – 4380 ron), Monica Pop mai are un apartament de 46 metri pătrați cumpărat în 1994. Și o casă edificată în 2006, de 202 metri pătrați.

Monica Pop și soțul său, angajat al MAI, după cum apare în declarația de avere, mai au trei terenuri în Bistrița. Două în intravilan, de aproape 4000 de metri pătrați: unul de 2046 mp cumpărat în 1995, un altul de 1934 metri pătrați cumpărat în 2002. De asemenea, dețin și un teren descris ca fiind teren extravilan, de fix 1000 mp, cumpărat în 2004.

Anul trecut, arhitectul șef al Primăriei Bistrița a încasat drepturi salariale în valoare de 95.327 lei, adică aproape 8000 lei lunar. Nu are depozite bancare, sau bijuterii de peste 5000 de Euro pe care să le declare. Aproape că n-a mai acumulat nimic din 2008 încoace… Abia se descurcă să-și întrețină proprietățile din salariu…!   

Arhitectul șef, printre norocoșii cu strada de pământ asfaltată

La fel ca mulți alți bistrițeni, Monica Pop și-a ridicat casa pe un teren de pe o stradă neasfaltată a Bistriței, strada George Enescu, în 2006, conform decarației de avere. După nici 6 ani de când își termină casa – minune…! Strada sa este prinsă în programul cu străzi de pâmânt care intră la asfaltare pe banii Primăriei Bistrița. Alături de strada Moșilor, unde locuiește primarul Ovidiu Crețu și de strada Turnului, unde avea casă un alt om influent din Primăria Bistrița – directorul executiv Ioan Găzdac. În campania din 2012, primarul Ovidiu Crețu se lăuda cu astfaltarea acestor străzi. 

Între timp, Primăria Bistrița a eliberat sute, poate mii de autorizații de construcție de case și chiar blocuri care dau în străzi de pământ. Iar de câte ori bistrițenii ridică vocea că vor asfalt și ei, sunt certați. Ba că și-au ales prost locul de casă, ba că Primăria Bistrița nu are bani pentru ele. 

Despre cum funcționează Urbanismul în Primăria Bistrița puteți citi mai jos. Iar dacă aveți alte situații pe care doriți să le facem publice puteți să ne contactați printr-un email pe adresa redactia@bistriteanul.ro, pe mesageria din pagina de Facebook Bistriteanul.ro sau pe WhatsApp-ul Redacției la numărul 0722.48.07.07.

EXCLUSIV: Un om de afaceri denunță CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița! CUM se creează o “problemă” și cum se rezolvă…

