Arhitectul șef al Primăriei Bistrița are un spațiu comercial într-o clădire de pe Republicii unde se ascunde un bloc cu 18 apartamente, iar construcția ocupă trotuarul

Arhitectul șef al Primăriei Bistrița are un spațiu comercial într-o clădire de pe Republicii unde se ascunde un bloc cu 18 apartamente, iar construcția ocupă trotuarul

Bulevardul Republicii nr. 53. O clădire ca multe altele din zonă, ați zice. Modernizată, cu spații comerciale, birouri. Așa este. Doar că pe lângă spațiile comerciale de la parter și birouri, clădirea adăpostește și… 18 apartamente la etajul I și în mansardă. O destinație schimbată, în ultimii ani, în clădirea care spre strada Lupeni ocupă trotuarul. Aici arhitectul șef al Bistriței, ing. Monica Pop, are un spațiu comercial. Cumpărat de la un investitor imobiliar de mare succes: Casa de Investiții Alianța.

Infernul: Pentru unii „mumă”, pentru alții – „ciumă”…

Inginerul Monica Pop este de peste 20 de ani unul dintre personajele cheie din urbanismul bistrițean. După ce ani la rând a condus serviciul de Urbanism, la sfârșitul anului 2008 este prezentată de proaspătul primar al Bistriței, Ovidiu Teodor Crețu, ca fiind noul arhitect șef al Bistriței. Era o poziție superioară față de cea de șef Serviciu Urbanism, dar, din care coordona – la fel ca și înainte – tot ce mișca în materie de construcții în oraș.

Așadar, semnătura Monicăi Pop se regăsește peste tot ce a însemnat dezvoltarea urbană a Bistriței în ultimii 20 de ani. N-a fost bloc, casă sau spațiu comercial care să se fi ridicat fără semnătura ei. Fie ca șef Serviciu Urbanism, fie ca Arhitect Șef al Bistriței, de 12 ani încoace.

Iar în timp ce pentru unii dezvoltatori imobiliari din Bistrița e „mumă”, pentru alții pare a fi “ciumă”. Iar pentru prea mulți dintre bistrițenii care au ajuns pe la Urbanism după certificate de urbanism, autorizații de construcții ori procese verbale de finalizare a lucrărilor – aici e INFERNUL din Primăria Bistrița.

Se poate aștepta cu lunile pentru un banal certificat de urbanism și cu anii după o autorizație de construcție. Inexplicabil, alții nu stau nici măcar să aștepte. Ba mai și sfidează legile urbanismului prin construcțiile ridicate.

Un fel de stat în stat, în care legea este interpretată după bunul plac…

În ultimii ani, serviciul Urbanism coordonat de cea ajunsă Arhitect Șef imediat după înscăunarea lui Ovidiu Crețu, a devenit un fel de stat în stat. Unde legea este interpretată după bunul plac. Pentru dezvoltatorii imobiliari aflați în grații – s-au creat rețete prin care se construiesc blocuri cu patru-cinci etaje dintr-un plan în care regimul de înălțime este descris ca S + P + 2 E + M, adică 5 Etaje. O astfel de prezentare poate permite ridicarea unui bloc impunător printre case. Specialitatea Primăriei Bistrița – în ultimii ani.

Casa de Investiții Alianța S.A. este unul dintre dezvoltatorii imobiliari cu mare trecere la Primăria Bistrița. Și cu proptele politice bine înfipte și bine ascunse de ochii lumii. De numele Alianța se leagă blocul ITM de pe strada CR Vivu din Bistrița. Acolo unde Ministerul Muncii cumpăra în 2010 un sediu pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă cu aproape 2 milioane de euro, la acea vreme. Un adevărat tun imobiliar în vremuri de recesiune economică. La un moment dat, în fața Trezoreriei, Alianța încerca de asemenea să ridice un bloc de lux. Dar afacerea a picat. 

