EXCLUSIV: Dr. Mircea Gelu Buta se bagă în imobiliare, cere bloc cu 9 etaje în Subcetate! Șefele de la Urbanism fac cadou o reducere de 10 la sută la spațiu verde, o îndemână de vreo 100.000 Euro

EXCLUSIV: Dr. Mircea Gelu Buta se bagă în imobiliare, cere bloc cu 9 etaje în Subcetate! Șefele de la Urbanism fac cadou o reducere de 10 la sută la spațiu verde, o îndemână de vreo 100.000 Euro

Bistrițenii încep să vorbească de neregulile din Urbanism și aduc dovezi tot mai multe și mai clare că în Primăria Bistrița legea este interpretată după bunul plac al unor funcționari cheie. Cum ar fi Arhitectul Șef – ing. Monica Pop sau șefa Serviciului Urbanism – Daniela Bilegan. Fostul director al Spitalului Județean, Mircea Gelu Buta, se pare că investește după pensionare în imobiliare. A cerut aprobarea unui PUZ în Subcetate, unde, alături de o firmă, vrea să construiască cu o excepție de la regimul de înălțime al zonei, un bloc cu nouă etaje, pe numărate. Ce cadou fac șefele de la Urbanism, la început de drum? O reducere cu 10% numai la spațiu verde. O îndemână de vreo 100.000 Euro… 

Serviciul Urbanism al Primăriei Bistrița e un fel de stat în stat, iar legea aici o fac funcționarii. De la cei mai mici și până la cei mai mari. Bistrițenii de rând așteaptă cu lunile sau cu anii un certificat de urbanism sau o autorizație de construcție. În timp ce toți cei aflați în grații construiesc după bunul plac, cu derogări de la lege, acordate din pix, cu o simplă semnătură.

Bistrițenii au început să trimită pe adresa redacției Bistrițeanul.ro situații care dovedesc faptul că legea se aplică diferit.

Actele nu sunt niciodată de ajuns…

„Buna ziua! Am văzut că ați cerut să vă sesizeze bistrițenii cazuri de corupție în urbanismul din primărie. Știți cum e? Mulți funcționari, deși sunt pe funcție de zeci ani de zile, tot zic (șefi serviciu, arhitect, secretar, chiar consilierii locali) că e haos în urbanism. Că să nu se mai facă abuzuri. Și că ce-a fost să ștergem cu buretele, iar de azi înainte să respecte toată lumea legea. 

Ok, bun. Dar ce facem când un cetățean de rând cere exact ce i se cuvine, ce e cuprins în PUG. Sau face un PUZ prin care cere o derogare conform legii – că de asta îl face, e perfect legal – fie cere etaje mai multe, fie schimbarea specificului, de exemplu din industrial în comercial, etc… Și i se spune (după îndelungi drumuri la primărie), că e fix ca în reclame – niciodată actele nu sunt de ajuns… Că trebuie sa respecte PUG. Bun, să respecte, e perfect!

Dar vi se pare normal, mie să-mi ceară, de exemplu, să am 30 % spațiu verde din suprafața terenului (exact cât scrie în PUG ) și la altul doar 20%?

Știți că la 10.000 mp, diferența dintre 20 și 30% e extrem de mult??? Una e 3.000 mp și alta 2000 mp. Că dacă faci parcări pe 1000 mp îți intră vreo 50 de parcări, înmulțit cu 2.000 euro parcarea, iese 100.000 euro diferența … Vi se pare corect? 

Eu nu am o problemă că dau derogări. Dar ori dau la toți, ori la nici unul. Adică mie dacă îmi dă fix ce e în PUG sunt super fericit. Dar mă ia cu capul atunci când văd că la altul îi dau o facilitate de 100,000 euro din pix, doar și doar la chestia asta cu spațiile verzi.

O fi sau n-o fi hoție la mijloc…?!? 

Vă trimit un document datat 23 martie 2020, semnat și preluat de pe site-ul primăriei cu toate semnăturile. (n. red.- vezi AICI).

În avizul de oportunitate semnat de Daniela Bilegan și arhiect șef Monica Pop, necesar la PUZ pe strada Subcetate pentru Campeador și fostul director de la spital, Mircea Gelu Buta, (unde vor să facă blocuri), scrie la punctul 3: „spațiile verzi propuse vor fi pe minim 20% din suprafața terenului”. Iar în regulamentul Plan Urbanistic General  (și la L2 = situatia existentă și la L4= situația propusă prin PUZ), la articolul 13, pagina 59, este scris „se va asigura un procent de spații verzi de minim 30% pe fiecare parcelă.” Deci trebuia să le dea 30% OBLIGATORIU. Trebuia să preia exact ce scrie în PUG la zona propusa L4: 30%. Însă le-au dat doar 20 % din pix. Asta nu e hoție?

Deci, ei zic una pentru proști, adică pentru noi, muritorii de rând. Și fac tot felul de aranjamente cu șmecherii. De ce pe unii să îi oblige să facă 30% și pe alții 20%? Și asta e o chestie la vedere, care apare pe site. Vă dați seama câte sunt… 

Vă rog să nu îmi divulgați identitatea. De știut se știu multe și multă lume știe. Dar le e frică oamenilor. Dacă reușiți să demascați toată hoția și mânărelile care se fac în urbanismul din Bistrița o să vă fie bistrițenii recunoscători! Mulțumim!”

Așa explică situația cât se poate de clar cititorul nostru…

Obiecții: Blocul are prea multe etaje. Traficul ar fi și mai dificil în zonă…

Așadar, firma Campeador, în asociere cu fostul director al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, dr. Mircea Gelu Buta, cer printr-un PUZ care poate modifica Planul Urbanistic General (PUG) – un document oficial care prezintă viziunea urbană asupra dezvoltării orașului în următorii ani – o derogare. Care să le permită să construiască exact în vecinătatea sensului giratoriu din Subcetate – un bloc cu un regim de înălțime S+D+P+6 Etaje (adunate dau fix 9 etaje). Cu spații comerciale la parter și spațiu comercial tip supermarket și amenajările exterioare aferente. Conform PUG, regimul existent în zonă este de D+P+2E+M, adică nu mai mult de 5 etaje adunate. 

Din informațiile noastre, PUZ-ul de mai sus nu a primit aviz favorabil din partea Comisiei Tehnice de Urbanism. Au fost obiecții legate de regimul de înălțime (prea multe etaje) și calea de acces spre zona comercială și blocurile de locuințe, care este prea aproape de sensul giratoriu din Subcetate. Ceea ce ar putea îngreuna mai mult traficul în zonă. A fost făcută o recomandare – ca accesul să se facă direct din sensul giratoriu, pentru fluidizare.

Rămâne cum au stabilit… ?!? O reducere suspect de generoasă…

Nimeni nu a sesizat însă problema semnalată de cititorul nostru. Adică reducerea făcută la spațiul verde. Prin recomandarea din avizul de oportunitate semnat de arhitectul șef Monica Pop și șefa de la Urbanism, Daniela Bilegan, se propune din start, sub semnătură, spațiu verde mai puțin decât prevede PUG – adică de doar 20%. Primarul Ovidiu Teodor Crețu a semnat și el avizul de oportunitate, fiind întrutotul de acord cu excepția de la PUG și reducerea generoasă oferită la spațiu verde.

Teoretic, acum proiectantul trebuie să refacă proiectul și să regândească regimul de înălțime. Dar și să rezolve calea de acces și ieșire, care este în imediata vecinătate a unui sens giratoriu foarte aglomerat. Cu spațiul verde rămâne, cel mai probabil, cum au stabilit șefele de la Urbanism din avizul de oportunitate, cu girul primarului Crețu… 

Asociatul fostului manager al Spitalului Județean în acest proiect, firma Campeador, aparține omului de afaceri Florin Larionesi, un dezvoltator imobiliar cu 7 ansambluri rezidențiale finalizate în Timișoara și Cluj și peste 1000 de apartamente livrate, care, după cum se recomandă pe site-ul campeador-residence.ro, construiește în 5 județe și două țări. Spațiul comercial care apare în PUZ-ul de mai sus ar trebui să găzduiască un magazin Penny, care să deservească zona Subcetate.

Dacă aveți alte situații pe care doriți să le facem publice puteți să ne contactați printr-un email pe adresa [email protected], pe mesageria din pagina de Facebook Bistriteanul.ro sau pe WhatsApp-ul Redacției la numărul 0722.48.07.07.

