8.2 C
Bistrița
luni, februarie 26, 2024

FOTO/VIDEO – Emoționantă ceremonie: Virginia Linul este de azi Cetățean de Onoare în Salva

Emoționantă ceremonie, astăzi, la Casa Costumului Popular din Salva. Prieteni, profesori, politicieni și localnici au asistat la decernarea titlurilor de Cetățean de Onoare unor personalități de seamă ale comunității: Virginia Linul, preotul Maxim Morariu și profesorul Ioan Morariu.

Festivitatea a început cu o ceremonie religioasă susținută de preotul protopop Ioan Dâmbu.

Consiliul Local din Salva a aprobat recent acordarea a unor titluri de Cetăţean de onoare celor trei personalităţi ale comunității. Azi, la prânz, primarul Gheorghe Onul le-a înmânat și plachetele onorifice, în cadrul unei ceremonii speciale.

Virginia Linul și-a întâmpinat oaspeții cu un inedit cadou. Măști de protecție cusute cu modele tradiționale au primit gratuit toți cei care au trecut pragul casei-muzeu.

Doctor în istorie și etnologie, creatoarea Virginia Linul este cea care a inaugurat un spectaculos muzeu al costumului popular. Despre acest subiect, puteți reciti accesând linkul de mai jos:

FOTO: Casa Costumului Popular „Virginia Linul” e gata și vă așteaptă să-i treceți pragul!

Virginia Linul este, totodată, și creatoarea care a promovat frumuseţea costumului popular românesc în întreaga lume. A colaborat cu celebre case de modă din Paris sau New York. Este și creatoarea LinIEi Tradiţionale – o colecție vestimentară modernă care a excelat prin motivele populare aduse în actualitate. Lucrarea sa de doctorat care tratează istoria costumului popular din Ţara Năsăudului i-a adus o serie de aprecieri, dar și o notă maximă.

Părintele Maxim Morariu – doctor în teologie al Universităţii Babeş-Bolyai – este, în prezent, doctorand în ştiinţe sociale la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma. Este autor al mai multor cărţi despre spiritualitate ortodoxă, dar şi coordonatorul revistei Astra Salvensis.

Profesorul de matematică Ioan Morariu a fost ani de zile directorul şcolii „Tiberiu Morariu” din Salva. A fost un colaborator al Gazetei Matematice, dar şi coautor al mai multor culegeri de matematică. A susţinut acţiunile Astrei din ţinutul năsăudean,  găzduind două dintre adunările anuale ale Despărţământului Astra.

Cei trei cetățeni de onoare au primit și distincția „Academician Tiberiu Morariu”, din partea directoarei Școlii profesionale „Tiberiu Morariu” din Salva, Iulia Feti. 

Ea poate fi un reper și un model pentru tânăra generație. Este cea care, cu foarte multă muncă, cutezătoare, visătoare și foarte ambițioasă, a scos portul popular de la naftalină. Lumea se jena să poarte costum popular, însă ea l-a adus la haină de sărbătoare. Atât timp cât vor exista oameni ca Virginia Linul, cu siguranță costumul tradițional românesc va dăinui peste veacuri…”, a remarcat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.