13.4 C
Bistrița
luni, aprilie 15, 2024

Cum inventează Prefectura avize pentru un aparat deja avizat și certificat pentru întreaga Uniune Europeană

Vâlvă mare la Bistrița, cu iz politic, după ce a ajuns un aparat de plasamafereză pentru tratarea pacienților cu COVID-19. După ce președintele CJ BN a făcut o conferință de presă, la Centrul de Transfuzii Bistrița, cu ocazia primei donări de sânge la acest aparat, s-au încins  spiritele. Atât prefectul, cât și liderul PNL BN au afirmat în spațiul public că aparatul nu s-ar putea utiliza pentru că nu are avizul Ministerului Sănătății. Când colo, ce să vezi, NU îi trebuie. AFLAȚI de ce:

Lupta politică pe aparate, continuă în județul nostru. După întrecerea socialistă pe aparatele Real Time -PCR, a venit momentul aparatului de plasmafereză pentru pacienții COVID-19. Acesta a fost oferit prin comodat, pe o perioadă de 12 luni, județului nostru.

Aparatul a ajuns săptămâna trecută, joi a fost instalat, echipa instruită, iar săptămâna aceasta, miercuri, a avut loc prima donare de sânge. Cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a organizat o conferință de presă, la Centrul de Transfuzii. Acest lucru l-a supărat pe prefectul județului, Stelian Dolha, care ar fi cerut inclusiv demiterea șefei Centrului de Transfuzii, Adina Beudean.

Mai multe puteți reciti aici:

Fiecare aparat cu scandalul său… Prefectul Stelian Dolha ar fi cerut demiterea șefei Centrului de Transfuzii după o conferință „nepermisă”

Ca și cum nu ar fi fost îndeajuns, prefectul Dolha, căruia i s-a alăturat și liderul liberalilor bistrițeni, Ioan Turc, au sunat din trâmbiță în spațiul public că aparatul nu ar putea fi utilizat pentru că nu are avizul Ministerului Sănătății.

Chiar și în replica de ieri, vizavi de solicitarea de demitere a șefei Centrului de Transfuzii Sanguine, prefectul spune că se va ocupa de avizele necesare.

Atât prin Instituția Prefectului, cât și personal, mă voi ocupa de urgentarea avizelor și autorizărilor, cu care acest aparat, unul dintre cele 14 primite ca donație în tot atâtea județe, să poată fi complet funcțional, iar plasma convalescentă obținută de la donatorii foști pacienți să poată fi inclusă în protocoalele terapeutice de tratament”, a anunțat Stelian Dolha.

Doar că aparatul are TOATE avizele de funcționare, și RECUNOAȘTEREA Ministerului Sănătății, nemaifiind nevoie de o foaie pe care să scrie „acest aparat are avizul Ministerului Sănătății” și a fost rezolvată de prefectul Stelian Dolha.

DE CE?

Aparatul care a ajuns la Centrul de Transfuzii este produs de Fresenius Kabi Germania. Aparatul are denumirea de Aurora Plasma Feresis, sistem de plasmafereză.

Această firmă, Fresenius, e cea mai mare firmă producătoare de aparatură medicală din lume, având autorizație C.E.E. Astfel, această autorizație le „dă voie” să fie folosite în siguranță pe teritoriul țărilor membre U.E.

Acest aparat e distribuit la noi în țară de firma Grand Impact, care are autorizație de la Autoritatea Națională a Medicamentului și Aparaturii Medicale, care aparține de Ministerul Sănătății.

Proprietarul firmei Besmax Pharma Distribution, Florin Hozoc, a cumpărat 18 astfel de aparate. Văzând eficacitatea tratamentului prin administrarea de plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19, celor aflați în stare critică, tratament folosit cu succes în numeroase țări din UE, și nu numai, a DONAT trei din aparatele sale, Ministerului Sănătății.

Ministerul a analizat aparatele, tratamentele din celelalte țări, și a decis că TREBUIE folosite. Așa s-a elaborat METODOLOGIA de colectare, testare, procesare și administrare a plasmei. Iar cele trei aparate AURORA PLASMA FERESIS au ajuns la București, Iași și Timișoara, inclusiv IPS Pimen beneficiind de acest tratament, după ce starea sa de sănătate s-a agravat.

Ministerul Sănătății AVIZEAZĂ astfel TOATE aparatele Aurora Plasma Feresis, produse de Fresenius Kabi Germania.

Florin Hozoc, decide să mai doneze 14 astfel de aparate, prin comodat, pe o perioadă de 12 luni. Unul dintre aceste 14 este aparatul ajuns și la Bistrița, care are toate avizele, INCLUSIV recunoașterea Ministerului Sănătății, care la rându-i, are cele trei aparate date la București, Iași și Timișoara, și care sunt perfect funcționale, fără o hârtie, separată, pe care să scrie „ACEST aparat are avizul Ministerului Sănătății”.

După ce la Bistrița s-a făcut marea vâlvă privind AVIZUL ministerului, Florin Hozoc a cerut ca Ministerul Sănătății să scrie NEGRU PE ALB că aparatele sale pot fi folosite.

În răspunsul dat de minister scrie clar că ECHIPAMENTELE și CONSUMABILELE donate de Besmax Pharma Distribution POT FI UTILIZATE gratuit în centrele județene de transfuzie din județele în care sunt donate.

CONCLUZII

  • Firma care produce aparatul de la Centrul de Transfuzie Bistrița are autorizație C.E.E.
  • Firma care distribuie în România aceste aparate are autorizația emisă de Autoritatea Națională a Medicamentului și Aparaturii Medicale
  • Firma care a cumpărat cele 18 aparate, dintre care 3 au fost donate Ministerului Sănătății și 14 oferite prin comodat în alte județe din țară, are recunoașterea și avizul Ministerului Sănătății.
  • Astfel, solicitarea unei hârtii SPECIALE pentru UN SINGUR aparat este o invenție și absurditate.
  • Aparatul de la Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița este astfel autorizat să funcționeze.

Așadar, aparatul de plasmafereză de la Bistrița NU are nevoie de avize speciale de care să se ocupe prefectul Stelian Dolha, care în timp de criză, nu are altceva mai bun de făcut decât să inventeze scandaluri cu iz politic exact unde nu ar trebui, pe tema sănătății oamenilor, și din nimic.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.

8 ani cu MAC GSM la Bistrița! Clienții săptămânii primesc o cafea la Copacul de Cafea

MAC GSM, unul dintre cele mai căutate magazine de accesorii pentru telefoane din Bistrița, împlinește astăzi...