EXCLUSIV: Dr. Mircea Gelu Buta se bagă în imobiliare, cere bloc cu 9 etaje în Subcetate! Șefele de la Urbanism fac cadou o reducere de 10 la sută la spațiu verde, o îndemână de vreo 100.000 Euro

EXCLUSIV: Dr. Mircea Gelu Buta se bagă în imobiliare, cere bloc cu 9 etaje în Subcetate! Șefele de la Urbanism fac cadou o reducere de 10 la sută la spațiu verde, o îndemână de vreo 100.000 Euro

Bistrițenii încep să vorbească de neregulile din Urbanism și aduc dovezi tot mai multe și mai clare că în Primăria Bistrița legea este interpretată după bunul plac al unor funcționari cheie. Cum ar fi Arhitectul Șef – ing. Monica Pop sau șefa Serviciului Urbanism – Daniela Bilegan. Fostul director al Spitalului Județean, Mircea Gelu Buta, se pare că investește după pensionare în imobiliare. A cerut aprobarea unui PUZ în Subcetate, unde, alături de o firmă, vrea să construiască cu o excepție de la regimul de înălțime al zonei, un bloc cu nouă etaje, pe numărate. Ce cadou fac șefele de la Urbanism, la început de drum? O reducere cu 10% numai la spațiu verde. O îndemână de vreo 100.000 Euro… 

Serviciul Urbanism al Primăriei Bistrița e un fel de stat în stat, iar legea aici o fac funcționarii. De la cei mai mici și până la cei mai mari. Bistrițenii de rând așteaptă cu lunile sau cu anii un certificat de urbanism sau o autorizație de construcție. În timp ce toți cei aflați în grații construiesc după bunul plac, cu derogări de la lege, acordate din pix, cu o simplă semnătură.

Bistrițenii au început să trimită pe adresa redacției Bistrițeanul.ro situații care dovedesc faptul că legea se aplică diferit.

Actele nu sunt niciodată de ajuns…

„Buna ziua! Am văzut că ați cerut să vă sesizeze bistrițenii cazuri de corupție în urbanismul din primărie. Știți cum e? Mulți funcționari, deși sunt pe funcție de zeci ani de zile, tot zic (șefi serviciu, arhitect, secretar, chiar consilierii locali) că e haos în urbanism. Că să nu se mai facă abuzuri. Și că ce-a fost să ștergem cu buretele, iar de azi înainte să respecte toată lumea legea. 

Ok, bun. Dar ce facem când un cetățean de rând cere exact ce i se cuvine, ce e cuprins în PUG. Sau face un PUZ prin care cere o derogare conform legii – că de asta îl face, e perfect legal – fie cere etaje mai multe, fie schimbarea specificului, de exemplu din industrial în comercial, etc… Și i se spune (după îndelungi drumuri la primărie), că e fix ca în reclame – niciodată actele nu sunt de ajuns… Că trebuie sa respecte PUG. Bun, să respecte, e perfect!

Dar vi se pare normal, mie să-mi ceară, de exemplu, să am 30 % spațiu verde din suprafața terenului (exact cât scrie în PUG ) și la altul doar 20%?

Știți că la 10.000 mp, diferența dintre 20 și 30% e extrem de mult??? Una e 3.000 mp și alta 2000 mp. Că dacă faci parcări pe 1000 mp îți intră vreo 50 de parcări, înmulțit cu 2.000 euro parcarea, iese 100.000 euro diferența … Vi se pare corect? 

Eu nu am o problemă că dau derogări. Dar ori dau la toți, ori la nici unul. Adică mie dacă îmi dă fix ce e în PUG sunt super fericit. Dar mă ia cu capul atunci când văd că la altul îi dau o facilitate de 100,000 euro din pix, doar și doar la chestia asta cu spațiile verzi.

O fi sau n-o fi hoție la mijloc…?!? 

Vă trimit un document datat 23 martie 2020, semnat și preluat de pe site-ul primăriei cu toate semnăturile. (n. red.- vezi AICI).

