FOTO: N-a murit Măsura noastră!

FOTO: N-a murit Măsura noastră!

Bistrița Bârgăului. Sâmbătă, 4 mai. Valea Blidăreasa, sau cum îi spun localnicii – Bridireasa. Pe drumul aceasta sinuos care leagă Bârgăul de Valea Budacului și care face parte din proiectul Via Transilvanica, mai mult de „trei turme de oi” urcă agale, însoțite de gardieni de ocazie, către Vârful Simegii, acolo unde are loc Măsura. Adică mulsul oilor, pentru a vedea câtă brânză vei lua de la stăpânul stânii, cel care se va ocupa de creșterea și educația ovinelor până la Vinerea Mare, undeva la mijlocul lunii octombrie.

Când se mergea la Măsură, acum 40 de ani, era o adevărată sărbătoare. Dan Spătaru dacă ar fi cântat, și tot nu umplea poienile așa cum o făcea acest obicei popular.

Mi s-a atras atenția de acasă că Măsura nu mai e ce-a fost. Acum, cele câteva familii dintr-un sat care mai au oi le duc la stână, baciul le numără și stabilesc de comun acord cantitatea de brânză pe care o vor lua în funcție de numărul de capete. Este o chestie rapidă, făcută ca să te scapi, ca atunci când ai în familie un bătrân bolnav și morocănos pe care te grăbești să-l internezi la azil.

Când am ajuns pe dealul Simegii, primul gând care mi-a venit în minte a fost „Tuloaie, ce loc de grătar!”. O poiană vastă străjuită de păduri crude, coafate grijuliu de natură și mângâiate discret de razele răzlețe ale unui soare timid, prins în joaca de-a v-ați ascunselea cu câțiva nori ștrengari.

Primul care a sosit a fost un tip solid, care cred că s-ar descurca fără probleme unu-la-unu cu un urs. Își poartă părul mai lung și are o față de poet interbelic. Îl cheamă Vasile Grajdu, iar prietenii îi spun Vasi. A venit împreună cu soția sa Ioana, fiul lor Vasilică, rezident la Medicină în Cluj, și fata lor Iulia, studentă la Psihologie, tot în Cluj. Pe lângă familie, Vasi și-a mai adus câțiva prieteni. Unul dintre ei este profesorul de limba română Vasile Coșofreț, un estet și totodată un partizan al tradiției. El este cel care mă lămurește în legătură cu existența unui fel de balansoar static, căruia i se spune „chiobăr” și în care se odihnește ciobanul atunci când face de pază noaptea. Altul este Marian, care vineri seară a apărat poarta echipei lui Vasi la fotbal, pe sintetic, iar acum a păzit oile pe drumul către Măsură. De asemenea, Tibi, George, Radu și Marcel sunt cei care îl ajută pe Vasi la pus zăplazurile pentru construirea ad-hoc a țarcului unde urmează să fie ținute oile, dar mai ales la muls. Nu de alta, dar Vasi are 100 de oi, el fiind un fel de magnat printre ceilalți proprietari de ovine.

Tibi, care are niște antebrațe ca Popeye Marinarul după ce a mâncat cinci cutii de spanac bio, a dat rapid găurile în pământ pentru parii care susțin gardul. Țarcul a fost împărțit în două, o anticameră unde stau oile așteptând să intre în biroul mulgătorilor prin niște orificii dreptunghiulare numite speteze.

Aveți grijă cum le faceți, că vine <<Vișinescu>> și ne ceartă”, a avertizat pe un ton glumeț unul dintre gospodari, făcând referire la stăpânul stânii, a cărui asprime este asemuită cu cea a celebrului torționar.

De avertismentul său au ținut cont și câteva femei și fete, care au adus oile singure, fără ajutorul vreunui bărbat.

Ai noștri sunt în Spania, să facă bani, iar noi ne descurcăm aici cum putem”, a spus una dintre ele.

Odată oile strânse în țarc, s-a trecut la muls. Aici și-au intrat în rol bărbații. De ce?