Cum s-a ajuns de la spații comerciale la blocul cu 18 apartamente. Timpul le rezolvă pe toate…

Casa de Investiții Alianța SA este astăzi în insolvență, după ce în ultimii ani nu le-au prea mers afacerile ca la început. Mai ales cu statul partener în specula imobiliară, de unde ba cumpăra active, ba i le vindea… Alianța SA a amenajat pe Bulevardul Republicii nr. 53 o clădire care inițial trebuia să adăpostească spații comerciale și sedii de birouri.

Așa a și fost la început. Doar că – între timp – ultimele două etaje de birouri s-au transformat în apartamente. Nu mai puțin de 18. Așadar, pe Bulevardul Republicii, la nr. 53, la etajul I și în mansardă se ascunde un bloc cu 18 apartamente cochete.

O modificare care nu s-ar fi putut face fără acordul Primăriei Bistrița. Ce este cel puțin ciudat la această construcție este faptul că pe strada Lupeni, clădirea este singura de pe toată strada care NU respectă aliniamentul. Mai mult, a ocupat trotuarul – care a dispărut pur și simplu, sub clădire.

Un lucru imposibil pentru aproape oricine ar vrea să construiască la fel, ocupând trotuarul. Gurile rele spun că aici suprafața construită ar fi chiar mai mare decât terenul proprietate.

Construcția clădirii peste trotuar și schimbarea destinației din spațiu de birouri în spații de locuit nu ar fi fost posibilă fără știrea celei care conduce Urbanismul.   

Etic? Moral? Legal?

Așadar, legile din Urbanism – după care nimeni n-ar putea construi ocupând trotuarul – au fost mai permisive pentru Casa de Investiții Alianța, care a făcut ce și cum a vrut pe Republicii. Oare de ce? Păi când te faci coproprietar cu șefa de la Urbanism, ajunsă arhitect șef al orașului, uite că se poate. 

Monica Pop era șeful Serviciului Urbanism în perioada în care Casa de Investiții Alianța a cerut autorizația de construcție pe Republicii 53… Și –  SURPRIZĂ ! – din 2008 șefa de la Urbanism și, ulterior, arhitectul șef al orașului, este proprietarul unui spațiu de 28 de metri pătrați din această clădire. Lucru confirmat, de altfel, de ing. Monica Pop, în această dimineață, pentru Bistrițeanul.ro. 

Săraca arhitectă bogată – încă de când era șefa Urbanismului, nu de acum

Spațiul comercial cumpărat în 2008 de Monica Pop de la Casa de Investiții Alianța de pe Republicii este menționat în declarația de avere – ca și spațiu comercial de 28 de metri pătrați. Tot acolo se mai menționează un alt spațiu comercial, tot din Bistrița, dar mult mai mare, de 693 metri pătrați, cumpărat în 2002.

Dacă ne luăm după declarația de avere, Monicăi Pop pare să nu-i fi mers așa de bine după ce a ajuns Arhitect Șef. Toate proprietățile au fost cumpărate înainte de 2008, ultima fiind chiar spațiul de pe Republicii.

În declarația de avere completată în 12 mai 2020, Monica Pop omite să menționeze localitatea unde are terenuri, case, spații comerciale. Însă în declarația din 2017 toate proprietățile deținute sunt trecute ca fiind în Bistrița. Așadar, pe lângă cele două spații comerciale din Bistrița de peste 700 de metri pătrați (de pe care încasa chirie în 2017 de doar 1800 lei/an, iar în 2019 ceva mai mult – 4380 ron), Monica Pop mai are un apartament de 46 metri pătrați cumpărat în 1994. Și o casă edificată în 2006, de 202 metri pătrați.

Monica Pop și soțul său, angajat al MAI, după cum apare în declarația de avere, mai au trei terenuri în Bistrița. Două în intravilan, de aproape 4000 de metri pătrați: unul de 2046 mp cumpărat în 1995, un altul de 1934 metri pătrați cumpărat în 2002. De asemenea, dețin și un teren descris ca fiind teren extravilan, de fix 1000 mp, cumpărat în 2004.

Anul trecut, arhitectul șef al Primăriei Bistrița a încasat drepturi salariale în valoare de 95.327 lei, adică aproape 8000 lei lunar. Nu are depozite bancare, sau bijuterii de peste 5000 de Euro pe care să le declare. Aproape că n-a mai acumulat nimic din 2008 încoace… Abia se descurcă să-și întrețină proprietățile din salariu…!   

Arhitectul șef, printre norocoșii cu strada de pământ asfaltată

La fel ca mulți alți bistrițeni, Monica Pop și-a ridicat casa pe un teren de pe o stradă neasfaltată a Bistriței, strada George Enescu, în 2006, conform decarației de avere. După nici 6 ani de când își termină casa – minune…! Strada sa este prinsă în programul cu străzi de pâmânt care intră la asfaltare pe banii Primăriei Bistrița. Alături de strada Moșilor, unde locuiește primarul Ovidiu Crețu și de strada Turnului, unde avea casă un alt om influent din Primăria Bistrița – directorul executiv Ioan Găzdac. În campania din 2012, primarul Ovidiu Crețu se lăuda cu astfaltarea acestor străzi. 

Între timp, Primăria Bistrița a eliberat sute, poate mii de autorizații de construcție de case și chiar blocuri care dau în străzi de pământ. Iar de câte ori bistrițenii ridică vocea că vor asfalt și ei, sunt certați. Ba că și-au ales prost locul de casă, ba că Primăria Bistrița nu are bani pentru ele. 

Despre cum funcționează Urbanismul în Primăria Bistrița puteți citi mai jos. Iar dacă aveți alte situații pe care doriți să le facem publice puteți să ne contactați printr-un email pe adresa [email protected], pe mesageria din pagina de Facebook Bistriteanul.ro sau pe WhatsApp-ul Redacției la numărul 0722.48.07.07.

EXCLUSIV: Un om de afaceri denunță CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița! CUM se creează o “problemă” și cum se rezolvă…

