16.1 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 10, 2023

Liceele ar putea organiza examen separat de admitere pentru 60% din locuri. Burse de merit majorate, între alte propuneri

Ministrul Educației a prezentat ieri noile proiecte de Legi ale Educației. Între noutăți – posibilitatea ca liceele să organizeze separat examen de admitere, dacă e vorba de concurență prea mare.

Potrivit proiectului Legilor Educației, prezentate ieri publicului, liceele ar putea organiza concurs de admitere la profilurile unde există concurență dovedită în ultimii ani. Asta în condițiile în care liceele doresc să scoată aceste locuri la concurs, precizează Biziday.ro.

Pentru profilurile cu concurență mare, liceele pot alege două probe, în așa fel încât să poată selecta elevii.

Pentru 60% din locurile pentru profilurile vizate se poate da concurs. 40% din locuri rămân în continuare să fie repartizate fără concurs.

Subiectele vor fi standardizate și elaborate de Ministerul Educației.

Ministrul Educației a subliniat că măsura se va aplica începând cu generația de elevi care intră în clasa a V-a în anul 2023-2024 – însă doar dacă legea este adoptată până în septembrie.

Legile Educației intră de astăzi în dezbatere publică timp de zece zile.

Aproximativ pe 8 martie ne dorim să pornească procesul de avizare interministerială în Guvern. După adoptarea în Guvern a legilor Educației, acestea vor merge în Parlament”, a mai spus ministrul Educației, potrivit Edupedu.ro.

Proiectul Legilor Educației poate fi consultat AICI.

Între altele, proiectul Legilor Educației prevede și burse de merit mai mari. Vor fi majorate bursele de merit și cele acordate olimpicilor.

Potrivit Legilor Educației, bursa de merit ar trebui să crească de la 200 la 450 de lei pe lună. Bursele de performanță vor ajunge la 700 de lei, pentru elevii cu premii la olimpiade naționale. Elevii care cuâștigă premii la olimpiade internaționale vor primi drept bursă câte 1000 de lei pe lună.

Și elevii care câștigă medalii la sporturi olimpice vor beneficia de burse de merit.

Examenul de Bacalaureat va fi pliat pe fiecare profil, a mai anunțat Ligia Deca. Va fi introdus și Bacalaureatul pentru profilul tehnologic, așteptat de multă vreme. Vor fi, totodată, două probe de competențe lingvistice, la două limbi străine, pentru a crește potențialul de angajare.

Elevii care vor susține Bacalaureatul în formula propusă de Legile Educației vor avea parte de o probă în plus. La profilul real se va introduce o probă la alegere între logică, psihologie, economie, sociologie, filosofie. Cei de la profil uman vor avea de ales între matematică și științele naturii.

Cadrele didactice care optează să lucreze în localități mici din mediul rural vor primi 5 salarii brute, cu condiția de a rămâne 5 ani în acea localitate.

Foto @ Arhivă Ministerul Educației

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat angajează inginer testare produse, iar Electroplast are nevoie de operatori cabluri electrice. Noi locuri de muncă, în Bistrița

ROMBAT Bistrița caută inginer testare produse, iar Frasinul SRL angajează inginer CFDP/CCIA/IUDR. Angajatorii din Bistrița au nevoie de informatician, personal curățenie, vânzătoare, conducători auto sau muncitori necalificați. Oferta completă, mai jos: 

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...