„La oi e mai greu ca la vaci, pentru că au țâțele mai mici și nu le poți apuca așa cum trebuie. Îți trebuie degete puternice și mai multă forță pentru a mulge atâtea oi”, ne explică soția lui Vasi.

Prietenii lui Vasi fac spectacol. La ce tehnică au, ai impresia că pot mulge la fel de bine și dozatoarele de bere. Peste tot unde te uiți, bărbații sunt cei care pun mâna pe țâțe. Să-i spunem și defect „profesional”.

Totuși, există și o excepție. Se numește Ioana. La prima vedere, cu pantalonii săi din piele, ghete negre și părul roșcat, pare a fi o rebelă pe motocicletă, cu mențiunea că ugerul este pe post de ghidon. Ioana este asistent medical în Bistrița, dar a venit la măsură pentru că „tata este bătrân și trebuie ajutat”.

Între timp, alte femei îi servesc pe gură-cască așa ca mine cu jinars de pere „șert”, cozonac și prăjiturele. Apoi, aranjează lemnele pentru disc și se apucă de curățat legumele, astfel încât masa să fie gata când bărbații gată lucrul.

După circa două ore de muncă, ne apropiem de punctul culminant. Gălețile cu lapte sunt duse la Grigore Rusu, alias Vișinescu, pentru a fi cântărite.

„Înainte, lumea mai punea și niște apă în lapte ca să fie cantitatea mai mare”, își amintește cineva.

Ideea este simplă: primești brânză în funcție de laptele pe care îl duci. De obicei se dă de 10 ori cantitatea de lapte pe care o ai. De exemplu, dacă ai 10 litri de lapte, vei primi în total 80 de kilograme de brânză și 20 de kilograme de urdă.

Stăpânul stânii este foarte pedant. Cercetează atent cântarul precum un farmacist ultradedicat meseriei, apoi scoate carnețelul cu numele proprietarilor de oi și notează valorile. După proba cântarului, laptele de la toți cei prezenți este colectat într-un ciubăr, i se dă cheag și este făcut brânză.

Măsura s-a încheiat. Oile sunt strânse toate la un loc pentru reeducare. Da, pentru că vin cocoloșite de acasă, sunt învățate una cu alta și caută să stea în bisericuțe. Exact ca oamenii. Numai că ciobanii nu vor să aibă de-a face cu grupuri cu personalitate, astfel că le învârt prin staul și le amestecă până când își pierd identitatea și devin o turmă mult mai ușor de condus.

Soarele aduce tot mai multe raze pe Vârful Simegii. Maturi și copii laolaltă se adună pe pături unde îi așteaptă farfurii cu carne fierbinte de miel, pâine proaspătă, brânză, ceapă și slăninuță, alături de bere ascunsă la umbra copacilor, jinars verde și fiert, suc și apă, ca la o petrecere câmpenească adevărată care bate mesele domnești.

Mâna aceasta de oameni, cu bunele și relele lor, continuă să lupte cu timpul ăsta căpcăun care înghite tradiții pe nemestacate și ne râgâie Halloween-uri îmbălsămate în modernism. Cât timp vor exista ei, va exista probabil și acest obicei străvechi, pentru că, parafrazând un poet, „N-a murit Măsura noastră/, Se mai poate, se mai poate/ Dacă Omul va rămâne/ Cel mai mare dintre toate.”

Marius Pantaie

Bărbatul ce a încălcat ordinul de protecție și a ajuns la spital, va fi prezentat azi în fața instanței octombrie 24, 2020 - Un bărbat din Dorolea ajungea la spital, la începutul lunii octombrie. Acesta încălcase ordinul de protecție emis de Judecătorie, iar vecinii soției sale l-au lovit bine. Bărbatul a ieșit ieri din spital și a fost dus la audieri. Acum e reținut și azi va ajunge în fața instanței de judecată.
Noi măsuri restrictive în Năsăud și trei comune! Scenariu roșu pentru mai mulți elevi de gimnaziu și liceu octombrie 23, 2020 - CJSU a analizat evoluția cazurilor Covid în ultimele două săptămâni. În Năsăud și comunele Șintereag, Chiochiș și Ilva Mare se impun noi restricții. Tototdată, de luni, elevii mai multor clase de gimnaziu și liceu vor învăța online.
VIDEO. Caius Bulea, directorul general Betak: „La început eu eram și directorul, și muncitorul numărul 1” octombrie 23, 2020 - Betak Bistrița are o cifră de afaceri de câteva milioane de euro și un profit de 1,3 milioane de lei înregistrat anul trecut. Puțini știu, însă că totul a început prin 1995, într-un garaj închiriat, în care directorul Caius Bulea a fost, timp de aproape doi ani, și singurul muncitor:
VIDEO. Primarul Paul Știr, despre strategia de dezvoltare a comunei Căianu Mic: „Este un proiect măreț și o provocare” octombrie 23, 2020 - „Oamenii au nevoie de școli, de grădinițe, de iluminat public. Au nevoie de străzi și drumuri. Nu sunt mofturi. Sunt necesități”, a recunoscut primarul Paul Știr din Căianu Mic. 30 din cele 46 de străzi ale comunei au fost deja asfaltate. Ce obiecții au ridicat oamenii:
ADI Deșeuri, fără director plin de jumătate de an! Un interimar „veghează” asupra celor două SRL-uri care gestionează gunoaiele din județ octombrie 23, 2020 - În anul în care firmele care se ocupă de colectarea și respectiv de administrarea depozitului de deșeuri de la Tărpiu trebuie să facă cele mai importante investiții din ultima perioadă, ADI Deșeuri, asociația care trebuie să vegheze la bunul mers al lucrurilor, funcționează doar cu un interimar, după ce la ultimul concurs singurul candidat nu a obținut punctaj minim.
Bistrița-Năsăud: 51 de cazuri pozitive și 2 decese în ultimele 24 de ore! octombrie 23, 2020 - Avem 2.156 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 51 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. De asemenea, s-au înregistrat și 2 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 5.028 de cazuri noi de infecție.
Fetița din Rebra, opărită cu apă, a fost transferată la București octombrie 23, 2020 - O fetiță de cinci ani a ajuns aseară la UPU Bistrița, după ce a fost opărită cu apă clocotită. În cele din urmă, micuța a fost transferată la București. Protecția Copilului intră pe fir.
FOTO: Pieton accidentat la Dipșa octombrie 23, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp, la Dipșa. Un bătrân a fost lovit de un autoturism. Acesta a fost preluat de un echipaj al Ambulanței.
Pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de COVID-19, tratați acasă octombrie 23, 2020 - Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în care este prevăzut faptul că românii infectați cu COVID-19 și vor fi asimptomatici sau au puține simptome, vor putea fi tratați la domiciliu.
În weekend trecem la ora de iarnă! octombrie 23, 2020 - Duminică va fi cea mai lungă zi din anul 2020. Asta pentru ca trecem la ora de iarnă! Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04.00 devine ora 03.00.
VIDEO: CARE sunt lucrurile URGENTE de care trebuie să se ocupe noul primar, Ioan Turc octombrie 23, 2020 - Ioan Turc a depus ieri jurământul de credință, azi fiind prima zi oficială de muncă, în calitate de primar. Deja a convocat prima ședință de Consiliu Local. Acesta a explicat care sunt chestiunile URGENTE pe care trebuie să le rezolve:
Rostul de dimineață: Pandemie. Panică. Incertitudine… Și un licăr de speranță, la Colegiul „Andrei Mureșanu” octombrie 23, 2020 - Pandemie. Panică. Incertitudine. Îngrijorare. Moarte. Cuvinte care înspăimântă astăzi, au îngrozit și în alte vremuri… Un grup de profesori și elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu” ne reamintesc de cea mai bine documentată cronică a unei mari pandemii:
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Beclean și Sîngeorz Băi octombrie 23, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, 23 octombrie 2020, pe o stradă din Beclean și câteva străzi din Sîngeorz Băi - anunță Aquabis.
Fetiță de 5 ani, opărită cu apă clocotită la Rebra octombrie 22, 2020 - În această după-masă, o fetiță de 5 ani a fost opărită cu apă clocotită. Incidentul s-a produs în localitatea Rebra. Se pare că fetița este conștientă și cooperantă, în ciuda faptului că are arsuri pe 50% din corp.
FOTO/VIDEO: Se deschide REMART BEBE! Primul magazin din Bistrița în care găsești TOT ce ai nevoie pentru îngrijirea bebelușilor și a ta! octombrie 22, 2020 - Un magazin în care să găsești tot ce ai nevoie în îngrijirea bebelușului, de la pamperși și până la periuțele de dinți din primii ani de viață ai copilului, la prețuri mai bune decât în farmacii sau supermarketuri! Pe scurt, aceasta este filosofia din spatele magazinului REMART BEBE, destinat în special îngrijirii bebelușilor, dar cu produse pentru toată familia. Magazinul destinat celor mici și celor mari se deschide mâine și îl găsiți la parterul hotelului Decebal, lângă magazinul Penny! IMPORTANT: Te așteaptă promoții și oferte...ZILNIC!
VIDEO: Crețu n-a vrut să participe la înscăunarea lui Turc octombrie 22, 2020 - Noul primar al Bistriței a depus azi jurământul de credință, într-o ceremonie publică. Din mulțimea prezentă a lipsit fostul primar al municipiului, Ovidiu Teodor Crețu. Acesta chiar a refuzat invitația lui Ioan Turc.
Nici măcar directorul medical al Spitalului, infectat cu Covid, nu a avut loc în unitatea medicală octombrie 22, 2020 - Printre medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița care s-au infectat cu Covid se numără și directorul medical al unității. Culmea, atât de plin e spitalul, încât până și directorul medical a avut de așteptat până a doua zi pentru a fi internat în spital.
Prefectul Dolha: Transformarea spitalului din Năsăud în spital integral COVID e o idee bună! octombrie 22, 2020 - Numărul mare de infectări cu coronavirus, a pus autoritățile în alertă. Managerul SJUB, Gabriel Lazany, i-a propus prefectului Stelian Dolha ca spitalul din Năsăud să fie tranformat în spital INTEGRAL Covid 19. ”E o idee bună. Totuși, cred că ar trebui să o facem treptat!” a susținut prefectul.
L-a lovit până l-a băgat în spital! Acum așteaptă în arestul poliției! octombrie 22, 2020 - Un bărbat din Urmeniș riscă să ajungă după gratii. Acesta a lovit pe un alt bărbat până l-a băgat în spital. Acum se află în arestul poliției și azi instanța de judecată va decide ce măsură preventivă îi va fi aplicată.
VIDEO. Primarul Paul Știr din comuna Căianu Mic, despre necesitățile locuitorilor din comunitate octombrie 22, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Paul Știr a vorbit despre necesitățile oamenilor de aici: „Nu sunt mofturi. Sunt necesități. Avem multe persoane din Căianu Mic plecate în străinătate, care au văzut cum se pune problema dincolo... Așa ar trebui să fie și la noi.”
ÎNGRIJORĂTOR! Spitalul Județean, la capacitate maximă. Managerul Lazany propune LOCKDOWN pentru două săptămâni octombrie 22, 2020 - În acest moment, Spitalul Județean este la capacitate maximă când vine vorba despre cazurile de Covid. Atât la Anestezie-Terapie Intensivă unde sunt cazurile grave este plin, cât și secția dedicată cazurilor Covid. Potrivit managerului Gabriel Lazany doar un lockdown, adică o carantină generală a județului, pentru două săptămâni ar menține gestionabilă situația.
FOTO/VIDEO: Primarul Ioan Turc și noii consilieri locali au depus jurământul de credință octombrie 22, 2020 - Ceremonia de constituire a Consiliului Local și de investire în funcție a noului primar a avut loc astăzi în Piața Centrală. Ioan Turc și noii consilieri au depus jurământul de credință în fața autorităților naționale și județene, în fața Înalților Bisericii și a bistrițenilor care au participat la festivitate.
Bătrân rupt de beat la volan, prin Bistrița octombrie 22, 2020 - Doi bărbați au fost prinși ieri băuți la volan. Unul dintre ei, trecut de prima tinerețe, avea rezultatul etilotestului dublu față de celălalt bărbat. Ambii s-au ales cu dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului. CE rezultate a indicat etilotestul:
Voluntarii, autoritățile locale și județene și-au dat mâna pentru a-i „netezi” drumul Mocăniței prin Archiud octombrie 22, 2020 - O lucrare frumoasă s-a finalizat zilele acestea. Voluntari, autorități locale și județene, au dat mâna și au modernizat trecerea la nivel cu cale ferată, în Archiud. De acum, Mocănița are ”drum neted”, chiar și la întâlnirea cu traseul autoturismelor.
Bistrița-Năsăud: 51 de cazuri pozitive și 41 de persoane externate la cerere octombrie 22, 2020 - Avem 2.105 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 51 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 41 de persoane au fost externate la cerere din spital, iar 2 bistrițeni au fost declarați vindecați. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 4.902 de cazuri noi de infecție.
CE minuni pot face băieții de la Wrap&Detailing pentru mașina ta octombrie 22, 2020 - Oricât de mult ți-ai îngriji mașina, trecerea anilor și miile de kilometri rulați lasă urme. În interior, la exterior, caroseria, farurile sau stopurile se mătuiesc și își pierd strălucirea. Din fericire, există soluții să-ți faci mașina să arate ca nouă, iar pentru mașinile noi există soluții să o păstrezi ca nouă muuulți ani. În Bistrița, băieții de la Wrap&Detailing au soluțiile, materialele profesionale și priceperea de care e nevoie pentru a reda strălucirea pierdută a mașinii tale. Și pentru că în această perioadă farurile mătuite afectează vizibilitatea pe timp de noapte, Wrap&Detailing ți-a pregătit o ofertă specială: le faci ca noi, cu polish profesional și folie de protecție PPF, cu doar 290 lei!
BISTRIȚA, pe o poziție surprinzătoare, în cel mai mare studiu european referitor la poluarea aerului octombrie 22, 2020 - Au ieșit la lumină rezultatele celui mai mare studiu european pentru impactul poluării aerului asupra costurilor cu sănătatea. Medicul și publicistul român Vlad Mixich a explicat la Europa FM că în cercetarea europeană au fost incluse și 21 de orașe din România. Bistrița se situează pe o poziție surprinzătoare:
Anticariat, în curtea Muzeului Județean, de mâine până duminică! octombrie 22, 2020 - După ce au făcut o figură impresionantă, la începutul lunii, cu prilejul Târgului de Purici, voluntarii juniori ai Clubului Leo și Centrul de Documentare și Informare al Colegiului „Andrei Mureșanu” vin cu o nouă propunere și provocare pentru iubitorii de carte din Bistrița:
Bistrița-Năsăud a pierdut peste 1.000 de angajați doar anul trecut octombrie 22, 2020 - Cu câțiva angajatori care absorb mii de oameni, Bistrița-Năsăud a reușit anul trecut să piardă peste 1.000 de angajați, comparativ cu anul 2018. Județul nostru se numără printre cele care au înregistrat cele mai mari „pierderi”.
SIMULARE: Cine sunt viitorii parlamentari ai județului Bistrița-Năsăud? Ce șanse au candidații independenți? octombrie 22, 2020 - Cine sunt viitorii parlamentari ai județului? Agenția de Rating Politic a realizat o simulare electorală privind alocarea numărului de mandate în viitorul Parlament. Calculele sunt realizate în baza rezultatelor oficiale de la alegerile locale. Dacă votul politic se menține și pe 6 decembrie ca la alegerile locale, atunci PNL ar avea cele mai multe mandate, 159, urmat de PSD cu 144 de mandate și...