Pe această temă, mai puteți citi:

Arhitectul șef al Primăriei Bistrița are un spațiu comercial într-o clădire de pe Republicii unde se ascunde un bloc cu 18 apartamente, iar construcția ocupă trotuarul

EXCLUSIV: Un om de afaceri denunță CARACATIȚA CORUPȚIEI din Primăria Bistrița! CUM se creează o “problemă” și cum se rezolvă…

 

ANAF, cu ochii pe veniturile a milioane de români: Urmează impozitarea premiilor cucerite la simpozioane, festivaluri sau concursuri internaționale februarie 25, 2021 - Veniturile a milioane de români sunt în pericol: ANAF a pus ochii pe banii jucătorilor la păcănele, a celor care trimit bani din străinătate sau a oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă care primesc premii de orice fel la simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii.
FOTO/VIDEO: Intervenție dificilă a pompierilor, în Nepos! Exista posibilitatea ca flăcările să cuprindă un rezervor cu 5.000 litri motorină februarie 25, 2021 - Un apel la 112 anunța un incendiu la o hală din Nepos. Focul s-a extins rapid, așa că pompierii au avut de intervenit prompt și cu mai multe echipaje. Intervenția a fost îngreunată și de faptul că în hala alăturată se afla un rezervor cu 5.000 litri motorină. 
SURSE: Lorand Toth va fi suprefectul de Bistrița-Năsăud, din partea USR februarie 24, 2021 - Fostul președinte al USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth va ocupa fotoliul de subprefect de Bistrița-Năsăud. Acesta a fost votat de organizația județeană și se pare validat și de conducerea centrală a partidului. Lorand Toth nu a fost anunțat oficială încă.
FOTO/VIDEO: Dezbatere RECORD la Primăria Bistrița. Peste 100 de bistrițeni spun NU blocurilor cu 6 etaje de pe Ion Căianu februarie 24, 2021 - Dezbatere cu număr record de participanți, la Primăria Bistrița, cu aplauze și argumente coerente din partea bistrițenilor. În jur de 100 de persoane și-au manifestat dezacordul, mărul discordiei fiind construirea unor blocuri cu șase etaje pe strada Ion Căianu - o zonă în care legea prevede doar construcții cu două etaje.
Directoarea Liceului Agricol din Bistrița, cercetată penal pentru delapidare. De problemele penale nu a scăpat nici soțul său februarie 24, 2021 - Simona B. directoarea Liceului Agricol din Bistrița este cercetată penal pentru delapidare. Cercetat penal pentru complicitate la delapidare este și soțul acesteia. Femeia este acuzată că ar fi achitat cu banii liceului mai multe unelte și scule, că ar fi vândut parte din tabla rămasă în urma renovării sălii de sport și că ar fi folosit mașina de serviciu în scop personal.
LEONI Bistriţa angajează programator IT, muncitori cablaje auto și ingineri Calitate februarie 24, 2021 - Cel mai mare angajator din Bistrița - compania Leoni Wiring System - angajează un programator IT, doi ingineri Calitate și 50 de muncitori cablaje auto care vor primi salariu de încadrare de 2300 RON, tichete de masă în valoare de 15 RON, bonus lunar pentru performanță de 200 RON, spor de noapte 25%. Angajații Leoni au parte și de discounturi la produse și servicii Orange.
Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică: Propuneri pentru proiecte la Bugetul Bistriței în 2021 februarie 24, 2021 - Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică, transmis pe adresa redacției o serie de propuneri și proiecte referitoare la Bugetul municipiului Bistrița din anul 2021. Între altele, acesta își dorește treceri subterane la Poșta Veche, Piața Decebal sau Zona Han, mai multe toalete publice, dar și achiziția unor clădiri istorice de către Primărie.
Tulpina de Covid din Marea Britanie încă nu a ajuns în Bistrița-Năsăud februarie 24, 2021 - Noua tulpină de Covid din Marea Britanie nu a ajuns încă în Bistrița-Năsăud, însă a fost identificată în jumătate de țară. În București au fost înregistrate cele mai multe cazuri – 80.
Adevărul despre Crinuța Dumitrean. Cum a ajuns bistrițeanca recunoscută pentru frumusețea ei în fruntea ANRP, „șefă la bani” februarie 24, 2021 - Ani buni, ANRP, una dintre cele mai emblematice instituții din țară, care se ocupă de retrocedările bunurilor confiscate de comuniști, a fost condusă de o bistrițeancă. Crinuța Dumitrean a fost propusă pentru această funcție tocmai de cel mai longeviv deputat din țară, Ioan Oltean. Ce a recomandat-o pe bistrițeancă pentru această funcție, care între timp i-a și adus probleme penale.
VIDEO: Au vrut să-i omoare câinii, aruncând mâncare otrăvită în curte februarie 24, 2021 - O bistrițeancă atrage atenția că sunt persoane ”puse pe omorât câini”. Mai exact, aseară, în curtea casei sale a fost aruncată mâncare cu otravă, pentru câinii ei. Bistrițeanca a anunțat poliția și veterinarii.
FOTO: Pălării și ii tricotate, acum și în rate, la Zaffi! februarie 24, 2021 - Dacă ai în plan să faci o revoluție în plan personal, să-ți schimbi toată garderoba și bugetul să nu fie afectat, o plată în rate, FĂRĂ DOBÂNDĂ este ceea ce ai nevoie! La Zaffi, magazinul de îmbrăcăminte cu creații ale designerilor români, de pe strada Dornei din Bistrița, ai posibilitatea de a-ți schimba garderoba rapid, cu plata în rate!
VIDEO – Bogdan Ivan: Când vor fi rambursați banii pentru cei 4250 de beneficiari ai programului StartUp Nation 2018-2019? februarie 24, 2021 - Programul StartUp Nation înființat în 2017 a finanțat 17.000 de companii, generând peste 60.000 de noi locuri de muncă. 4250 de beneficiari ai programului StartUp Nation 2018-2019 nu și-au primit încă banii – a subliniat deputatul PSD Bogdan Ivan. 
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Rodna și Rebrișoara februarie 24, 2021 - Se sistează apa potabilă în Rodna și Rebrișoara, astăzi, 24 februarie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis:
Începe VACCINAREA profesorilor și în Bistrița-Năsăud: Unii, la Casa Corpului Didactic, restul – la SVSU februarie 24, 2021 - 62 de centre de vaccinare se deschid astăzi și în zilele următoare în toată țara, a anunțat ieri seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 23 de județe își vor deschide centrele de vaccinare dedicate profesorilor chiar astăzi, 24 februarie. Care este situația în Bistrița-Năsăud:
FOTO: Scurgeri de gaz pe Tărpiului, după ce o mașină a lovit o țeavă februarie 24, 2021 - Echipaje ale pompierilor și ale companiei de gaz intervin pe strada Tărpiului din municipiu. O mașină a ieșit de pe carosabil, lovind o țeavă de gaz.
CE a făcut spitalul din Năsăud cu banii strânși din donațiile de anul trecut: februarie 24, 2021 - Năsăudenii, și nu numai, s-au mobilizat în aprilie și au donat bani pentru a ajuta spitalul, când s-a anunțat că acesta va deveni spital suport COVID. CE donații s-au primit și CUM au fost folosiți banii donați:
FOTO: O șoferiță a făcut praf două mașini într-o intersecție pe DN 17 februarie 23, 2021 - Un accident rutier a avut loc la intersecția DN 17 cu un drum comunal din Crainimăt. O șoferiță nu a acordat prioritate, făcând praf mașina ei și cea condusă de un tinerel de 19 ani.
OAMENI în Bistrița-Năsăud: Alexandru Misiuga, primul director al CJC. Primul care a înțeles potențialul turistic al brandului Dracula februarie 23, 2021 - S-au împlinit zilele trecute 12 ani de la trecerea în neființă a lui Alexandru Misiuga – primul director al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, și primul spirit vizionar care a întrevăzut potențialul turistic al celebrului conte Dracula – pe aceste meleaguri.
WTF Rock Festival 2021 – cea mai mare producție din industria spectacolelor în Bistrița-Năsăud. Promoție inedită la abonamente, de Dragobete februarie 23, 2021 - Ediția a IV-a a festivalului WTF Rock Festival va reprezenta cea mai grandioasă producție din industria spectacolelor, realizată vreodată în Bistrița-Năsăud. Festivalul programat pentru perioada 27-29 august 2021, vine anul acesta cu un line-up de excepție, dar și o promoție specială de Dragobete! 
