34.9 C
Bistrița
duminică, iulie 14, 2024

Deputatul USR-Plus Lorant Sas, la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre: „Traficanții s-au adaptat rapid. Exploatarea victimelor a crescut”

Pandemia COVID-19 a înrăutățit situația victimelor traficului de persoane ca urmare a măsurilor de carantinare, a restricțiilor de călătorie și a altor restricții. Mai mult, traficanții s-au adaptat rapid la situația creată de pandemie”, a remarcat deputatul USR-Plus Lorant Sas. Acesta a condus delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).

Deputatul Lorant Zoltan Sas, șeful delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), a participat zilele trecute la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și politice a APCEMN. 

Evenimentul s-a desfășurat în sistem videoconferință, iar Lorant Sas recunoscut că traficanții s-au adaptat rapid la situația creată de pandemie. Comparativ cu anii precedenți, recrutarea online și exploatarea victimelor au crescut – a remarcat Lorant Sas. 

În schimb, autoritățile naționale au fost nevoite să își adapteze acțiunile preventive și de răspuns. De exemplu, serviciile de repatriere și asistență au trebuit să respecte regulile de distanțare socială, iar operațiunile au fost efectuate, în mare parte, prin canale electronice de comunicare.

În același timp, au fost instituite mecanisme naționale pentru a aborda acest fenomen care au început deja să producă rezultate pozitive. Eforturile și progresele în creștere ale României din ultimul an au fost recunoscute public de către partenerii internaționali”, a subliniat Lorant Sas. 

Comisia a adoptat proiectele de raport și recomandare privind Rolul parlamentelor în prevenirea traficului de persoane – aspecte juridice și politice.

În cadrul alocuțiunii susținute pe această temă, deputatul Lorant Sas a subliniat că traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai atroce infracțiuni, dar și o încălcare gravă a drepturilor omului.

Din perspectivă legislativă, în România, sancționarea și combaterea traficului de persoane au reprezentat o preocupare constantă și beneficiază de un cadru dezvoltat de reglementare – a punctat deputatul Lorant Sas. 

Totodată, deputatul român a amintit de faptul că Parlamentul României a creat, în 2009, Grupul pentru combaterea traficului de persoane.

Parlamentul român a fost printre primele parlamente din UE care au inițiat o procedură menită să modeleze parteneriatul și schimbul de informații între părțile interesate, astfel încât să permită prevenirea și combaterea traficului de persoane în mod eficient.

Cu ocazia acestei reuniuni, șeful delegației române a prezentat un amendament la textul proiectului de recomandare al comisiei, prin care s-a accentuat recunoașterea drepturilor omului privind victimele traficului de persoane. Dezbaterea formei finale a documentului se va realiza în sesiunea plenară a Adunării din iunie a.c.

La propunerea delegației române, membrii APCEMN au stabilit ca reuniunea din toamnă a Comisiei să aibă ca temă „Promovarea digitalizării și inovării ca mijloc de perfecționare a procesului legislativ și în scopul creșterii transparenței activității parlamentare și a implicării cetățenilor”.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...

DELICE PAN angajează șofer categoria B. Noi locuri de muncă, la Coroana Grand Hotel, Centrul Micul Prinț, Stewo Năsăud sau Coroana

Echipa Delice Pan are nevoie de un șofer pentru distribuție pâine, iar Tricorama caută operator utilaje personalizare. Centrul Micul Prinț angajează terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Crama Jelna, Restaurant Coroana, Aquabis sau STEWO  PLAST Năsăud: