1.1 C
Bistrița
marți, noiembrie 28, 2023

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, la Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România: Inovarea înseamnă curajul de a pleca într-o călătorie pe un drum necunoscut

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a organizat ieri „Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România”. Această zi a fost stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 764/1994, în data de 19 noiembrie, în semn de omagiu față de activitatea savantului româno-american George Emil Palade – „părintele” biologiei celulare moderne și primul român laureat al Premiului Nobel.

În mesajul său de deschidere a evenimentului, ministrul Bogdan Ivan a afirmat: „Cercetarea și găsirea unor soluții inovative reprezintă cheia dezvoltării României.

Inovarea înseamnă curajul de a pleca într-o călătorie pe un drum necunoscut, cu o destinație nu mereu precizată. În calitate de cercetători dedicați și mentori, vă sunt recunoscător că vă asumați rolul de arhitecți ai viitorului, atât prin cercetarea inovatoare, cât și prin angajamentul dumneavoastră față de valorile academice.

Mai mult ca oricând, lumea are nevoie de cunoștințele și soluțiile dumneavoastră. Vă felicit pentru curajul de a găsi drumurile care duc spre viitor! Prin rezultatele dumneavoastră și prin politici eficiente de cercetare și inovare, vom transforma România într-un hub regional pentru tehnologiile inovatoare”.

Proiectele prezentate în cadrul expoziției dedicate „Zilei Cercetătorului și Proiectantului din România” au inclus:

  • ELI-NP, pilonul de fizică nucleară al proiectului pan-european Extreme Light Infrastructure, prin care este vizată aplicarea laserelor de mare putere în domeniul cercetării fundamentale și aplicate de fizică nucleară. ELI-NP găzduiește un sistem laser unic în lume prin nivelul de putere atins, 10 PW și prin disponibilitatea a două fascicule laser cu această putere;
  • Exponate ale INCAS – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, precum sisteme aeriene fără pilot uman (UAS) în configurații EVTOL (electric vertical take-off and landing) și multirotor, împreună cu postul de comandă-control de la sol și cu vehiculul utilitar transportor al flotei aeriene;
  • Aplicații ale proiectului GRAALrecovery, derulat în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială, ce are ca obiectiv avansarea către mediul industrial a biotehnologiei bazată pe utilizarea sistemului granular mixt microalge-bacterii, pentru eliminarea costurilor de aerare din treapta biologică de epurare a apelor uzate, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea numărului opțiunilor de valorificare a biomasei reziduale cu obținere de produși utili.

În contextul „Zilei Cercetătorului și Proiectantului din România”, Ministerul Digitalizării va găzdui și alte proiecte inovative ale institutelor aflate în coordonarea sa, în perioada 20-24 noiembrie.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.

„Spărgătorul de nuci”, PREMIERĂ la Bistrița, în interpretarea elevilor Școlii de balet „Ovidiu Danci”

Îndrăgitul și cunoscutul spectacol de balet clasic „Spărgătorul de Nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski ajunge, pentru...