30.4 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

INCREDIBIL! Se ia în calcul doar păstrarea peretelui exterior al fostului cinema 23 August

Primarul Ioan Turc a prezentat o nouă idee în ceea ce privește fostul cinema 23 August, de pe Bulevardul Republicii, pe care intenționa să-l radă pentru a face loc unei parcări. Acum, edilul ia în calcul păstrarea doar a peretelui exterior al fostului cinema.

Întrebat la ședința de Consiliu Local de ieri ce are de gând până la urmă cu clădirea care a adăpostit fostul cinematograf 23 August, primarul Ioan Turc a precizat că ia în calcul inclusiv păstrarea doar a peretelui exterior, care dă spre Bulevardul Republicii. Așteaptă totuși rezultatele unei dezbateri publice, precum și niște studii care să îi spună care este starea clădirii.

„În legătură cu cinematograful 23 august, sunt și plăcut și neplăcut surprins de reacțiile pe această temă. Sunt plăcut surprins pentru faptul că bistrițenii își arată interesul față de patrimoniul orașului. Acesta este un lucru bun, categoric.

Sunt neplăcut suprins pentru că doar din momentul în care am anunțat intenția de a face o dezbatere publică pe această temă, adică de a construi o parcare inclusiv pe terenul ocupat în momentul de față de fostul cinematograful 23 august au început reacțiile.

Ani de zile, timp în care clădirea s-a ruinat, timp în care anexele clădirii principale au căzut la propriu, nu am auzit niciun fel de strigăt de îngrijorare. Eu cred că trebuie să fim atenți cu patrimoniul nostru, în permanență și nu doar emoțional în anumite momente. Propunerea pe care urmează să o fac și rezultatul consultării publice ne va spune ce facem mai departe. Este aceea de a prezerva de fapt zidul peretelui exterior, dinspre Bulevardul Republicii. Preocupările mele se concentrează pe identificarea soluțiilor prin care putem reabilita și prezerva patrimoniul istoric al orașului.

Am făcut această propunere în legătură cu realizarea unei parcări, în condițiile păstrării afrontului stradal integral și a refacerii acestuia. Zona centrală a bistriței va rămâne fără locuri de parcare. Poate sau nu poate fi reabilitată această clădire părăsită de zeci de ani?”, a spus Ioan Turc, în ședința de ieri.

La câteva minute distanță, edilul și-a schimbat părerea cu 180 de grade, afirmând că – dacă se ajunge la concluzia că această clădire poate fi consolidată și refăcută – se ia în calcul amenajarea unui teatru acolo.

„Îmi doresc un teatru la Bistrița, pentru faptul că știu că sunt mulți bistrițeni care simt nevoia acestui gen de artă. Suntem printre puținele județe din România care nu au un teatru. Bistrița va avea un teatru. Dacă se va ajunge la concluzia ca clădirea fostului cinema poate fi consolidată, refacută, ar putea să devină spațiu de spectacole”.

Până una alta, potrivit unui răspuns primit de Bistrițeanul.ro – RADEF România Film, instituția care are în administrare acest imobil, nu este de acord și nu va permite demolarea acesteia. Mai multe detalii pe acest subiect puteți citi AICI.

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...