25.8 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

EDITORIAL: Nimic nu mai e cum ar trebui să fie

Stimați conducători ai comunei primitive Bistrița-Năsăud, conform raportărilor, numărul persoanelor diagnosticate cu SARS-CoV-2 a atins cote alarmante. La Spitalul Județean BN avem un focar activ de coronavirus. Avem restricții peste restricții și adăugăm altele, pentru că sistemul medical e suprasolicitat și nu mai face față, mor oameni tineri și fără comorbidități, mor copii!

Nimic nu mai este cum ar trebui să fie… HORECA e în faliment. Afacerile se închid peste noapte. Vaccinurile ba sunt sigure, ba nu sunt sigure.

La nivel național comunicarea pe tema crizei majore de sănătate publică este d e z a s t r u o a s ă. În consecință, populația este revoltată și o mare parte din oameni și-a pierdut încrederea în autorități. Acțiunile luate de dumneavoastră sunt parțial ineficiente și aiuristice, deci oamenii nu au cum să se înghesuie să le respecte.

Câteva exemple:

1.  Închidem restaurantele, dar în hipermarketuri cetățenii stau bot în bot. Ori e pandemie pentru toți, ori nu e?! Ori afectează pe toată lumea, ori doar pe unii, mai fraieri!

2.  La cabinetele medicale și la UPU sunt cozi. Secțiile ATI sunt pline de pacienți grav bolnavi. Dar acuzăm populația că stă acasă și nu merge la timp la medic. Ca să fie cazată pe coridor. Nu credem în COVID, dar suntem distruși când cineva drag pierde lupta cu virusul.

3.  Vrem testări în masă și ne plângem că oamenii refuză să se testeze, însă în același timp testarea e gratuită doar în anumite condiții. Oamenii, afectați de criza economică rezultată din pandemie nu au bani, domnilor, să se testeze de fiecare dată când nu se simt bine. E importantă testare? Atunci să fie gratuită.

4.  Vrem testare în școli, dar școlile nu au suficiente teste. 

5.  Avem obligativitatea purtării măștilor, ne burzuluim la oamenii care nu le poartă sau poartă aceeași mască timp de o lună incorect. Dar în același timp am stabilit deja că o mască chirurgicală nu e suficientă pentru a proteja pe nimeni, iar măștile de calitate costă.

Și poate voi vă permiteți, dar pentru un pensionar sau o persoană cu dizabilități, pentru o familie formată din 4 membri – cu venit minim de 242 de lei/lună – măștile eficiente depășesc pragul suportabilității (prețul e orientativ). Păi aplicăm legea junglei? Scapă cine poate și e mai potent financiar? Ne prefacem că purtăm măști de formă doar ca să nu încasăm amenzi sau cum? 

6.  Școlile ba se închid, ba se deschid. Vrem performanță școlară și cât mai puțini analfabeți funcțional, dar sistemul nu e pregătit pentru online! Vacanțele ba au o lună, ba au trei săptămâni, iar ministrul educației se răzgândește zilnic.

7.  Medicii constată că un medicament pentru paraziții intestinali ai animalelor e eficient în lupta cu infecția zilei, specialiștii ATI fac adrese peste adrese la Ministerul Sănătății pentru aprobarea pentru uz uman, pentru introducerea în protocol, dar instituția respectivă ignoră practica clinică și nu aprobă medicamentul! Doar privilegiați cu relații îl primesc în spital. Pentru că nu se găsește pe de o parte, iar pe de altă parte medicilor le e pur și simplu FRICĂ să îl administreze ca să nu fie acuzați de malpraxis dacă pacietul nu scapă, totuși, cu viață.

8.  Medici de prestigiu, cum e Vasile Astărăstoaie, fost preșetinte al Colegiului Medicilor aberează, ba să ne vaccinăm, ba să nu ne vaccinăm, ba să mergem la biserici de sărbătorile pascale, ba să stăm acasă, astfel încât nimeni nu mai înțelege absolut nimic. Apar pe Internet „scheme de tratament” și vraci peste noapte. Ne îndopăm cu ele și apoi ne mirăm când dăm colțul.

9.  Oameniii își vor viețile înapoi, vor normalitate și e absolut legitimă această dorință. Dar înjură medicii, înjură autoritățile, înjură presa, postează niște comentarii de ți se face părul măciucă. Niște comentarii pline de ură și agresivitate. Astea sunt comportamente normale? De societate cu pretenții de civilizație? Vrem respectarea drepturilor cetățenești, însă încălcăm drepturile celor din jur și ne comportăm ca niște sălbăticiuni turbate. Și sunt doar câteva dintre incoerențele cognitive la ordinea zilei.

10. Testele pozitive sunt de fapt negative, iar testele negative riscă să fie oricând pozitive.

Cel mai grav e că nimeni nu mai înțelege nimic sau, și mai grav, că fiecare înțelege ce vrea. Pentru că am primit atâtea mesaje și informații contradictorii încât nici măcar psihiatrii nu mai știu cum să reacționeze. Și dacă ar ști nu i-am crede.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.