Împușcat la vânătoare! ianuarie 16, 2021 - Polițiștii și salvatorii au fost solicitați azi în Rebrișoara la un accident....mai neobișnuit. Un bărbat ce se afla la vânătoare a fost împușcat de partenerul său.
NE PLACE… că la noi numără prefectul centrele de vaccinare fix ca-n Caragiale ianuarie 16, 2021 - Ca-n Caragiale și astăzi, la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, la 136 de ani distanță de când a fost scrisă comedia "O scrisoare pierdută"! A numărat prefectul Stelian centrele de vaccinare și i-au dat 13, din care 11 operaționale, fiind de fapt trei, practic două. La fix i-au ieșit, ce n-ați înțeles?!
Frig este, zăpadă este, bistrițenii tot pe Dealul Budacului se distrează! Pârtia Cocoș, închisă! ianuarie 16, 2021 - A nins aproape neîntrerupt, în tot județul, în ultimele zile. Temperaturile au scăzut muuult sub minus. Cum e weekend, bistrițenii se distrează...pe Budac. Pârtia Cocoș e încă închisă. Există doar promisiuni...
Profesoară corigentă la lecția umanității: A abandonat un câine în ger, aruncându-l dintr-un sac ianuarie 16, 2021 - Un gest observat în zona RAAL Bistrița a oripilat internauții. Dintr-o mașină a fost aruncat, la marginea drumului, un câine. Un participant la trafic a făcut imediat poze și a distribuit în mediul online. Câinele nu a mai fost găsit, deși numeroși iubitori de animale au mers în căutarea lui. Mașina din imagini aparține fostei directoare a școlii din Budacul de Jos. CUM explică profesoara gestul făcut:
BN: 3 cazuri noi, patru decese și trei bistrițeni vindecați, în ultimele 24 de ore ianuarie 16, 2021 - DSP BN a anunțat 33 de teste pozitive, în ultimele 24 de ore. Patru bistrițeani au decedat și trei au fost declarați vindecați, în contextul pandemiei. Totodată, 29 de pacienți au fost externați.
VIDEO – DISPAR 26 de clase a IX-a din anul școlar 2021 – 2022 ianuarie 16, 2021 - Elevii care finalizează școala gimnazială în acest an școlar trebuie să-și gândească bine planurile pentru viitor. În anul școlar 2021 – 2022 vor dispărea 26 de clase de liceu, școală profesională și învățământ dual. Deputatul Daniel Suciu consideră că acest lucru a fost urmărit odată cu schimbarea directorilor de școli.
Probleme cu vaccinarea, în etapa a II-a! Inclusiv ministrul Voiculescu recunoaște! ianuarie 16, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare a fost demarată ieri, la nivel național, cu președintele Klaus Iohannis care a dat startul, vaccinându-se public. La câteva ore de la începerea etapei, au apărut și problemele. Platforma de programare a dat erori, iar centrele de vaccinare au fost...închise. Inclusiv ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a recunoscut public că există probleme, după ce înainte se lăudase că totul merge ca pe roate.
La Spitalul Județean nu se mai poate vaccina! EROARE de sistem, au închis centrul de vaccinare ianuarie 16, 2021 - Haosul din organizarea campaniei de vaccinare începe să se vadă. La Spitalul Județean nu se mai pot administra vaccinurile dintr-o eroare a sistemului, care a declarat închis centrul de vaccinare care funcționase aici în etapa I a campaniei de vaccinare, omițând că același centru a fost declarat funcțional și în etapa II. Situația ar fi la fel în toată țara.
Descoperă iarna și frumusețea munților noștri, străbătând cele 8 trasee de drumeții din Poarta Transilvaniei ianuarie 16, 2021 - A venit iarna, în toată splendoarea ei! Iar Bistrița Năsăud are zone în care iarna poate fii admirată în toată splendoarea sa. Există OPT trasee pentru drumeții, în această perioadă, în Poarta Transilvaniei. Echipați corespunzător, puteți vedea frumusețile naturii și ale iernii într-o escapadă de bine meritată.
Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ ianuarie 15, 2021 - Revoltă, indignare și disperare printre părinții din Bistrița, care au fost informați în această după-amiază de directorii școlilor că zeci de clase de liceu vor fi desființate în acest an. Între acestea, și clasa de Arhitectură a Liceului de Arte „Corneliu Baba” - unică în județ și chiar în regiune. Concurența aici este foarte mare, specializarea atrăgând anual elevi din Vatra Dornei sau Suceava. ISJ BN a transmis decizia azi, în jurul orei 16.00, fără a prezenta criteriile de selecție. Fără a da posibilitatea directorilor să reacționeze sau să-și susțină punctul de vedere...
GAFĂ de proporții a PNL BN: Numire politică a lui Adrian Crișan, pe lângă lege ianuarie 15, 2021 - Tenismenul Adrian Crișan este susținut la șefia Direcției Naționale Antidoping de... PNL BN. Ce nu pare să știe primarul Bistriței, Ioan Turc, jurist de meserie, este faptul că este vorba despre o funcție unde unde se cere independență politică, mai ales că Federația Mondială Antidoping sancționează dur orice imixtiune politică.
Prefectul Stelian Dolha l-a găsit pe „Elvis” de Bistrița și îl vrea model în campania de vaccinare ianuarie 15, 2021 - Prefectul Stelian Dolha intenționează să se folosească de imaginea unei personalități cunoscute a Bistriței pentru a promova vaccinarea, așa cum Elvis Presley, în 1956, a popularizat vaccinarea contra poliomilitei, vaccinându-se public. Acesta va apela la ultramaratonistul Tibi Ușeriu.
De luni începe a doua etapă de vaccinare și la Bistrița! CUM vă puteți programa: ianuarie 15, 2021 - Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat azi, dând astfel startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID. LA Bistrioța, vaccinările vor începe de luni, la POliclinică - Clădirea Pediatriei. CUM vă puteți programa:
Primarul Doru Crișan, revoltat de dispariția unei clase, la liceul din Prundu Bârgăului. Replica profesorului Mihai Mureșan, șeful ISJ BN: ianuarie 15, 2021 - primarul Doru Crișan din Prundu Bârgăului a comentat, revoltat, dispariția unei clase în planul de școlarizare, la Liceul „Radu Petrescu”. „În loc să avem un trend ascendent în sistemul de învățământ la nivel local și nu numai, în loc să ne dezvoltăm prin crearea de oportunități, tindem spre regres...”. Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, susține că lucrurile nu stau așa:
FOTO/VIDEO Accident spectaculos la benzinărie: două mașini s-au ciocnit, una s-a răsturnat printre pompe ianuarie 15, 2021 - Un accident spectaculos a avut loc în această după-masă în localitatea Susenii Bârgăului. Două autoturisme s-ar fi ciocnit într-o benzinărie, unul dintre ele răsturnându-se printre pompe în urma impactului. Un bărbat de 21 de ani a fost rănit.
Bârgăuanul ce și-a înjunghiat fratele, după gratii! CÂT va sta în închisoare: ianuarie 15, 2021 - Doi frați s-au luat la ceartă în luna septembrie a anului 2019. Fratele mai mare a scos cuțitul și l-a înjunghiat pe celălalt. Ieri, bârgăuanul a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița, având de ispășit pedeapsa pentru tentativă de omor.
VIDEO – Deputatul Daniel Suciu: E clar de ce la Bistrița mai e nevoie de un subprefect! Ca să știe CUM să comunice ianuarie 15, 2021 - Primarul Bistriței explica ieri că vom avea doi subprefecți. În cadrul unei conferințe de presă la sediul PSD BN, deputatul Daniel Suciu a găsit și motivul ”Ca să știe CUM să comunice”. Asta după ce social-democrații au primit un răspuns hilar la o petiție depusă la Instituția Prefectului.
LPS Bistrița s-a restras din Campionatul Național de Handbal! Costuri U-RI-A-ȘE impuse de Federație! ianuarie 15, 2021 - Campionatul Național de Handbal debutează astăzi, la șase luni distanță, din cauza pandemiei. Din nefericire, Bistrița nu va avea echipă, LPS Bistrița retrăgându-se. Federația a impus costuri U-RI-A-ȘE și a programat meciurile în așa fel înccât jucătorii sunt nevoiți să se suprasolicite, apărând astfel riscul de accidentare. 
BN: 26 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, două decese și trei bistrițeni declarați vindecați ianuarie 15, 2021 - DSP BN a raportat 26 de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului. Totodată, s-au înregistrat două decese. iar trei bistrițeni au fost declarați vindecați. Altor patru bistrițeni le-au reieșit testele pozitive, iar 36 de pacienți au fost externați.
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: Când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, prefectul era plecat să-și păzească locul la București ianuarie 15, 2021 - În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Bogdan Ivan a criticat modul în care prefectul gestionează banii contribuabililor. Acesta l-a acuzat totodată pe Stelian Dolha că atunci când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, în fața instituției Prefectului, acesta era plecat ”să-și păzească postul, la București„.
DE CITIT: Conştiinţa noastră mai bună… „Eminescu – începutul continuu” ianuarie 15, 2021 - Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) a fost celebrată astăzi și la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, acolo unde a fost prezentat volumul, „Eminescu – începutul continuu”, publicat recent de Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor Români, filiala Cluj. 
Bistrițenii pot propune proiecte pentru oraș, printr-o aplicație. Primăria Bistrița le finanțează pe cele mai bune ianuarie 15, 2021 - Începând de săptămâna viitoare, bistrițenii vor putea propune proiecte pentru oraș, prin intermediul aplicației City Health, folosită deja pentru semnalarea problemelor din municipiu. Cel mai bune proiecte vor fi finanțate de Primăria Bistrița și implementate.
Etapa a II-a de vaccinare începe la Bistrița cel mai devreme luni. Prefectul habar n-are câte centre funcționează în județ ianuarie 15, 2021 - Teoretic, etapa a doua de vaccinare începe astăzi, practic nu mai devreme de luni, cel puțin în Bistrița. Județul nostru va avea doar trei centre de vaccinare pentru această etapă, toate în Bistrița, ceea ce înseamnă că cei programați pentru această etapă trebuie să vină în reședința de județ.
TOP preferințe 2021: Ce colegii și licee preferă elevii de clasa a VIII-a din Bistrița-Năsăud ianuarie 15, 2021 - Un studiu realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud ne dezvăluie care sunt preferințele elevilor de clasa a VIII-a din județ, atunci cînd este vorba de alegerea colegiului pe care îl vor urma. Studiul a fost realizat pe baza unui chestionar online la care au răspuns 1146 elevi. TOP preferințe: Studiul publicat...
START etapa II de vaccinare! Președintele se vaccinează azi, public ianuarie 15, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare anti-COVID începe astăzi. Președintele Klaus Iohannis se va vaccina public, tocmai pentru a da un exemplu. Ministrul Sănătății solicită ca dovada vaccinării să fie trimisă electronic, pentru cei ce doresc să călătorească în țări care IMPUN vaccinarea ca și condiție de a lăsa străinii să-i viziteze.
AQUABIS: Sfaturi pentru a evita îngheţarea contorului şi a conductelor interioare ianuarie 15, 2021 - Aquabis transmite consumatorilor din Bistrița-Năsăud câteva sfaturi care să-i ajute să evite îngheţarea contorului şi a conductelor interioare: NU folosiţi flacără deschisă pentru dezgheţarea conductelor sau a contoarelor!
Primăria Bistrița va subvenționa în continuare taxa de salubritate. Ia în calcul ca în viitor „bogații” să plătească mai mult ianuarie 15, 2021 - Potrivit primarului Ioan Turc, taxa de salubritate nu va fi mai mare în acest an, municipalitatea luând hotărârea să o subvenționeze în continuare. Cu toate acestea, edilul ia în calcul pentru viitor ca cei mai avuți dintre bistrițeni să nu mai beneficieze de această „reducere”.
Iubitorii de schi vor putea aluneca pe Cocoș weekendul acesta, doar dacă zăpada e cum trebuie ianuarie 14, 2021 - Deocamdată nu se știe dacă pârtia Cocoș va fi deschisă în acest weekend, în ciuda ninsorilor abundente din ultimele zile. Potrivit primarului Ioan Turc, pârtia se redeschide doar dacă zăpada e cum trebuie și va fi disponibilă doar partea destinată copiilor și începătorilor.
ULTIMĂ ORĂ: Președintele anunță deschiderea școlilor în 8 februarie! Se revine la scenarii: ianuarie 14, 2021 - Președintele Klaus Iohannis a anunțat că din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor deschide. Unitățile de învățământ vor funcționa pe bază de scenarii determinate de incidența cazurilor COVID în fiecare localitate. AFLĂ ce se va întâmpla cu școala din localitatea ta:
VIDEO: Unul dintre cei mai valoroși jucători de tenis de masă, propus pentru șefia Agenției Națională Antidoping ianuarie 14, 2021 - PNL BN a primit 3 poziții asimilate funcției de secretar de stat. Printre ele se numără și șefia Agenției Naționale Antidoping, unde formațiunea politică îl susține pe unul dintre cei mai valoroși jucători de tenis de masă, Adrian Crișan.