9.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

Ioan Șandru: Cine face sistemul de colectare a apelor pluviale în Bistrița câștigă Primăria

Ce să faci ca să câștigi Primăria Bistrița? „Cred că cel care vrea să câștige Primăria Bistrița la alegerile locale, ar trebui să vină cu un proiect care să rezolve una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă orașul…”

Prezent în această dimineață la matinalul Bistrițeanul Live – directorul Aquabis, Ioan Șandru, a explicat de ce se inundă Bistrița la fiecare ploaie mai zdravănă: „Dacă ar fi să analizăm problema inundațiilor în Bistrița – probleme sunt doar în zonele nou construite. În toată partea veche a orașului, nu există decât sesizări punctuale… În partea nou construită apar probleme. Pentru că sunt investiții în alimentare cu apă și canalizare realizate pe programe cu finanțare de la Uniunea Europeană, care dă bani doar pentru apa menajeră, nu și pentru apa de ploaie… Ei susțin că problema apei de ploaie este a autorității publice locale. Motiv pentru care, dimensionarea conductelor se face doar pentru apa menajeră și apa pluvială de pe suprafețele construite. Atât…”, a explicat Ioan Șandru.

Probleme sunt în tot cartierul Unirea, pe strada Mihai Viteazu, parte din Viișoara și Valea Bârgăului – zonele în care s-a investit mult în ultimii 5 ani, și s-au făcut rețele de canalizare – toate dimensionate exclusiv pentru apă menajeră.

Mai mult, există verificări stricte ca nu cumva banii să fie cheltuiți pentru apa de ploaie. Cei de la Aquabis nu au voie să pună țevi de canalizare de un diametru mai mare la țevile de canalizare.

Pe vremuri, în aceste zone existau niște șanțuri de gardă, șanțurile de pe marginea drumurilor care colectau apa de ploaie și o transportau apoi către râul Bistrița. Dacă le căutăm acum în oraș, ele lipsesc cu desăvârșire. A mai rămas pârâul Slătiniței, pârâul Rusului și încă un șanț care colectează din bazinul de pe Burgului în șanțul de gardă de pe drumul de Centură… Toate celelalte au dispărut…”, a avertizat directorul Aquabis.

În apropiere de strada Mihai Viteazu s-a construit cartierul RAAL, s-a asfaltat strada, și toată apa generată de ploi ajunge în canalizarea Aquabis. Nu există în zonă vreun șanț de gardă care să fie dimensionat pentru cantitatea mare de apă care se adună de pe o suprafață imensă… Apa care se scurge de pe dealul Budacului ajunge într-o canalizare prea mică, și din păcate, ajunge și cu balast și mâl, ceea ce duce la colmatarea canalizării…”, a punctat Ioan Șandru.

Acesta a recunoscut că există un proiect mai vechi demarat de Primăria Bistrița, pentru Valea Budacului: „Cred că cel care vrea să câștige Primăria Bistrița la alegerile locale, ar trebui să vină cu un proiect care să rezolve problema apelor pluviale în Bistrița, cred că ar fi ales de toți bistrițenii. Pentru că, la ora asta, este una dintre cele mai mari și mai grave probleme cu care se confruntă orașul…”, a mai spus Ioan Șandru.

Directorul Aquabis a atras atenția că nu este vorba doar de o casă sau două – ci despre sute de case și aproape 1000 de familii care sunt inundate la fiecare ploaie mai însemnată. „Și se întâmplă la fel în câteva zone mari, în care s-a construit mult…”

Dacă ați ratat emisiunea de dimineață, pe pagina de Facebook Bistrițeanul.ro – o puteți urmări mai jos:

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F664015084026219%2F&show_text=0&width=560″ /]

Foto deschidere @ Arhivă 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.