14.5 C
Bistrița
vineri, mai 24, 2024

Colegiul Farmaciștilor reacționează: ”Legislația e ambiguă! Farmaciștii se expun unor riscuri!”

Bistrițeanul.ro prezenta azi faptul că farmaciile din Bistrița nu preiau medicamentele expirate de la populație. Colegiul Farmaciștilor a reacționat. ”Legislația e ambiguă…Farmaciștii se expun la pericole…Trebuie făcute reglementări…” au transmis aceștia în dreptul la replică.

Bistițenii s-au plâns de faptul că farmaciile nu preiau medicamentele expirate. Sunt doar câteva în oraș care acceptă să le pria. Dar nici acolo nu-s toate roz, mai ales că trebuie să plătească pentru medicamentele care le returnează.

Bistrițeanul.ro a prezentat acest aspect într-un articol:

Scandal la farmacii: „Nu vor să ne preia medicamentele expirate!”

În urma publicării acestuia, Colegiul Farmaciștilor Bistrița Năsăud a reacționat. Au explicat că legislația actuală e ambiguă. Mai mult, farmaciștii se expun unor riscuri atunci când preiau produsele de la cetățeni.

Mai jos vă redăm întregul text trimis:

POZITIA COLEGIULUI FARMACISTILOR BISTRITA-NASAUD
REFERITOR LA COLECTAREA MEDICAMENTELOR EXPIRATE DE LA POPULATIE

 

Conform legislatiei actuale ,colectarea si distrugerea medicamentelor expirate/nefolosite de la populatie nu este reglementata complet de catre stat. 

Legea farmacie 266/2008 precum si Ordinul MS 444/2019 pentru aprobarea Normelor privind infiintarea,organizarea si functionarea unitatilor farmaceutice nu prevad si nu permit preluarea,depozitarea si distrugerea medicamentelor expirate/nefolosite de catre
populatie.

In ceea ce priveste Ordinul MS 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatie – nu exista norme de aplicare concrete a acestei prevederi. Nu este reglementat:

 • cum se realizeaza colectarea medicamentelor expirate de la populatie
 • cum se preiau
 • cum si unde se depoziteaza
 • cine suporta costurile, etc.

Stabilirea in sarcina farmaciilor comunitare a unei obligatii de colectare/stocare/distrugere a medicamentelor expirate de la populatie impune:

 • un cadru legislativ clar, neinterpretabil
 • proceduri speciale care sa confere capacitatea tehnica/juridica de a presta astfel de activitati.

In acest scop, la nivel national s-au facut numeroase propuneri, s-a solicitat Ministerului Sanatatii sa reglementeze acest aspect, insa pana in prezent s-a ramas doar la stadiu de proiect.

Fiecare tara a reglementat intru-un fel sau altul problema medicamentelor expirate sau ramase nefolosite de la populatie.

De exemplu Ungaria, Germania – medicamentele expirate sunt colectate in locuri special amenajate de operatori autorizati dupa proceduri specifice.

In nici o tara UE nu a fost reglementata o predare, preluare, sortare a medicamentelor expirate,( considerate deseuri periculoase), in acelasi loc in care se face eliberarea medicamentelor, adica in spatiul destinat eliberarii medicamentelor catre populatie.

O astfel de activitate ar insemna un risc crescut/pericol de contaminare a
medicamentelor existente in stoc. Farmacistul nu poate fi implicat in a prelua deseuri
periculoase – pe aceeasi masa de lucru unde elibereaza medicamente catre populatie,
fiind responsanbil de respectarea principiilor profesionale si a pacientilor bolnavi pe care
ii deserveste.

Exemplu: In incercarea farmacistilor de a colecta medicamente expirate de la pacienti, in pungile aduse in farmacii s-au identificat :
 • alte produse care nu sunt medicamente: suplimente alimentare,dispozitive etc.
 • alte deseuri rezultate in urma unor tratamente, inclusiv taietoare, intepatoare, seringi utilizate, vata imbibata cu sange, ace fara capac, etc.

Exista astfel un risc de contaminare crescut la care este supus farmacistul care intra in
contact cu medicamente returante de pacienti, provenite din randul cetatenilor potential
bolnavi sau din alte surse necunoscute.

Trebuie clarificat termenul de ‘medicament” care se refera la un anumit tip de produs (art.38 din OMS119/2014 se refera la “medicamente”).

In legislatia farmaceutica exista multe tipuri de produse farmaceutice:

 • OTC
 • suplimente
 • dispozitive medicale, tehnico-medicale
 • medicamente (stupefiante/psihotrope) care au legislatie specifica de eliberare/ returnare in farmacie ( legea 339/2005), etc.

Daca acest termen nu este bine clarificat si delimitat se creeaza riscul ca populatia sa aduca in farmacii tone de deseuri, de la suplimente/medicamente/dispozitive medic. La momentul actual legislatia fiind atat de abigua, nu ofera vreun cadru legal clar (norme de aplicare) prin care aceste deseuri medicamentoase pot fi preluate de la populatie in spatiul farmaciilor comunitare.

Exista un proiect de lege PL-X495/2021 initiat in iunie 2021 -care momentan se afla in dezbatere- proiect in care sunt implicati/consultati toti cei implicati in lantul de furnizare a medicamentelor catre populatie.

Concluzionam ca este datoria autoritatilor implicate in acest demers de a clarifica si a gasi solutii coerente care sa functioneze in mod real .

Cu stima,

Colegiul Farmacistilor Bistrita-Nasaud

Presedinte: farm.Sirbut Monica

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!