EXCLUSIV: Dr. Mircea Gelu Buta se bagă în imobiliare, cere bloc cu 9 etaje în Subcetate! Șefele de la Urbanism fac cadou o reducere de 10 la sută la spațiu verde, o îndemână de vreo 100.000 Euro

EXCLUSIV: Dr. Mircea Gelu Buta se bagă în imobiliare, cere bloc cu 9 etaje în Subcetate! Șefele de la Urbanism fac cadou o reducere de 10 la sută la spațiu verde, o îndemână de vreo 100.000 Euro

Bistrițenii încep să vorbească de neregulile din Urbanism și aduc dovezi tot mai multe și mai clare că în Primăria Bistrița legea este interpretată după bunul plac al unor funcționari cheie. Cum ar fi Arhitectul Șef – ing. Monica Pop sau șefa Serviciului Urbanism – Daniela Bilegan. Fostul director al Spitalului Județean, Mircea Gelu Buta, se pare că investește după pensionare în imobiliare. A cerut aprobarea unui PUZ în Subcetate, unde, alături de o firmă, vrea să construiască cu o excepție de la regimul de înălțime al zonei, un bloc cu nouă etaje, pe numărate. Ce cadou fac șefele de la Urbanism, la început de drum? O reducere cu 10% numai la spațiu verde. O îndemână de vreo 100.000 Euro… 

Serviciul Urbanism al Primăriei Bistrița e un fel de stat în stat, iar legea aici o fac funcționarii. De la cei mai mici și până la cei mai mari. Bistrițenii de rând așteaptă cu lunile sau cu anii un certificat de urbanism sau o autorizație de construcție. În timp ce toți cei aflați în grații construiesc după bunul plac, cu derogări de la lege, acordate din pix, cu o simplă semnătură.

Bistrițenii au început să trimită pe adresa redacției Bistrițeanul.ro situații care dovedesc faptul că legea se aplică diferit.

Actele nu sunt niciodată de ajuns…

„Buna ziua! Am văzut că ați cerut să vă sesizeze bistrițenii cazuri de corupție în urbanismul din primărie. Știți cum e? Mulți funcționari, deși sunt pe funcție de zeci ani de zile, tot zic (șefi serviciu, arhitect, secretar, chiar consilierii locali) că e haos în urbanism. Că să nu se mai facă abuzuri. Și că ce-a fost să ștergem cu buretele, iar de azi înainte să respecte toată lumea legea. 

Ok, bun. Dar ce facem când un cetățean de rând cere exact ce i se cuvine, ce e cuprins în PUG. Sau face un PUZ prin care cere o derogare conform legii – că de asta îl face, e perfect legal – fie cere etaje mai multe, fie schimbarea specificului, de exemplu din industrial în comercial, etc… Și i se spune (după îndelungi drumuri la primărie), că e fix ca în reclame – niciodată actele nu sunt de ajuns… Că trebuie sa respecte PUG. Bun, să respecte, e perfect!

Dar vi se pare normal, mie să-mi ceară, de exemplu, să am 30 % spațiu verde din suprafața terenului (exact cât scrie în PUG ) și la altul doar 20%?

Știți că la 10.000 mp, diferența dintre 20 și 30% e extrem de mult??? Una e 3.000 mp și alta 2000 mp. Că dacă faci parcări pe 1000 mp îți intră vreo 50 de parcări, înmulțit cu 2.000 euro parcarea, iese 100.000 euro diferența … Vi se pare corect? 

Eu nu am o problemă că dau derogări. Dar ori dau la toți, ori la nici unul. Adică mie dacă îmi dă fix ce e în PUG sunt super fericit. Dar mă ia cu capul atunci când văd că la altul îi dau o facilitate de 100,000 euro din pix, doar și doar la chestia asta cu spațiile verzi.

O fi sau n-o fi hoție la mijloc…?!? 

Vă trimit un document datat 23 martie 2020, semnat și preluat de pe site-ul primăriei cu toate semnăturile. (n. red.- vezi AICI).

În avizul de oportunitate semnat de Daniela Bilegan și arhiect șef Monica Pop, necesar la PUZ pe strada Subcetate pentru Campeador și fostul director de la spital, Mircea Gelu Buta, (unde vor să facă blocuri), scrie la punctul 3: „spațiile verzi propuse vor fi pe minim 20% din suprafața terenului”. Iar în regulamentul Plan Urbanistic General  (și la L2 = situatia existentă și la L4= situația propusă prin PUZ), la articolul 13, pagina 59, este scris „se va asigura un procent de spații verzi de minim 30% pe fiecare parcelă.” Deci trebuia să le dea 30% OBLIGATORIU. Trebuia să preia exact ce scrie în PUG la zona propusa L4: 30%. Însă le-au dat doar 20 % din pix. Asta nu e hoție?

Deci, ei zic una pentru proști, adică pentru noi, muritorii de rând. Și fac tot felul de aranjamente cu șmecherii. De ce pe unii să îi oblige să facă 30% și pe alții 20%? Și asta e o chestie la vedere, care apare pe site. Vă dați seama câte sunt… 

Vă rog să nu îmi divulgați identitatea. De știut se știu multe și multă lume știe. Dar le e frică oamenilor. Dacă reușiți să demascați toată hoția și mânărelile care se fac în urbanismul din Bistrița o să vă fie bistrițenii recunoscători! Mulțumim!”

Așa explică situația cât se poate de clar cititorul nostru…

Obiecții: Blocul are prea multe etaje. Traficul ar fi și mai dificil în zonă…

Așadar, firma Campeador, în asociere cu fostul director al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, dr. Mircea Gelu Buta, cer printr-un PUZ care poate modifica Planul Urbanistic General (PUG) – un document oficial care prezintă viziunea urbană asupra dezvoltării orașului în următorii ani – o derogare. Care să le permită să construiască exact în vecinătatea sensului giratoriu din Subcetate – un bloc cu un regim de înălțime S+D+P+6 Etaje (adunate dau fix 9 etaje). Cu spații comerciale la parter și spațiu comercial tip supermarket și amenajările exterioare aferente. Conform PUG, regimul existent în zonă este de D+P+2E+M, adică nu mai mult de 5 etaje adunate. 

Din informațiile noastre, PUZ-ul de mai sus nu a primit aviz favorabil din partea Comisiei Tehnice de Urbanism. Au fost obiecții legate de regimul de înălțime (prea multe etaje) și calea de acces spre zona comercială și blocurile de locuințe, care este prea aproape de sensul giratoriu din Subcetate. Ceea ce ar putea îngreuna mai mult traficul în zonă. A fost făcută o recomandare – ca accesul să se facă direct din sensul giratoriu, pentru fluidizare.

Rămâne cum au stabilit… ?!? O reducere suspect de generoasă…

Nimeni nu a sesizat însă problema semnalată de cititorul nostru. Adică reducerea făcută la spațiul verde. Prin recomandarea din avizul de oportunitate semnat de arhitectul șef Monica Pop și șefa de la Urbanism, Daniela Bilegan, se propune din start, sub semnătură, spațiu verde mai puțin decât prevede PUG – adică de doar 20%. Primarul Ovidiu Teodor Crețu a semnat și el avizul de oportunitate, fiind întrutotul de acord cu excepția de la PUG și reducerea generoasă oferită la spațiu verde.

Teoretic, acum proiectantul trebuie să refacă proiectul și să regândească regimul de înălțime. Dar și să rezolve calea de acces și ieșire, care este în imediata vecinătate a unui sens giratoriu foarte aglomerat. Cu spațiul verde rămâne, cel mai probabil, cum au stabilit șefele de la Urbanism din avizul de oportunitate, cu girul primarului Crețu… 

Asociatul fostului manager al Spitalului Județean în acest proiect, firma Campeador, aparține omului de afaceri Florin Larionesi, un dezvoltator imobiliar cu 7 ansambluri rezidențiale finalizate în Timișoara și Cluj și peste 1000 de apartamente livrate, care, după cum se recomandă pe site-ul campeador-residence.ro, construiește în 5 județe și două țări. Spațiul comercial care apare în PUZ-ul de mai sus ar trebui să găzduiască un magazin Penny, care să deservească zona Subcetate.

Dacă aveți alte situații pe care doriți să le facem publice puteți să ne contactați printr-un email pe adresa [email protected], pe mesageria din pagina de Facebook Bistriteanul.ro sau pe WhatsApp-ul Redacției la numărul 0722.48.07.07.

Pe această temă, mai puteți citi:

Arhitectul șef al Primăriei Bistrița are un spațiu comercial într-o clădire de pe Republicii unde se ascunde un bloc cu 18 apartamente, iar construcția ocupă trotuarul

EXCLUSIV: Un om de afaceri denunță CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița! CUM se creează o “problemă” și cum se rezolvă…

 

Aquabis: Patru localități fără apă potabilă, astăzi în Bistrița-Năsăud august 9, 2020 - Patru localități din Bistrița-Năsăud au rămas fără apă, potabilă de azi noapte – anunță Aquabis.
Horea Petruț, primar în Mărișelu: Este o problemă sensibilă. Dar toți copiii și profesorii vor primi tablete august 8, 2020 - „Voi fi foarte implicat în această problemă. Chiar dacă achiziția acestor tablete nu va fi probabil realizată chiar la începutul anului școlar. Prefer să iau ceva de calitate, decât să iau ceva care să nu fie benefic pentru copii...”, a spus primarul Horea Petruț.
Tinerii fără job pot primi 25.000 de euro pentru a-și pune pe picioare o afacere august 8, 2020 - Ministrul Fondurilor Europene va împărți 42 de milioane de euro pentru tinerii între 16 și 29 de ani, care nu au job. Aceștia vor primi 25.000 de euro să își pună pe picioare o afacere. Bistrița-Năsăud, printre județele eligibile.
S-au dus după apă și au furat aproape 35.000 de lei din casa unui bătrân de 90 de ani august 8, 2020 - Un bătrân de 90 de ani din Dumitrița a fost lăsat fără aproximativ 35.000 de lei. Patru tinere l-au vizitat pe bărbat sub pretextul că au nevoie de apă. După ce s-au văzut în ograda bătrânului, hoațele au început să cotrobăie după bani. Polițiștii le-au prins la scurt timp, iar banii au fost recuperați. UPDATE: Aceleași tinere au furat și din casa unei femei din Ragla.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 14 persoane vindecate. 5 bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 8, 2020 - Avem 955 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 14 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.350 de cazuri noi de infecție.
FOTO/VIDEO – Un invitat de onoare, azi, la Bistrița. Cum puteți scrie și voi istorie, contribuind la însănătoșirea lui august 8, 2020 - A fost o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira – băiatul de doar 13 ani din Năsăud care suferă de tetrapareză spastică – a venit la Bistrița. Aveți și voi onoarea să scrieți istorie, contribuind la însănătoșirea lui:
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă rece astăzi. Probleme, în Simionești și Monariu august 8, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne astăzi, 8 august 2020, fără apă rece - anunță Aquabis. Probleme au apărut de asemenea și în Simionești și Monariu.
O întâlnire cu totul specială, azi, la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud: Robert Gira poate fi salvat august 8, 2020 - Aveți parte de o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira, băiatul de doar 13 ani din Năsăud, ar putea fi salvat cu ajutorul tău:
WONDERLAND: Să se pupe mirii! PNL și PSD adică… august 7, 2020 - Precampania electorală pentru Primăria Bistrița se desfășoară sub semnul taurului. Al lui Titi de la discotecă dacă vreți... Acel individ refuzat la dans de o doamnă și care își reîncarcă orgoliul rănit într-o prietenie de conjunctură cu un alt bărbat.
Camătă „în familie”: au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani la dobânzi colosale. Ce se întâmpla cu cei care refuzau plata? august 7, 2020 - Patru persoane, rude între ele, au fost trimise în judecată pentru camătă. Aceste au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani, dobânda practicată fiind colosală. Cum erau convinși să plătească cei care refuzau:
L-AȚI VĂZUT?! Polițiștii caută un bărbat plecat de acasă de la finalul lunii iulie august 7, 2020 - Poliţiştii din Bistrița-Năsăud caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care dețin informații care să ajute la găsirea acestuia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la numărul de urgență 112.
Adolescentul care a ars de viu un bărbat într-o fabrică din Coșbuc, în fața judecătorilor august 7, 2020 - Adolescentul care în urmă cu doi ani a ars de viu un bărbat de 61 de ani chiar la locul său de muncă, o fabrică de prelucrare a lemnului din Coșbuc a fost trimis în judecată, pentru omor calificat. Ce riscă :
A făcut accident în timp ce conducea fără permis un moped neînmatriculat și s-a ales cu dosar penal august 7, 2020 - Un accident a avut loc în jurul amiezii în Bistrița. Un moped a intrat în coliziune cu o mașină parcată. De vină a fost șoferul mopedului neînmatriculat care nu are permis de conducere. Polițiștii i-au făcut dosar penal.
Pedofilul din Bistrița care și-a batjocorit copiii are antecedente penale. Bărbatul a înșelat mai mulți bistrițeni august 7, 2020 - Bărbatul de 37 de ani din Bistrița care a fost trimis în judecată după ce și-a batjocorit copiii nu este străin  de problemele cu legea. Acesta a fost acuzat de înșelăciune.
Iubitor de natură, bătut măr de braconieri, lângă râul Șieu august 7, 2020 - Un bistrițean de 37 de ani a fost bătut măr de doi braconieri în urmă cu două zile, pe malul râului Șieu, pe raza localității Șieu Odorhei. Se pare că bărbatul, care este un mare iubitor de natură, este internat la Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-facială din Cluj-Napoca.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 7, 2020 - Avem 941 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.378 de cazuri noi de infecție.
Un bistrițean s-a îndrăgostit de o tinerică pe Facebook, iar când nu a vrut să transforme idila în realitate a amenințat-o august 7, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a hărțuit și amenințat o tânără pe Facebook. Aceasta nu ar fi vrut să se întâlnească cu bărbatul...
FOTO. Lucrări de importanță majoră pentru Mărișelu: „O investiție serioasă. Un proiect extraordinar pentru comunitate” august 7, 2020 - Administrația din Mărișelu a depus recent trei proiecte de importanță majoră pentru comunitate. Ele se derulează prin Compania Națională de Investiții. Este vorba despre înființarea unui dispensar uman în Mărișelu, despre reabilitarea Căminului Cultural, și - cel mai important - modernizarea rutieră:
Electroplast: Îngrijorări, stres, multe nopți nedormite iar după aproape 30 de ani – o companie de succes! „Nimic nu se face fără oameni” august 7, 2020 - Cum a început o afacere de succes așa cum este Electroplast? Cu multe îngrijorări și nopți nedormite, cu pasiune, curaj și grijă față de oamenii companiei. Gavril Mureșan, directorul general Electroplast Bistrița, susține că nimic nu se face fără oameni. „Avem unul dintre cele mai frumoase colective care există în județ, cu care mă mândresc foarte tare…!”
Evaluarea instituțiilor și a funcționarilor a ajuns la final! AFLĂ care sunt instituțiile performante și cele din categoria „AȘA NU”: august 7, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite, acesta a pus la dispoziția cetățenilor chestionare de evaluare a funcționarilor. Testul a ajuns la final. VEZI care sunt instituțiile fruntașe și cine a rămas „repetent”:
Cum încearcă să profite de UPU cei care merg în concediu și vor test Covid gratuit? Metoda NU funcționează la Bistrița august 7, 2020 - Mai mulți manageri de spitale din țară au început să se plângă că cei care vor să plece în concediu și au nevoie de teste Covid negative încearcă să fenteze sistemul și să nu mai plătească pentru efectuarea lor. Se folosesc de UPU, unde „mimează” simptome de Covid și au parte de testare gratuită. Metoda NU funcționează și la Bistrița!
O localitate din Bistrița-Năsăud, la un pas să fie băgată în carantină august 6, 2020 - O localitate din județul nostru a fost la un pas de a fi carantinată. Totul s-a datorat faptului că numărul cazurile pozitive de infecție cu COVID-19 din localitate s-a apropiat de cifra stabilită de autorități pentru care se instituie carantina.
RAAL, „curtată” de o firmă din Asia. Japonezii își doresc să investească în compania bistrițeană august 6, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a susținut astăzi o conferință de presă în care și-a anunțat demisia. Dolha a trecut în revistă cele mai importante măsuri care s-au luat în scurta perioadă în care a fost prefect. Acesta a amintit de disponibilizările care urmau să aibă loc la RAAL și a oferit o informație surprinzătoare. O mare companie japoneză își dorește să investească în RAAL, iar păstrarea celor 800 de angajați este o condiție esențială.
Încă o stațiune turistică de interes local, în județul nostru…?! august 6, 2020 - „Ne propunem, în noua strategie de dezvoltare, să declarăm localitatea noastră în stațiune turistică de interes local! Avem în zonă obiective turistice, iar unii dintre localnici și-au dezvoltat agro-pensiuni, pe fonduri europene...”
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Să redăm bistrițenilor acest loc util și frumos! august 6, 2020 - Candidatul Verzilor la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică, propune o soluție care să rezolve problema poluării în oraș:  Stația de asfalt construită în anii 80 pe strada Victor Babeș este amplasată și în anul de grație 2020 între blocurile si casele bistrițenilor!
ȘOCANT! Un bistrițean și-a drogat și violat băiețelul în vârstă de 6 ani. Celălalt copil de 7 ani a asistat la scene august 6, 2020 - Un bistrițean stabilit în localitatea clujeană Florești și-a drogat și violat fiul de 6 ani. Totul s-a petrecut în prezența celuilalt băiat de 7 ani al individului. Ulterior, imaginile cu faptele sale erau trimise altor pedofili.
Trei firme au ajutat persoane din tot județul să obțină indemnizații substanțiale pentru creșterea copilului. Cum funcționa sistemul: august 6, 2020 - Polițiștii au ajuns la 3 societăți comerciale, care au înregistrat fictiv salarii la mai multe persoane, pentru ca acestea să beneficieze ulterior de indemnizație de creștere a copilului. Unele persoane încasau lunar și 2.000 de euro.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un medic, 18 persoane vindecate și 4 decese august 6, 2020 - Avem 927 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 de persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.345 de cazuri noi de infecție.
Masca de protecție – curând obligatorie în Bistrița-Năsăud nu doar în spații închise, ci și în aer liber…! august 6, 2020 - „În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am adoptat ieri o hotărîre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Vom fi obligați să purtăm mască din momentul în care decizia rămâne definitivă”, a anunțat astăzi prefectul Stelian Dolha.
Stelian Dolha a demisionat din funcția de prefect al județului august 6, 2020 - Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a susținut astăzi o conferință de presă. Începând de mâine, Dolha se va retrage din funcția de prefect al județului. Acesta va fi înlocuit de Eugen Curteanu, actualul subprefect și fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.