În avizul de oportunitate semnat de Daniela Bilegan și arhiect șef Monica Pop, necesar la PUZ pe strada Subcetate pentru Campeador și fostul director de la spital, Mircea Gelu Buta, (unde vor să facă blocuri), scrie la punctul 3: „spațiile verzi propuse vor fi pe minim 20% din suprafața terenului”. Iar în regulamentul Plan Urbanistic General  (și la L2 = situatia existentă și la L4= situația propusă prin PUZ), la articolul 13, pagina 59, este scris „se va asigura un procent de spații verzi de minim 30% pe fiecare parcelă.” Deci trebuia să le dea 30% OBLIGATORIU. Trebuia să preia exact ce scrie în PUG la zona propusa L4: 30%. Însă le-au dat doar 20 % din pix. Asta nu e hoție?

Deci, ei zic una pentru proști, adică pentru noi, muritorii de rând. Și fac tot felul de aranjamente cu șmecherii. De ce pe unii să îi oblige să facă 30% și pe alții 20%? Și asta e o chestie la vedere, care apare pe site. Vă dați seama câte sunt… 

Vă rog să nu îmi divulgați identitatea. De știut se știu multe și multă lume știe. Dar le e frică oamenilor. Dacă reușiți să demascați toată hoția și mânărelile care se fac în urbanismul din Bistrița o să vă fie bistrițenii recunoscători! Mulțumim!”

Așa explică situația cât se poate de clar cititorul nostru…

Obiecții: Blocul are prea multe etaje. Traficul ar fi și mai dificil în zonă…

Așadar, firma Campeador, în asociere cu fostul director al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, dr. Mircea Gelu Buta, cer printr-un PUZ care poate modifica Planul Urbanistic General (PUG) – un document oficial care prezintă viziunea urbană asupra dezvoltării orașului în următorii ani – o derogare. Care să le permită să construiască exact în vecinătatea sensului giratoriu din Subcetate – un bloc cu un regim de înălțime S+D+P+6 Etaje (adunate dau fix 9 etaje). Cu spații comerciale la parter și spațiu comercial tip supermarket și amenajările exterioare aferente. Conform PUG, regimul existent în zonă este de D+P+2E+M, adică nu mai mult de 5 etaje adunate. 

Din informațiile noastre, PUZ-ul de mai sus nu a primit aviz favorabil din partea Comisiei Tehnice de Urbanism. Au fost obiecții legate de regimul de înălțime (prea multe etaje) și calea de acces spre zona comercială și blocurile de locuințe, care este prea aproape de sensul giratoriu din Subcetate. Ceea ce ar putea îngreuna mai mult traficul în zonă. A fost făcută o recomandare – ca accesul să se facă direct din sensul giratoriu, pentru fluidizare.

Rămâne cum au stabilit… ?!? O reducere suspect de generoasă…

Nimeni nu a sesizat însă problema semnalată de cititorul nostru. Adică reducerea făcută la spațiul verde. Prin recomandarea din avizul de oportunitate semnat de arhitectul șef Monica Pop și șefa de la Urbanism, Daniela Bilegan, se propune din start, sub semnătură, spațiu verde mai puțin decât prevede PUG – adică de doar 20%. Primarul Ovidiu Teodor Crețu a semnat și el avizul de oportunitate, fiind întrutotul de acord cu excepția de la PUG și reducerea generoasă oferită la spațiu verde.

Teoretic, acum proiectantul trebuie să refacă proiectul și să regândească regimul de înălțime. Dar și să rezolve calea de acces și ieșire, care este în imediata vecinătate a unui sens giratoriu foarte aglomerat. Cu spațiul verde rămâne, cel mai probabil, cum au stabilit șefele de la Urbanism din avizul de oportunitate, cu girul primarului Crețu… 

Asociatul fostului manager al Spitalului Județean în acest proiect, firma Campeador, aparține omului de afaceri Florin Larionesi, un dezvoltator imobiliar cu 7 ansambluri rezidențiale finalizate în Timișoara și Cluj și peste 1000 de apartamente livrate, care, după cum se recomandă pe site-ul campeador-residence.ro, construiește în 5 județe și două țări. Spațiul comercial care apare în PUZ-ul de mai sus ar trebui să găzduiască un magazin Penny, care să deservească zona Subcetate.

Dacă aveți alte situații pe care doriți să le facem publice puteți să ne contactați printr-un email pe adresa redactia@bistriteanul.ro, pe mesageria din pagina de Facebook Bistriteanul.ro sau pe WhatsApp-ul Redacției la numărul 0722.48.07.07.

Pe această temă, mai puteți citi:

Arhitectul șef al Primăriei Bistrița are un spațiu comercial într-o clădire de pe Republicii unde se ascunde un bloc cu 18 apartamente, iar construcția ocupă trotuarul

EXCLUSIV: Un om de afaceri denunță CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița! CUM se creează o “problemă” și cum se rezolvă…

 

Supercom se revoltă: Vitalia ne împiedică să golim gunoiul! La propriu! iulie 7, 2020 - Supărare mare la Supercom, după începerea lucrărilor la celula II de la Tărpiu. Mașinile firmei derapează pe mâzgă și se împotmolesc în noroiul format de mașinile folosite la lucrări. Cum groapa de la Tărpiu e administrată de Vitalia, s-ar părea că războiul dintre cele două nu se mai termină.
Cristian Niculae: Ștergem „cu buretele” datorii de 3,7 milioane de lei! Plus alte facilități fiscale iulie 7, 2020 - S-a votat! Bistrițenii vor avea parte de mai multe facilități fiscale. Iar dacă ei își fac datoria de cetățeni, municipalitatea e și ea iertătoare. ”Ștergem datorii de 3,7 milioane de lei. Plus că sunt și alte facilități fiscale deja adoptate și mai așteptăm undă verde și pentru altele!” a declarat Cristian Niculae.
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 7, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne fără apă astăzi, 7 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, 12 vindecați și un deces. La nivel național, 29.620 persoane infectate iulie 7, 2020 - Avem 582 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 12 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 397 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Percheziții în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Italia într-un dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani iulie 7, 2020 - Percheziții în România și Italia, mai exact în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Genova. Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani. Prejudiciul cauzat - peste 1,5 milioane euro în mai puțin de un an.
VIDEO: Trimis în judecată la patru ani de când a omorât un bunic, în Uriu iulie 7, 2020 - Un accident rutier a avut loc la finele lui 2016, în Uriu. Un bunic a fost lovit din plin de un autoturism, în timp ce traversa neregulamentar DN 17. La aproape patru ani de la eveniment, șoferul a fost trimis în judecată.
FOTO: Parcul din Subcetate, aproape gata să fie dat în folosință iulie 7, 2020 - Lucrările la parcul din Subcetate aveau termen de finalizare în 30 iunie. Toate sunt așezate la locul lor, așa că mai urmează recepția. CÂND s-ar putea bucura locatarii din zonă de oaza verde:
Printr-un telefon a „convins” un bărbat să-i dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acum va plăti iulie 7, 2020 - Un bistrițean este trimis în judecată pentru șantaj, după ce a reușit să convingă, doar cu un telefon, un bărbat să îi dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acesta riscă acum închisoarea.
Pedepsirea celor responsabili de infectarea cu Covid și moartea a 5 bătrâni de la Maieru, în sarcina familiilor. Ce măsuri s-au luat iulie 7, 2020 - Invitată la Bistrițeanul Live, Anca Andrițoiu, șefa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a comentat și situația de la centrul de bătrâni de la Maieru, unde cinci persoane deja și-au pierdut viața, după ce au fost infectate cu Covid-19. Potrivit acesteia, practic sarcina tragerii la răspundere a vinovaților revine familiilor decedaților.
Trei nenorociri în mai puțin de o oră. A fost solicitată intervenția elicopterului SMURD iulie 6, 2020 - În mai puțin de o oră, trei nenorociri au avut loc în județ. Un bărbat și-a prins brațul într-o presă de balotat în Șieuț și s-a solicitat intervenția elicopterului SMURD. La scurt timp, un copil a fost lovit de mașină în localitatea Telciu, iar un bărbat cu handicap din Florești s-a electrocutat.
Două persoane infectate cu COVID 19 au cerut externarea, pe propria răspundere! iulie 6, 2020 - Curtea Consituțională a României a dat ”libertate” celor infectați cu COVID 19 să plece din spital, când vor, la cerere. Doi bistrițeni au profitat de această libertate.
Prins de două ori băut și fără permis la volan. A doua oară a fost aproape de comă alcoolică iulie 6, 2020 - Un bărbat riscă să își petreacă următorii ani după gratii, după ce a fost prins de două ori băut și fără permis, la volan. A doua oară a fost prins luna trecută, fiind aproape de comă alcoolică
Aquabis: „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare” Nu va fi apă în 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara iulie 6, 2020 - „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare”! Nu va fi apă mâine, 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara - transmite, într-un comunicat Aquabis.  
Al cincilea deces la Centrul de Bătrâni Maieru în contextul focarului de COVID 19 iulie 6, 2020 - Încă un deces al unui beneficiar al Centrului de Bătrâni Maieru s-a înregistrat azi. Numărul total al celor decedați ajunge astfel la cinci, în contextul focarului izbucnit acolo. La nivelul județului s-a înregsitrat decesul cu numărul 51.
Spitalul Județean trebuie să mute pe repede-nainte secțiile de pe Alba Iulia și Ghinzii, altfel riscă să piardă banii pentru modernizare iulie 6, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița trebuie să relocheze cât de curând secțiile de pe Alba Iulia și respectiv Ghinzii, în caz contrar riscă să piardă finanțarea europeană pentru reabilitarea lor.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv, nouă vindecați și un deces. La nivel național, 29.223 persoane infectate iulie 6, 2020 - Avem 574 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean au fost infectat cu coronavirus, nouă persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 250 de cazuri noi de infecție.
NOI locuri de muncă, în Bistrița: Se caută conducător auto categoria C / CE, electrician, farmacist sau șef de fermă! iulie 6, 2020 - „Căutăm o persoană serioasă și descurcăreață, pentru un job cu program flexibil și pachet salarial atractiv!” Se caută ingineri construcții civile, industriale și agricole, dar și electrician auto, mecanic întreținere, arhitect sau proiectant. Oferta completă, mai jos:
Cine este tânărul care și-a pierdut viața în teribilul accident de la Leșu iulie 6, 2020 - Un grav accident de circulație a avut loc aseară în Leșu. Din nefericire, din cei cinci tineri aflați în mașină, unul a decedat și doi au ajuns la spital. Uțu, așa cum îi spuneau prietenii, a ieșit din mașină pe picioarele sale! Apoi s-a prăbușit, ca într-un final să părăsească lumea celor vii.
VIDEO: Pedepse mai mari pentru agresorii sexuali! Copiii nu recunosc formele unui astfel de abuz iulie 6, 2020 - La fiecare 6 ore, în România un minor este victima unei forme de abuz sexual! Cei mai mulți copii nu recunosc și nu pot detecta formele abuzului sexual, în lipsa informațiilor oferite într-un cadru organizat și profesionist. Acest cadru este școala - subliniază prof Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud.
Aquabis: Fără apă azi, în Mijlocenii Bârgăului iulie 6, 2020 - Fără apă astăzi, 6 iulie 2020, în Mijlocenii Bârgăului - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune:
Tânăr din Subcetate, trezit din somn de poliție! Aveau treabă cu gagicuța ce-i dormea alături iulie 6, 2020 - Poliția a descins de dimineață în zona Subcetate. Un tinerel a fost trezit din somn de oamenii legii. N-aveau treabă cu el, ci cu domnișoara care îi dormea alături...
FOTO: GRAV accident în Leșu! O mașină a intrat într-un stâlp. Un tânăr a decedat iulie 5, 2020 - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în urmă cu scurt timp în localitatea Leșu. O mașina a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă. UPDATE: Tânărul de 21 de ani a decedat.
STOP JOC: Turc visează să bem apă direct din Colibița! Să fie, o bem și nefiltrată, dar să treacă conducta prin Wonderland iulie 5, 2020 - STOP JOC, toată lumea lasă tot ce are în mână jos și citește următoarea știre cu maximă atenție și seriozitate că tot vin alegerile locale și să știți pe cine și de ce votați. Cu scuzele de rigoare, vă informăm cu o întârziere de două zile, că i-a venit o idee candidatului PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc. Să bem apă din Colibița! Chiar așa, cine n-a visat să bea apă din lacul Colibița, acolo unde bogații și pensiunile mai deversează fosele septice în lac, cu îngăduința autorităților?! EXCELENTĂ IDEE! Da' cum v-a venit?
O clujeancă a rămas fără mașină, după ce a lăsat-o deschisă și cu cheia în contact, pe un podeț iulie 5, 2020 - O clujeancă de 33 de ani a rămas fără mașină, după ce și-a lăsat autoturismul parcat pe un podeț, deschis și cu cheia în contact. Mașina a fost găsită pe raza județului Sălaj.
Bătrân accidentat de un tractor cu cositoare în timp ce se odihnea în iarbă iulie 5, 2020 - Un incident bizar s-a petrecut pe un drum comunal din Bistrița-Năsăud ce face legătura cu județul Mureș. Un bărbat care conducea un tractor cu cositoare a trecut peste un bătrân care se odihnea în iarbă. Victima a fost grav rănită și transportată la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
EXTRA: Profesoara din Maieru, din nou în top, la un campionat european virtual…! iulie 5, 2020 - Pandemia nu a fost în stare să pună limite profesoarei Paraschiva Borș din Maieru. Nu doar că a participat la Campionatul European din Madeira, dar s-a și clasat în vârful ierarhiei. „La vârsta mea, cu toate prejudecățile care circulă printre oamenii de la țară, nu mai făceam nimic… Dacă te tot gândești vai, cât sunt de bătrână, eșecul e garantat...”
Bacalaureat 2020: Rezultate finale, după contestații! 6 absolvenți dau examen în etapa specială iulie 5, 2020 - Ministerul Educației a afișat rezultatele finale la Bacalaureat, după contestații. 6 absolvenți de clasa a XII-a s-au înscris în etapa specială a examenului național de Bacalaureat, în Bistrița-Năsăud. Sunt elevii care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.
S-a înregistrat al patrulea deces la Centrul pentru persoane vârstnice din Maieru iulie 5, 2020 - Numărul infectărilor cu COVID-19 este în continuă creștere în județul Bistrița-Năsăud. Astăzi s-a înregistrat încă un deces în contextul pandemiei. Este cel de-al patrulea deces al unui beneficiar de la Centrul de bătrâni din Maieru.
Bistrița-Năsăud: 12 cazuri pozitive, printre care un asistent de la SJU Bistrița, 10 vindecați și un deces iulie 5, 2020 - Avem 573 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 12 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 391 de cazuri noi de infecție.
După ce a plecat din fruntea Inspectoratului Școlar, Camelia Tabără renunță și la Consiliul Local al municipiului iulie 5, 2020 - Anul acesta a venit cu schimbări pentru Camelia Tabără. A plecat încă din luna martie din fruntea Inspectoratului Școlar Județean, după ce a condus instituția ani buni. Se pare că va pleca anul acesta și din Consiliul Local, odată cu finalizarea mandatului său.