13 C
Bistrița
marți, iunie 15, 2021

Autogara suspendată din zona Gării nu se mai construiește. Primăria Bistrița a renunțat la finanțare și dă banii primiți înapoi

Primăria Municipiului Bistrița renunță la centrul intermodal, autogara suspendată ce trebuia să se construiască în zona Gării. Întrucât proiectul e finanțat deja din fonduri europene, primăria trebuie să dea înapoi banii deja primiți pentru asta.

În ședința de astăzi, consilierii locali vor vota renunțarea sau continuarea proiectului ce prevede un centru intermodal în zona Gării. Proiectul este deja finanțat prin fonduri europene, municipalitatea primind deja 824.481 de lei. Se pare că este vorba despre contravaloarea documentației proiectului.

Primăria Bistrița va înapoia această sumă Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În documentele făcute publice nu se explică de ce s-a luat această măsură.

De nenumărate ori, însă, primarul Ioan Turc a declarat că e foarte posibil să renunțe la acest proiect, fiind unul aberant.

„Realizarea unei traversări auto peste/sub linia ferată în zona gării este o necesitate indiscutabilă. Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții ADR NV este posibil să fie realizată într-o formă mai fezabilă și cu cheltuieli neeligibile mai mici, în exercițiul financiar 2021-2027, când vor fi introduse, în premieră, măsuri pentru siguranța traficului rutier. Raportat la data de finalizare a contractului de finanțare – 30.09.2021, există un risc major de neîncadrare în termenul maxim de implementare a POR 2014-2020, cu repercusiuni financiare, în sensul asigurării finanțării proiectului din bugetul local. Având în vedere efortul financiar al bugetului local pentru continuarea proiectului, consider că este momentul oportun pentru a solicita încetarea prin acordul părților, a contractului de finanțare.”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Valoarea proiectului trece de 8,6 milioane de euro. Cofinanțarea din bugetul local ajungea și ea la 4 milioane de euro.

Centrul intermodal presupunea realizarea unei stații de transport supraterană. Aceasta urma să lege strada Gării, strada Rodnei, Aleea Trandafirilor și strada Tărpiului, strada Industriei. Platforma urma să deservească transportul public local și cel extern și să asigure și legătura cu stația CFR.

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BistriVet angajează contabil, Filadelfia Group caută șoferi profesioniști și însoțitor de grup Grecia / Bulgaria

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: BistriVet angajează contabil. Filadelfia Group caută șoferi profesioniști,...

CASA RUSU Bistrița: TOMBOLĂ și un TOP 10 super piese de mobilier pentru casa ta 

Dormitoare, sufragerii, fotolii sau colțare în stil clasic sau modern, pe toate le găsești în oferta...

VIDEO: VirtualMenu.ro – Meniu virtual pentru restaurante și cafenele – ideea genială și utilă a unor tineri bistrițeni

Un meniu virtual, pe care clientul oricărui restaurant sau cafenele îl poate accesa oricând scanând un...