FOTO: Sărbătoare la Cristeștii-Ciceului

FOTO: Sărbătoare la Cristeștii-Ciceului

Poartă-ți, maică țară, zâmbetul pe umeri
Ține-ți, maică țară, fruntea sus, în lume!

Camelia Florescu

În ziua de 8 noiembrie 2019, de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, am avut onoarea și bucuria să-i avem ca oaspeți de seamă, în localitatea noastră, pe MICUL MARE PATRIOT, Tudor Limbean, însoțit de domnul col (r) dr. ing. Constantin Avădanei, președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2019”. Cei doi formează o echipă și transmit același mesaj, patriotic și profund, sincer și curat, din inima țării, Alba Iulia și Vințu de Sus, atât în țară, cât și în afara ei.

A fost o onoare și o bucurie să-i întâlnesc și să-i cunosc, la Viena, în iunie, 2019. Împreună cu domnul colonel(r) Constantin Avădanei, publicăm pe paginile online ale RTV Unirea-Austria, materiale despre Satul Românesc, atât cât a mai rămas. Poate, în povești va dăinui mai mult… Una, în plus, se poate adăuga, oricând.

De aceea,vizita la noi nu a fost deloc întâmplătoare. În Anul omagierii satului românesc tradițional, nu se putea ajunge la final, fără o sărbătoare de suflet a întregii comunități, în frunte cu școala și biserica, reprezentanți ai Primăriei, alături de întreaga comunitate, bucuroasă de venirea unor oaspeți de seamă, în localitate.

Întâlnirile de la Viena și Vidin, la Sărmașu de Mureș sau Alba Iulia, cu Tudor, „Micul Patriot” și cu domnul col(r) dr.ing. Constantin Avădanei, ca și publicarea și promovarea operei literare despre Satul Românesc, ne-au mijlocit acest proiect de parteneriat, gândit cu biserica – dar extins apoi la nivelul întregii comunități.

„Aici, la Alba –Iulia vă așteptăm pe toți 
Că-i mare sărbătoare pentru al nost popor!” 

Vestea că Tudor va fi prezent în localitate s-a răspândit repede. Elevii școlii l-au așteptat în clase, unde și-au făcut poze cu ei. Și, câți prieteni nu și-a făcut micuțul? Cu toții îl vor susține și îi vor aplauda ascensiunea, prin vreme! Este prietenul lor!

S-a mai găsit un prilej, ca și atâtea altele, ce se pot construi, de câte ori dorim, pentru a îmbrăca costume populare, nu doar din cele aflate expuse la muzeu ci și din cele noi, sponsorizate de primăria comunei. Și azi, oficialitățile comunei ne-au fost alături, primind cum se cuvine pe distinșii oaspeți!

Dascăli, elevi și părinți am îmbrăcat costumul popular, cu tricolorul încins la brâu, am urcat pe scenă, am cântat, am făcut poze la muzeu și am pornit apoi spre biserică.

Totdeauna, lucrul tău / Să-l începi cu Dumnezeu!

Noi l-am continuat în biserică. Și azi, ca de multe ori, în cadrul parteneriatului nostru cu această instituție. Tudor Limbean a cântat pricesne și cântece patriotice, noi l-am însoțit, cântând și fluturând stegulețele tricolore.
„Să fluture sub soare, al nostru tricolor / Căci n-are asemănare, mărețul meu popor!”

Momentele de emoție au cuprins lumea din biserică. Rugăciunea a fost continuată prin cântec. Aici, ne-au primit cu drag, preotul paroh, Marius Crișan, părintele Ioan-Aurel Rus, părintele Vălean Radu și părintele ierodiacon Mina, de la Mânăstirea Parva.
„Ai grijă, Doamne Sfinte/ Că eu te rog mereu/ De mama și de tata/ Și de poporul meu/ Și iartă-mă, Iisuse, că las în grija Ta/ Pe tata și pe mama/ Și țărișoara mea!”.

Rădăcinile sufletului, precum al copacului sunt adânc înfipte în pământul în care a crescut.
Țara și neamul românesc înseamnă plaiul străbun, cu dorurile și doinele, cu bocirile și horele, cu tricolorul românesc.
Căci, tradiția populară, alături de istoria neamului și credința în Dumnezeu, ne definesc ca neam.
Mormintele eroilor căzuți la datorie trebuie îngrijite, nu doar de „Ziua Eroilor”.

În semn de prețuire față de eroii neamului românesc, oaspeții de la Alba Iulia au depus o coroană de flori la Monumentul din fața Școlii Gimnaziale din localitate.

Imnul și drapelul, costumul popular, priceasna și rugăciunea, toate au fost sărbătorite, la loc de cinste, într-o zi de sărbătoare religioasă, adunând glasuri de copii, emoții și bucurie, sub aceeași lozincă:
„COPILĂRIA UNEȘTE ROMÂNIA!”

Iar aceasta este mai mult decât o Poveste a Satului… Este o poveste vie, a satului românesc aflat în prag de perimare… doar dacă permitem acest lucru.

Vă mulțumim Tudor Limbean, Domnule Col (r) Constantin Avădanei, bunicii lui Tudor, Tudor Floarea, d-lui director Urian Cornel, preoților ce ne-au primit in biserică, oficialităților prezente și consătenilor noștri!

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în reușita unei astfel de sărbători a satului nostru!
O sărbătoare, altfel… Una de Suflet Românesc!

Neam român, ridică-ți fruntea-n soare
Și privește steagul tricolor!
……………………………………………………
Căci suntem din vița dacilor!

FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”
POVEŞTI DIN SAT: A murit Hera! decembrie 8, 2019 - Portbagajul se ridică, lăsând să se vadă înăuntru o cutie de carton iar lângă ea, un cățel cât să încapă în ea. Hera: un ciobănesc german, pui de câine lup care țopăia, scoțând un schelălăit subțire, un fel de plâns.
FOTO: Specialitățile gastronomice și vinurile din Bistrița-Năsăud cuceresc Polonia decembrie 8, 2019 - Vinuri medaliate, delicatese cu păstrăv afumat marcă înregistrată, produse tradiționale și montane atestate – brânzeturi, dulcețuri și siropuri marca Produs în Bistrița-Năsăud se află zilele acestea pe mesele polonezilor care trec porțile celei de-a 13-a ediții a EKOGALA de la Rzeszow, eveniment etalon al produselor alimentare de înaltă calitate.
Un bărbat a fost găsit decedat, lângă tractorul pe care îl conducea decembrie 8, 2019 - Un bărbat din Runcu Salvei a plecat aseară de acasă cu tractorul și nu s-a mai întors. În această dimineață a fost găsit decedat lângă tractor.
AQUABIS:  Avarie în Cepari. Cât timp vor fi afectați locuitorii decembrie 8, 2019 - Locuitorii din Cepari rămân astăzi și mâine fără apă ăptabilă, anunță Aquabis.
Reabilitarea termică a patru blocuri, în impas! decembrie 8, 2019 - Municipalitatea a lansat un program de reabilitare a zeci de blocuri din municipiu. Unele lucrări au fost recepționate, altele sunt în curs de derulare, iar altele..în impas. Este vorba de patru blocuri pentru care nu s-a prezentat nimeni interesat să le reabiliteze. Consilierii locali au de luat o decizie, joi:
O tragedie mai dură ca moartea: Bunicul şi nepoţelul care au murit prăbuşindu-se de la etajul II vor fi înmormântaţi luni. CUM putem ajuta decembrie 8, 2019 - O tragedie inexplicabilă a zguduit oraşul vineri seara, în zi de sărbătoare. Un bunic şi nepoţelul său de trei ani au murit după ce s-au prăbuşit în gol, de la etajul II, într-un bloc de pe strada Vişinului. Tatăl băieţelului este este plutonier Dan Tofană şi munceşte în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj. Colegii săi ne cer ajutorul: 
FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările: