-0.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

Cei de la Îndemânarea vor face puntea de pe Ghinzii: pentru pietoni, bicicliști și autovehicule de serviciu!

S-au finalizat hârțogăriile pentru reabilitarea punții de pe Ghinzii. Lucrările ar putea începe doar în primăvară. Puntea va avea zonă pentru pietoni și pistă de biciclete. Dar va putea fi folosită și de mașinile de serviciu.

În luna noiembrie 2019, puntea de pe Ghinzii, puntea TBC – așa cum e cunoscută – a fost ÎNCHISĂ.

”Decizia de închidere a punții pietonale de la TBC aparține Primăriei Bistrița. A fost luată în urma unei expertize care indică faptul că nu mai prezintă siguranță în exploatare, ca urmare a ploilor puternice din vara asta” – au explicat pe atunci reprezentanții PMB.

FOTO/VIDEO: Pericol la puntea de pe Ghinzii!

CE s-a constatat în urma ploilor abundente din 2019:

 • starea tehnică a punții s-a agravat
 • afluierile de la pila centrală
 • coborârea talvegului
 • erodare de fundație la pila 1 mal drept
 • afluieri la celelalte pile, aripi sau sferturi de con
 • beton cu aspect friabil
 • zone de beton exfoliat
 • lucrările de apărare au fost distruse în totalitate

Culmea, desi banii pentru reablitarea ei EXISTAU deja, abia anul acesta în august s-au finalizat licitațiile și hârțogăriile.

Astfel, pentru 1,67 milioane lei plus TVA, firma trebuie să finalizeze proiectarea și execuția în termen de 10 luni, adică până în vara lui 2022.

Conform caietului de sarcini sunt necesare următoarele tipuri de lucrări:

 • lucrări de desfacere a punții existente și de execuție a unui punți noi
 • lucrări de relocare utilități electrice și telecomunicații
 • relocare conductă apă și gaz
 • lucrări pentru reţeaua de iluminat public

Puntea, ce va avea o lungime de aproape 52 de metri, va cuprinde:

 • O parte carosabilă de 3,5 metri, ce cuprinde inclusive pista de biciclete
 • O parte pietonală cu o lățime de 2 m

Totuși, pe partea carosabilă vor avea acces doar unele mașini. E vorba de mașinile de serviciu, în special cele care deservesc unitățile medicale de strada Ghinzii.

Proiectul cuprinde inclusive lucrări de consolidare a albiei râului- 50 metri în amonte de punte și 60 de metri în aval. Lucrările trebuie să primească o garanție de MINIM 36 de luni, conform cererii de ofertă a Primăriei Bistrița.

Conform reprezentanților PMB, lucrările ”vor începe când vremea le va permite”. Surse Bistrițeanul.ro susțin că lucrările vor fi demarate în primăvara lui 2022.

Puntea pietonală peste râul Bistrița, str. Tudor Vladimirescu, a fost realizată în anul 1950 și se află în domeniul public al municipiului Bistrița din 30.09.2009.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...