23.5 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

FOTO/VIDEO. Inteligenţă Artificială. Întâlniri miraculoase. Tineri ieşind în lacrimi din sală: Prima conferinţă TEDx, la Bistriţa

Inteligenţă Artificială. Roboţi dansând cu oameni. Pericole ascunse. Spaime. Tineri ieşind din sală cu ochii în lacrimi. Emoţii înfiripate. Prost traduse. Sau eronat interpretate. Întâlniri miraculoase. Discursuri. Poveşti de viaţă.

Unele dezlânate, de neînţeles sau încrâncenate. Altele blazate sau luminoase. Locuri de muncă pe cale de dispariţie. Tehnologii imposibil de imaginat. Bănuieli. Că suntem deja depăşiţi şi inutili.

Că nu vom reuşi să ţinem pasul. Că ne-am pierdut. Flashuri întunecate de când am ridicat mâna asupra unui câine care se încăpăţâna să ne privească în ochi. Certitudini. Tehnologii care unesc sau ameninţă. Cancer. Paradigme superioare ale educației. POV 21. TEDx la Bistriţa.

S-a întâmplat vineri seara, la Metropolis, acolo unde s-a desfăşurat ediţia inaugurală TEDx Bistriţa. Sperăm să urmeze şi altele. Pentru că a fost cu adevărat uimitor să descoperim 6 personalităţi capabile să ofere dimensiuni atât de diferite temei propuse – Beyond HumanIT

A fost revigorant şi minunat să întâlnim prieteni mai vechi de care ne leagă inexplicabile emoţii care nu se mai dau duse. Sau să schimbăm câteva priviri cu alţii noi pe care îi admirăm de departe. Sau să-l remarcăm printre invitaţii care au stat până la sfârşit şi pe prefectul Ovidiu Frenţ.

Sau să răscolim pur şi simplu printre amintiri şi să constatăm cu uimire că n-am mai ascultat de o eternitate Time is on my side şi vocea veşnic tolănită pe o plajă a lui Mick Jagger…

Revenind însă la subiect, gazda serii a fost Gavrilă Urs – coordonatorul tinerilor voluntari POV 21, iniţiatorii şi organizatorii evenimentului.

A recunoscut din start că visa la o asemenea conferinţă TEDx la Bistriţa încă de anul trecut. Iar faptul că nu suntem cel mai tare sau mai educat sau mai atractiv oraş – nu ar trebui să ne împiedice să visăm. Dacă alţii pot organiza TEDx – putem şi noi.

Şi pentru că a primit mult, Gavrilă Urs s-a străduit ca, atunci când i-a venit rândul, să ofere la rândul său ceva comunităţii în care trăieşte. Să ofere timp de calitate celor din Bistriţa. Sau să ofere alternativa unei noi perspective  publicului bistrițean și să pună umărul la o comunitate locală cât mai cosmopolită.

Rareş Manolache, antreprenor şi fondatorul Teen Tank – un proiect ambiţios care îşi doreşte să le ofere elevilor educaţie bazată pe abilităţi şi practibilitate. Teen Tank face problem-solving pentru alte companii, folosind tineri şi învăţându-i cum să găsească soluţii creative, care să fie implementate în companii. Cu această idee a câştigat Social Impact Award în 2017.

[arve url=”https://youtu.be/9TmLUKDAywk” /]

Andrei Stupu, student la Istorie, pasionat de educaţie: a început la 17 ani să vorbească despre educaţie, fie în conferinţe, fie la televizor, în emisiunile Fii pe fază sau Generaţia Z. Este facilitator în cadrul programelor de training ale Khastalia şi brand manager şi face educaţie la Şcoala de Valori, orgnizaţia care de 10 ani ajută zeci de mii de tineri să spună Ştiu ce fac cu viaţa mea!

[arve url=”https://youtu.be/pCdzAYZCbu4″ /]

Alina Rusu – profesor asociat şi conferenţiar universitar la UBB Cluj-Napoca. S-a specializat în psihologie, fiind coordonator de doctorate şi expert în psihologia evoluţionistă, dar şi în relaţia cognitivă dintre animale şi oameni, axându-se pe terapia cu ajutorul necuvântătoarelor.

[arve url=”https://youtu.be/5WQK5EAe0Zo” /]

Ştefan Mandachi – avocat şi om de afaceri din Suceava, fondatorul Spartan, cel mai mare lanţ de restaurant cu specific grecesc de tip servire rapidă din România şi estul Europei. Cel mai mare impact l-a adus societăţii atunci când a iniţiat protestul #şîeu, prin care a criticat autorităţile statului pentru faptul că în Moldova nu s-a construit niciun metro de autostradă.

[arve url=”https://youtu.be/f8-zqLJCtSQ” /]

Maria Victoria Olinca – medic primar în anatomie patologică, Doctor în medicină, cercetător ştiinţific şi lector la Universitatea de medicină şi farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Formator de manageri de proiect, Maria Victoria Olinca lucrează în bioingineria cancerului, efectuând teste care arată probabilitatea dezvoltării unor boli, la anumite organe, într-o anumită perioadă de timp.

[arve url=”https://youtu.be/4XmktQBelbY” /]

Ionuţ Ţaţa – preşedinte al Clusterului pentru Tehnologie şi Inovaţie Braşov şi fondator al Incubatorului de StartUp-uri Hub OneZero. Are o experienţă vastă în domenii precum managementul, finanţarea în fonduri europene şi dezvoltare economic. Valorile care îl ghidează: exactitate, precizie, spirit inovator, orientare spre rezultate.

[arve url=”https://youtu.be/Qx6xw9dLZ2o” /]

Partenerii și sponsorii TEDxBistrița au fost Revista POV21, Romfulda, Rotary Club Bistrița, H.P. Kaysser International, BCVO Logistics, Sepia Print, Sanovil, Macon, Energoplast, Serviform și Acetica Company.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: