22.6 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 10, 2023

EDUCAȚIE: E vremea să-i încurajăm pe copiii noștri să aleagă școlile profesionale: Să învețe o meserie

Se va încheia în curând cea de-a doua etapă de înscriere în școlile profesionale. În Bistrița-Năsăud au rămas libere peste 530 de locuri. „Meseria ar trebui să fie într-adevăr o brățară de aur. Haideți să ne întoarcem la adevăratele valori, să nu ne mai fie rușine să muncim. Să-i încurajăm pe copiii noștri să învețe o meserie… Să fie un bun electrician sau mecanic auto, un bun lucrător în turism…

Invitată la emisiunea „Direct în Problemă”, la Bistrițeanul LIVE, deputatul USR Cristina Iurișniți a subliniat că școlile profesionale ar trebui promovate și reînființate, acolo unde este nevoie.

Sunt 397 de copii înscriși în școlile profesionale până în la finalul anului 2020. Anul trecut, doar 81 de elevi au îmbrățișat învățământul profesional dual. Alți 700 de copii sunt incluși în liceele tehnologice, dar ei nu prea învață o meserie concretă.

Nu sunt cifre care să ne satisfacă. Dar există 135 de parteneriate punctuale, nu neapărat constante, între unități de învățământ și agenți economici”, a mai explicat Cristina Iurișniți.

Deputatul USR s-a referit și la legea pe care o susține, aflată acum în circuit la Comisia de Buget.

Inițiativa legislativă presupune zero taxe pe profitul reinvestit în burse și activități profesionale pentru tinerii din cadrul învățământului profesional dual. 

Vorbim de învățământul profesional dual… Unde se aplică un parteneriat între agenți economici și școală. Elevii primesc aici o bursă profesională de 200 de lei și încă o bursă din partea angajatorului, în valoare de minim 200 de lei. Se pot acorda și mai mulți bani, dacă angajatorul este generos. Marii agenți economici pot să-și permită mai mult, dacă își doresc forță de muncă calificată”, a punctat Cristina Iurișniți.

Despre alte probleme ale sistemului de învățământ în Bistrița-Năsăud puteți afla urmărind întreaga emisiune, AICI.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat angajează inginer testare produse, iar Electroplast are nevoie de operatori cabluri electrice. Noi locuri de muncă, în Bistrița

ROMBAT Bistrița caută inginer testare produse, iar Frasinul SRL angajează inginer CFDP/CCIA/IUDR. Angajatorii din Bistrița au nevoie de informatician, personal curățenie, vânzătoare, conducători auto sau muncitori necalificați. Oferta completă, mai jos: 

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...