14.3 C
Bistrița
miercuri, aprilie 24, 2024

Arhitectul șef al Primăriei Bistrița are un spațiu comercial într-o clădire de pe Republicii unde se ascunde un bloc cu 18 apartamente, iar construcția ocupă trotuarul

Bulevardul Republicii nr. 53. O clădire ca multe altele din zonă, ați zice. Modernizată, cu spații comerciale, birouri. Așa este. Doar că pe lângă spațiile comerciale de la parter și birouri, clădirea adăpostește și… 18 apartamente la etajul I și în mansardă. O destinație schimbată, în ultimii ani, în clădirea care spre strada Lupeni ocupă trotuarul. Aici arhitectul șef al Bistriței, ing. Monica Pop, are un spațiu comercial. Cumpărat de la un investitor imobiliar de mare succes: Casa de Investiții Alianța.

Infernul: Pentru unii „mumă”, pentru alții – „ciumă”…

Inginerul Monica Pop este de peste 20 de ani unul dintre personajele cheie din urbanismul bistrițean. După ce ani la rând a condus serviciul de Urbanism, la sfârșitul anului 2008 este prezentată de proaspătul primar al Bistriței, Ovidiu Teodor Crețu, ca fiind noul arhitect șef al Bistriței. Era o poziție superioară față de cea de șef Serviciu Urbanism, dar, din care coordona – la fel ca și înainte – tot ce mișca în materie de construcții în oraș.

Așadar, semnătura Monicăi Pop se regăsește peste tot ce a însemnat dezvoltarea urbană a Bistriței în ultimii 20 de ani. N-a fost bloc, casă sau spațiu comercial care să se fi ridicat fără semnătura ei. Fie ca șef Serviciu Urbanism, fie ca Arhitect Șef al Bistriței, de 12 ani încoace.

Iar în timp ce pentru unii dezvoltatori imobiliari din Bistrița e „mumă”, pentru alții pare a fi “ciumă”. Iar pentru prea mulți dintre bistrițenii care au ajuns pe la Urbanism după certificate de urbanism, autorizații de construcții ori procese verbale de finalizare a lucrărilor – aici e INFERNUL din Primăria Bistrița.

Se poate aștepta cu lunile pentru un banal certificat de urbanism și cu anii după o autorizație de construcție. Inexplicabil, alții nu stau nici măcar să aștepte. Ba mai și sfidează legile urbanismului prin construcțiile ridicate.

Un fel de stat în stat, în care legea este interpretată după bunul plac…

În ultimii ani, serviciul Urbanism coordonat de cea ajunsă Arhitect Șef imediat după înscăunarea lui Ovidiu Crețu, a devenit un fel de stat în stat. Unde legea este interpretată după bunul plac. Pentru dezvoltatorii imobiliari aflați în grații – s-au creat rețete prin care se construiesc blocuri cu patru-cinci etaje dintr-un plan în care regimul de înălțime este descris ca S + P + 2 E + M, adică 5 Etaje. O astfel de prezentare poate permite ridicarea unui bloc impunător printre case. Specialitatea Primăriei Bistrița – în ultimii ani.

Casa de Investiții Alianța S.A. este unul dintre dezvoltatorii imobiliari cu mare trecere la Primăria Bistrița. Și cu proptele politice bine înfipte și bine ascunse de ochii lumii. De numele Alianța se leagă blocul ITM de pe strada CR Vivu din Bistrița. Acolo unde Ministerul Muncii cumpăra în 2010 un sediu pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă cu aproape 2 milioane de euro, la acea vreme. Un adevărat tun imobiliar în vremuri de recesiune economică. La un moment dat, în fața Trezoreriei, Alianța încerca de asemenea să ridice un bloc de lux. Dar afacerea a picat. 

Cum s-a ajuns de la spații comerciale la blocul cu 18 apartamente. Timpul le rezolvă pe toate…

Casa de Investiții Alianța SA este astăzi în insolvență, după ce în ultimii ani nu le-au prea mers afacerile ca la început. Mai ales cu statul partener în specula imobiliară, de unde ba cumpăra active, ba i le vindea… Alianța SA a amenajat pe Bulevardul Republicii nr. 53 o clădire care inițial trebuia să adăpostească spații comerciale și sedii de birouri.

Așa a și fost la început. Doar că – între timp – ultimele două etaje de birouri s-au transformat în apartamente. Nu mai puțin de 18. Așadar, pe Bulevardul Republicii, la nr. 53, la etajul I și în mansardă se ascunde un bloc cu 18 apartamente cochete.

O modificare care nu s-ar fi putut face fără acordul Primăriei Bistrița. Ce este cel puțin ciudat la această construcție este faptul că pe strada Lupeni, clădirea este singura de pe toată strada care NU respectă aliniamentul. Mai mult, a ocupat trotuarul – care a dispărut pur și simplu, sub clădire.