Și-a lovit concubina în cap cu un scaun, iar acum se „răcorește” în arest! februarie 23, 2021 - Un bărbat din Ardan a ajuns în Arestul Poliției, după ce și-a lovit soția. Polițiștii care au intervenit la caz au decis să-l rețină, iar judecătorii l-au trimis 30 de zile după gratii, să se... răcorească.
Elevii unei clase de la CNAM, în scenariu roșu! DSP raportează doi elevi și un cadru didactic infectați cu COVID, în ultimele 24 de ore februarie 23, 2021 - DSP BN raportează doi elevi și un cadru didactic infectați cu COVID, în ultimele 24 de ore. Elevii unei clase de la CNAM trec în scenariul roșu, la fel ca și o clasă de la Gimnazială „Avram Iancu”.
Artizanii primăverii, în centrul Bistriței! Târg de Mărțișor, la Muzeul Județean februarie 23, 2021 - Cu rădăcini străvechi sau mai apropiate vremurilor noastre, Dragobetele, Mărțișorul și Ziua Femeii au un numitor comun: celebrează renașterea, dragostea și vitalitatea. În Bistrița, cele trei sărbători vor fi exempplar reprezentate la Muzeul Județean și în centrul orașului:
FOTO: CADEEEE tencuiala de pe o casă de lângă Sugălete februarie 23, 2021 - Pietonii care circulă pe strada Dornei trebuie să fie extrem de vigilenți în apropierea zonei Sugălete. Tencuiala a început să cadă de pe o casă din Centrul Vechi. Din fericire, nimeni nu a pățit nimic, deși zona e des frecventată de cei ce vor să-și scoată bani de la bancomat.
FOTO: A ieșit de pe carosabil și a spart o țeavă de gaz februarie 23, 2021 - Un accident rutier a avut loc pe Valea Budacului. Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a spart o țeavă de gaz. A fost alertat distribuitorul de gaz.
Cum a nenorocit un medic șpăgar de la Cluj o fetiță trimisă de la spitalul din Bistrița februarie 23, 2021 - O fetiță de nici trei anișori și-a fracturat mâna, în a doua zi a anului 2021. Ajunsă la UPU Pediatrie Bistrița, „n-ar mai fi vrut să plece de acolo”, dar a fost nevoie să o vadă un medic ortoped pediatru din Cluj. De acolo, a început chinul. Părinții acuză medicul că nici măcar nu a stat de vorbă cu ei, iar mânuța fetiței a fost pusă... strâmb! Medicul are peste 10 condamnări de luare de mită, fiind și condamnat la închisoare cu suspendare.
La cât ajungea pensia specială a lui Ioan Oltean și din ce trăiește acum cel mai longeviv deputat din țară februarie 23, 2021 - Prezent la Bistrițeanul Live, fostul deputat Ioan Oltean a vorbit despre cum arată viața sa de când a renunțat la politică, dar și despre veniturile sale. Acesta încasa și pensie normală și pensie specială în urma activității sale de deputat. De asemenea, acesta lucrează și la un cabinet de avocatură.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă rece, astăzi februarie 23, 2021 - Două străzi din Bistrița rămân fără apă rece, astăzi, pentru câteva ore - anunță Aquabis. În zoă s-a produs o defecțiune:
„Detectivul” de pe TIR. Un bistrițean a fost condamnat la închisoare, după ce și-a spionat soția cu telefonul februarie 23, 2021 - Un șofer de TIR originar din Bistrița a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, după ce și-a spionat soția cu ajutorul telefonului mobil. Cei doi s-au împăcat chiar în timpul procesului în care bărbatul era judecat pentru 4 infracțiuni, toate „rezultate” în urma spionajului telefonului mobil al soției.
Bătaie între frați, cu lemne și topoare! februarie 23, 2021 - Jandarmii au fost nevoiți să intervină aseară pentru a calma spiritele și a depărți doi frați. Aceștia, de la ceartă, au ajuns să se lovească cu lemne și topoare. Pe numele lor au fost întocmite dosare penale.
VIDEO: De dragul elevilor săi, profesoara și-a pictat fața în negru și a dansat. Au ajuns astfel până în fascinanta Africa! februarie 23, 2021 - De dragul elevilor săi, o profesoară din Bistrița și-a pictat fața în negru, s-a costumat mai fistichiu și a dansat în fața copiilor. A fost necesar, pentru că împreună au ajuns astfel până departe, în fascinanta Africa!