25.9 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

Bistrițenii nu vor mai aștepta cu lunile autorizațiile de construire. S-a impus un termen limită

Bistrițenii nu vor mai aștepta luni de zile să primească aturozațiile de construire emise de primării. Guvernul a aprobat un proiect de lege care impune emiterea autorizațiilor în maxim 65 de zile.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, 29 martie, proiectul de lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor, act normativ care ar permite emiterea de autorizaţii de construire mult mai repede şi cu mai puţină birocraţie. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că termenul de emitere care acum poate ajunge și la un am, va fi redus la 65 zile, adică puțin peste două luni.

Guvernul își dorește crearea unui Registru Naţional al Clădirilor, un sistem informatic care va conţine datele despre toate construcţiile autorizate, indiferent de finanţare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor, conform hotnews.ro.

„Sistematizarea legislaţiei şi fundamentarea unor noi concepte, sub forma unui cadru legislativ complex, coerent şi stabil, vor conduce la îmbunătăţirea calităţii mediului construit, asigurarea dreptului constituţional la un mediu sănătos, echilibru între interesul general şi cel individual, dezvoltare echilibrată şi sustenabilă, stabilitatea şi predictibilitatea mediului investiţional şi, implicit, competitivitate economică”, a declarat în cadrul ședinței de Guvern, Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

În mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuinţe unifamiliale pentru folosinţa proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialişti sau proiecte tip puse la dispoziţie de autorităţile locale. De asemenea, cu notificarea primăriei şi fără autorizaţie de construire, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

Actul normativ propune şi introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari (cu peste 500 de unităţi locative), care se va plăti către bugetul local, cu destinaţia clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educaţională. „Astfel, nu vom mai avea cartiere întregi construite haotic, fără asigurarea infrastructurii edilitare şi rutiere sau fără cabinete medicale, creşe, grădiniţe şi şcoli – funcţiuni esenţiale pentru o locuire sănătoasă şi echilibrată, iar părinţii nu vor mai fi nevoiţi să străbată zeci de kilometri pentru a-şi duce copiii la o unitate de învăţământ”, a subliniat Cseke Attila.

Foto: Wall-Street.ro

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Ha ha.. ce am mai râs! Credeți că o să îl respecte cineva??? Și acuma este reglementat prin lege un termen de emitere a certificatelor de urbanism și de eliberare a autorizațiilor de construire! Avem aprobate și proceduri de lucru și regulamente interne cu termene clare și precise! Numai bune de tăvălit în picioare de zânele și detectivii urbanistici!

  2. Emiterea autorizației de construire este reglementată de Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
    Atentie, actulmente Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii, pe baza documentatiei depuse la autoritatile competente, conform legii de mai sus in vigoare.
    Va „scadea” la 65 de zile, totul pentru bunastarea votantului.
    Asa se fac legile in Romania si binenteles cand trebuie, 30 ii mai mare decat 65!
    No comment!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...