17.1 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

EXTRA: Peștera Tăușoare îi ajută pe cercetătorii americani să clarifice destinul omului de Neanderthal!

Misterioasa dispariție a omului de Neanderthal are șanse să fie științific elucidată cu dovezi și argumente descoperite tocmai în peștera Izvorul Tăușoare! Este o (po)veste extraordinară care anunță, totodată, multe alte mari surprize pentru savanții și oamenii de știință – dar și o veste grozavă pentru bistrițeni:

Câteva fotografii cu peisaje din peștera Izvorul Tăușoare au fost recent publicate într-un studiu științific al Universității din Florida de Sud: autorul articolului, cercetător american de origine română Bogdan Onac, dovedește cu argumente științifice că omul de Neanderthal a fost victima incapacității de adaptare la schimbările climatice mult prea rapide.

Demonstrația științifică se bazează pe analiza izotopilor de oxigen și de carbon din structura straficată a unor formațiuni de picurare din două peșteri din România. Dintre care una este o stalagmită din Peștera Izvorul Tăușoarelor…”, precizează custodele peșterii, Crin Theodorescu.

Să vă mai spun că dau pe dinafară de mândru ce sunt? Și că ar trebui să fim mândri toți bistrițo-năsăudenii? Nu știu dacă realizați impactul acestui fapt, dar una din teoriile antropogenetice are la bază „oferta” științifică a peșterii noastre!”, a mai anunțat cu mândrie custodele peșterii, amintind că Bogdan Onac este un prieten statornic și vechi al Tăușoarelor, cercetătorul american elaborând împreună cu Crin Theodorescu, încă din 2007, primul studiu al radiațiilor de radon din carstul românesc.

Întregul articol care se referă la soarta pecetluită a omului de Neanderthal poate fi lecturat AICI.

Dar veștile bune nu se opresc aici. Peștera Izvorul Tăușoarelor – situată la aproape 30 de kilometri de Bistrița – care ascunde minunății și peisaje spectaculoase greu de descris în cuvinte, era până acum interzisă publicului larg. Custodele peșterii Tăușoare a avertizat în numeroase rânduri asupra pericolului de moarte care plutește asupra celor neavizați care încearcă să viziteze peștera.

Vestea bună este că sunt totuși șanse și că se lucrează în prezent la un proiect care să facă posibil accesul în peșteră, cel puțin parțial, și pentru publicul larg:  „Cred și mărturisesc că peștera asta oferă încă mari surprize pentru lumea științifică, și reprezintă un „terra leones” pentru generații viitoare de savanți. Un mare potențial e dat de depozitul fosilifer din Sala Oaselor Ursului de Cavernă, care, datorită dificultății accesului la el (verticale, cascade, strâmtori, diferențe de nivel de sute de metri, tehnică alpină de cățărare, traseu foarte lung, de doi km) a rămas aproape neatins. În același timp, cred că peștera se pretează unei forme de turism organizat, sistematizat, ecologic și educativ, prin deschiderea unei noi intrări în Sala Muntelui și amenajarea acesteia pentru turism…”, a precizat ieri custodele Crin Theodorescu.

Mai mult despre peştera Izvorul Tăuşoarelor puteţi reciti accesând linkurile de mai jos:

FOTO/VIDEO: Cum se vede lumea când ești imobilizat pe o targă, la un pas de moarte, în peștera Tăușoare…

FOTO: Nouă şi spectaculoasă Maternitate în Bistriţa-Năsăud…!

FOTO: O adevărată revelație. Imaginați-vă un bloc cu zece etaje în mijlocul Peșterii Tăuşoare

VIDEO: Este UNIC în lume, este la fel de important precum opera lui Brâncuşi şi trăieşte doar în Bistriţa-Năsăud!

VIDEO: „Zona morţii” în Peştera Tăuşoare. Cele mai incandescente secunde din viaţă…

FOTO/VIDEO: Peştera Tăuşoare. Cerul de sub munte. O întâlnire răscolitoare. Pe viaţă şi pe moarte…

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...