Un lucru imposibil pentru aproape oricine ar vrea să construiască la fel, ocupând trotuarul. Gurile rele spun că aici suprafața construită ar fi chiar mai mare decât terenul proprietate.

Construcția clădirii peste trotuar și schimbarea destinației din spațiu de birouri în spații de locuit nu ar fi fost posibilă fără știrea celei care conduce Urbanismul.   

Etic? Moral? Legal?

Așadar, legile din Urbanism – după care nimeni n-ar putea construi ocupând trotuarul – au fost mai permisive pentru Casa de Investiții Alianța, care a făcut ce și cum a vrut pe Republicii. Oare de ce? Păi când te faci coproprietar cu șefa de la Urbanism, ajunsă arhitect șef al orașului, uite că se poate. 

Monica Pop era șeful Serviciului Urbanism în perioada în care Casa de Investiții Alianța a cerut autorizația de construcție pe Republicii 53… Și –  SURPRIZĂ ! – din 2008 șefa de la Urbanism și, ulterior, arhitectul șef al orașului, este proprietarul unui spațiu de 28 de metri pătrați din această clădire. Lucru confirmat, de altfel, de ing. Monica Pop, în această dimineață, pentru Bistrițeanul.ro. 

Săraca arhitectă bogată – încă de când era șefa Urbanismului, nu de acum

Spațiul comercial cumpărat în 2008 de Monica Pop de la Casa de Investiții Alianța de pe Republicii este menționat în declarația de avere – ca și spațiu comercial de 28 de metri pătrați. Tot acolo se mai menționează un alt spațiu comercial, tot din Bistrița, dar mult mai mare, de 693 metri pătrați, cumpărat în 2002.

Dacă ne luăm după declarația de avere, Monicăi Pop pare să nu-i fi mers așa de bine după ce a ajuns Arhitect Șef. Toate proprietățile au fost cumpărate înainte de 2008, ultima fiind chiar spațiul de pe Republicii.

În declarația de avere completată în 12 mai 2020, Monica Pop omite să menționeze localitatea unde are terenuri, case, spații comerciale. Însă în declarația din 2017 toate proprietățile deținute sunt trecute ca fiind în Bistrița. Așadar, pe lângă cele două spații comerciale din Bistrița de peste 700 de metri pătrați (de pe care încasa chirie în 2017 de doar 1800 lei/an, iar în 2019 ceva mai mult – 4380 ron), Monica Pop mai are un apartament de 46 metri pătrați cumpărat în 1994. Și o casă edificată în 2006, de 202 metri pătrați.

Monica Pop și soțul său, angajat al MAI, după cum apare în declarația de avere, mai au trei terenuri în Bistrița. Două în intravilan, de aproape 4000 de metri pătrați: unul de 2046 mp cumpărat în 1995, un altul de 1934 metri pătrați cumpărat în 2002. De asemenea, dețin și un teren descris ca fiind teren extravilan, de fix 1000 mp, cumpărat în 2004.

Anul trecut, arhitectul șef al Primăriei Bistrița a încasat drepturi salariale în valoare de 95.327 lei, adică aproape 8000 lei lunar. Nu are depozite bancare, sau bijuterii de peste 5000 de Euro pe care să le declare. Aproape că n-a mai acumulat nimic din 2008 încoace… Abia se descurcă să-și întrețină proprietățile din salariu…!   

Arhitectul șef, printre norocoșii cu strada de pământ asfaltată

La fel ca mulți alți bistrițeni, Monica Pop și-a ridicat casa pe un teren de pe o stradă neasfaltată a Bistriței, strada George Enescu, în 2006, conform decarației de avere. După nici 6 ani de când își termină casa – minune…! Strada sa este prinsă în programul cu străzi de pâmânt care intră la asfaltare pe banii Primăriei Bistrița. Alături de strada Moșilor, unde locuiește primarul Ovidiu Crețu și de strada Turnului, unde avea casă un alt om influent din Primăria Bistrița – directorul executiv Ioan Găzdac. În campania din 2012, primarul Ovidiu Crețu se lăuda cu astfaltarea acestor străzi. 

Între timp, Primăria Bistrița a eliberat sute, poate mii de autorizații de construcție de case și chiar blocuri care dau în străzi de pământ. Iar de câte ori bistrițenii ridică vocea că vor asfalt și ei, sunt certați. Ba că și-au ales prost locul de casă, ba că Primăria Bistrița nu are bani pentru ele. 

Despre cum funcționează Urbanismul în Primăria Bistrița puteți citi mai jos. Iar dacă aveți alte situații pe care doriți să le facem publice puteți să ne contactați printr-un email pe adresa [email protected], pe mesageria din pagina de Facebook Bistriteanul.ro sau pe WhatsApp-ul Redacției la numărul 0722.48.07.07.

EXCLUSIV: Un om de afaceri denunță CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița! CUM se creează o “problemă” și cum se rezolvă…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.