5.4 C
Bistrița
duminică, aprilie 21, 2024

EDUCAȚIE: E vremea să-i încurajăm pe copiii noștri să aleagă școlile profesionale: Să învețe o meserie

Se va încheia în curând cea de-a doua etapă de înscriere în școlile profesionale. În Bistrița-Năsăud au rămas libere peste 530 de locuri. „Meseria ar trebui să fie într-adevăr o brățară de aur. Haideți să ne întoarcem la adevăratele valori, să nu ne mai fie rușine să muncim. Să-i încurajăm pe copiii noștri să învețe o meserie… Să fie un bun electrician sau mecanic auto, un bun lucrător în turism…

Invitată la emisiunea „Direct în Problemă”, la Bistrițeanul LIVE, deputatul USR Cristina Iurișniți a subliniat că școlile profesionale ar trebui promovate și reînființate, acolo unde este nevoie.

Sunt 397 de copii înscriși în școlile profesionale până în la finalul anului 2020. Anul trecut, doar 81 de elevi au îmbrățișat învățământul profesional dual. Alți 700 de copii sunt incluși în liceele tehnologice, dar ei nu prea învață o meserie concretă.

Nu sunt cifre care să ne satisfacă. Dar există 135 de parteneriate punctuale, nu neapărat constante, între unități de învățământ și agenți economici”, a mai explicat Cristina Iurișniți.

Deputatul USR s-a referit și la legea pe care o susține, aflată acum în circuit la Comisia de Buget.

Inițiativa legislativă presupune zero taxe pe profitul reinvestit în burse și activități profesionale pentru tinerii din cadrul învățământului profesional dual. 

Vorbim de învățământul profesional dual… Unde se aplică un parteneriat între agenți economici și școală. Elevii primesc aici o bursă profesională de 200 de lei și încă o bursă din partea angajatorului, în valoare de minim 200 de lei. Se pot acorda și mai mulți bani, dacă angajatorul este generos. Marii agenți economici pot să-și permită mai mult, dacă își doresc forță de muncă calificată”, a punctat Cristina Iurișniți.

Despre alte probleme ale sistemului de învățământ în Bistrița-Năsăud puteți afla urmărind întreaga emisiune, AICI.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.