VIDEO. Fără condamnați penal în școli: „O curățenie absolut necesară în educație!” iulie 7, 2020 - „Vorbim despre o igienizare și o curățenie absolut necesară în sistemul de educație”, a avertizat profesoara Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, referindu-se la scandalul iscat de profesorul Vasile Maternik, din Șanț. Cei care agresează elevi nu mai au ce căuta în învățământ.
Supercom se revoltă: Vitalia ne împiedică să golim gunoiul! La propriu! iulie 7, 2020 - Supărare mare la Supercom, după începerea lucrărilor la celula II de la Tărpiu. Mașinile firmei derapează pe mâzgă și se împotmolesc în noroiul format de mașinile folosite la lucrări. Cum groapa de la Tărpiu e administrată de Vitalia, s-ar părea că războiul dintre cele două nu se mai termină.
Cristian Niculae: Ștergem „cu buretele” datorii de 3,7 milioane de lei! Plus alte facilități fiscale iulie 7, 2020 - S-a votat! Bistrițenii vor avea parte de mai multe facilități fiscale. Iar dacă ei își fac datoria de cetățeni, municipalitatea e și ea iertătoare. ”Ștergem datorii de 3,7 milioane de lei. Plus că sunt și alte facilități fiscale deja adoptate și mai așteptăm undă verde și pentru altele!” a declarat Cristian Niculae.
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 7, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne fără apă astăzi, 7 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, 12 vindecați și un deces. La nivel național, 29.620 persoane infectate iulie 7, 2020 - Avem 582 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 12 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 397 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Percheziții în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Italia într-un dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani iulie 7, 2020 - Percheziții în România și Italia, mai exact în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Genova. Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani. Prejudiciul cauzat - peste 1,5 milioane euro în mai puțin de un an.
VIDEO: Trimis în judecată la patru ani de când a omorât un bunic, în Uriu iulie 7, 2020 - Un accident rutier a avut loc la finele lui 2016, în Uriu. Un bunic a fost lovit din plin de un autoturism, în timp ce traversa neregulamentar DN 17. La aproape patru ani de la eveniment, șoferul a fost trimis în judecată.
FOTO: Parcul din Subcetate, aproape gata să fie dat în folosință iulie 7, 2020 - Lucrările la parcul din Subcetate aveau termen de finalizare în 30 iunie. Toate sunt așezate la locul lor, așa că mai urmează recepția. CÂND s-ar putea bucura locatarii din zonă de oaza verde:
Printr-un telefon a „convins” un bărbat să-i dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acum va plăti iulie 7, 2020 - Un bistrițean este trimis în judecată pentru șantaj, după ce a reușit să convingă, doar cu un telefon, un bărbat să îi dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acesta riscă acum închisoarea.
Pedepsirea celor responsabili de infectarea cu Covid și moartea a 5 bătrâni de la Maieru, în sarcina familiilor. Ce măsuri s-au luat iulie 7, 2020 - Invitată la Bistrițeanul Live, Anca Andrițoiu, șefa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a comentat și situația de la centrul de bătrâni de la Maieru, unde cinci persoane deja și-au pierdut viața, după ce au fost infectate cu Covid-19. Potrivit acesteia, practic sarcina tragerii la răspundere a vinovaților revine familiilor decedaților.
Trei nenorociri în mai puțin de o oră. A fost solicitată intervenția elicopterului SMURD iulie 6, 2020 - În mai puțin de o oră, trei nenorociri au avut loc în județ. Un bărbat și-a prins brațul într-o presă de balotat în Șieuț și s-a solicitat intervenția elicopterului SMURD. La scurt timp, un copil a fost lovit de mașină în localitatea Telciu, iar un bărbat cu handicap din Florești s-a electrocutat.
Două persoane infectate cu COVID 19 au cerut externarea, pe propria răspundere! iulie 6, 2020 - Curtea Consituțională a României a dat ”libertate” celor infectați cu COVID 19 să plece din spital, când vor, la cerere. Doi bistrițeni au profitat de această libertate.
Prins de două ori băut și fără permis la volan. A doua oară a fost aproape de comă alcoolică iulie 6, 2020 - Un bărbat riscă să își petreacă următorii ani după gratii, după ce a fost prins de două ori băut și fără permis, la volan. A doua oară a fost prins luna trecută, fiind aproape de comă alcoolică
Aquabis: „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare” Nu va fi apă în 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara iulie 6, 2020 - „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare”! Nu va fi apă mâine, 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara - transmite, într-un comunicat Aquabis.  
Al cincilea deces la Centrul de Bătrâni Maieru în contextul focarului de COVID 19 iulie 6, 2020 - Încă un deces al unui beneficiar al Centrului de Bătrâni Maieru s-a înregistrat azi. Numărul total al celor decedați ajunge astfel la cinci, în contextul focarului izbucnit acolo. La nivelul județului s-a înregsitrat decesul cu numărul 51.
Spitalul Județean trebuie să mute pe repede-nainte secțiile de pe Alba Iulia și Ghinzii, altfel riscă să piardă banii pentru modernizare iulie 6, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița trebuie să relocheze cât de curând secțiile de pe Alba Iulia și respectiv Ghinzii, în caz contrar riscă să piardă finanțarea europeană pentru reabilitarea lor.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv, nouă vindecați și un deces. La nivel național, 29.223 persoane infectate iulie 6, 2020 - Avem 574 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean au fost infectat cu coronavirus, nouă persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 250 de cazuri noi de infecție.
NOI locuri de muncă, în Bistrița: Se caută conducător auto categoria C / CE, electrician, farmacist sau șef de fermă! iulie 6, 2020 - „Căutăm o persoană serioasă și descurcăreață, pentru un job cu program flexibil și pachet salarial atractiv!” Se caută ingineri construcții civile, industriale și agricole, dar și electrician auto, mecanic întreținere, arhitect sau proiectant. Oferta completă, mai jos:
Cine este tânărul care și-a pierdut viața în teribilul accident de la Leșu iulie 6, 2020 - Un grav accident de circulație a avut loc aseară în Leșu. Din nefericire, din cei cinci tineri aflați în mașină, unul a decedat și doi au ajuns la spital. Uțu, așa cum îi spuneau prietenii, a ieșit din mașină pe picioarele sale! Apoi s-a prăbușit, ca într-un final să părăsească lumea celor vii.
VIDEO: Pedepse mai mari pentru agresorii sexuali! Copiii nu recunosc formele unui astfel de abuz iulie 6, 2020 - La fiecare 6 ore, în România un minor este victima unei forme de abuz sexual! Cei mai mulți copii nu recunosc și nu pot detecta formele abuzului sexual, în lipsa informațiilor oferite într-un cadru organizat și profesionist. Acest cadru este școala - subliniază prof Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud.
Aquabis: Fără apă azi, în Mijlocenii Bârgăului iulie 6, 2020 - Fără apă astăzi, 6 iulie 2020, în Mijlocenii Bârgăului - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune:
Tânăr din Subcetate, trezit din somn de poliție! Aveau treabă cu gagicuța ce-i dormea alături iulie 6, 2020 - Poliția a descins de dimineață în zona Subcetate. Un tinerel a fost trezit din somn de oamenii legii. N-aveau treabă cu el, ci cu domnișoara care îi dormea alături...
FOTO: GRAV accident în Leșu! O mașină a intrat într-un stâlp. Un tânăr a decedat iulie 5, 2020 - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în urmă cu scurt timp în localitatea Leșu. O mașina a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă. UPDATE: Tânărul de 21 de ani a decedat.
STOP JOC: Turc visează să bem apă direct din Colibița! Să fie, o bem și nefiltrată, dar să treacă conducta prin Wonderland iulie 5, 2020 - STOP JOC, toată lumea lasă tot ce are în mână jos și citește următoarea știre cu maximă atenție și seriozitate că tot vin alegerile locale și să știți pe cine și de ce votați. Cu scuzele de rigoare, vă informăm cu o întârziere de două zile, că i-a venit o idee candidatului PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc. Să bem apă din Colibița! Chiar așa, cine n-a visat să bea apă din lacul Colibița, acolo unde bogații și pensiunile mai deversează fosele septice în lac, cu îngăduința autorităților?! EXCELENTĂ IDEE! Da' cum v-a venit?
O clujeancă a rămas fără mașină, după ce a lăsat-o deschisă și cu cheia în contact, pe un podeț iulie 5, 2020 - O clujeancă de 33 de ani a rămas fără mașină, după ce și-a lăsat autoturismul parcat pe un podeț, deschis și cu cheia în contact. Mașina a fost găsită pe raza județului Sălaj.
Bătrân accidentat de un tractor cu cositoare în timp ce se odihnea în iarbă iulie 5, 2020 - Un incident bizar s-a petrecut pe un drum comunal din Bistrița-Năsăud ce face legătura cu județul Mureș. Un bărbat care conducea un tractor cu cositoare a trecut peste un bătrân care se odihnea în iarbă. Victima a fost grav rănită și transportată la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
EXTRA: Profesoara din Maieru, din nou în top, la un campionat european virtual…! iulie 5, 2020 - Pandemia nu a fost în stare să pună limite profesoarei Paraschiva Borș din Maieru. Nu doar că a participat la Campionatul European din Madeira, dar s-a și clasat în vârful ierarhiei. „La vârsta mea, cu toate prejudecățile care circulă printre oamenii de la țară, nu mai făceam nimic… Dacă te tot gândești vai, cât sunt de bătrână, eșecul e garantat...”
Bacalaureat 2020: Rezultate finale, după contestații! 6 absolvenți dau examen în etapa specială iulie 5, 2020 - Ministerul Educației a afișat rezultatele finale la Bacalaureat, după contestații. 6 absolvenți de clasa a XII-a s-au înscris în etapa specială a examenului național de Bacalaureat, în Bistrița-Năsăud. Sunt elevii care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.
S-a înregistrat al patrulea deces la Centrul pentru persoane vârstnice din Maieru iulie 5, 2020 - Numărul infectărilor cu COVID-19 este în continuă creștere în județul Bistrița-Năsăud. Astăzi s-a înregistrat încă un deces în contextul pandemiei. Este cel de-al patrulea deces al unui beneficiar de la Centrul de bătrâni din Maieru.
Bistrița-Năsăud: 12 cazuri pozitive, printre care un asistent de la SJU Bistrița, 10 vindecați și un deces iulie 5, 2020 - Avem 573 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 12 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 391 de cazuri noi de infecție.