10.6 C
Bistrița
luni, mai 16, 2022

Monica Buboly, noul director al Colegiului „Andrei Mureșanu”, din 1 septembrie. În locul ei, la Inspectoratul Școlar, a fost propusă Cristina Iurișniți

Voiam oricum să mă întorc la catedră. La sfârșitul lunii august expiră detașarea mea în interesul învățământului la Inspectoratul Școlar Județean. Am acceptat numirea cu delegație în funcția de director la Colegiul „Andrei Mureșanu”. Din 1 septembrie, până la organizarea concursului pentru funcția de director. Probabil mă voi prezenta și la concurs…”, a explicat profesoara Monica Buboly pentru Bistrițeanul.ro.

Se întâmplă în contextul în care actuala directoare a colegiului, profesoara Iuliana Vlad se pensionează și nu își mai dorește această funcție.

În locul Monicăi Buboly, pe postul de inspector de limbi străine la ISJ BN, a fost propusă Cristina Iurișniți, fost deputat USR.

I s-a reproșat că în decembrie 2018, Cristina Iurișniți susținea alături de USR, că Inspectoratule Școlare ar trebui desființate.

Cristina Iurişniţi (USR): Când vom avea o Românie educată?! Propunem desfiinţarea ISJ, structură retrogradă şi excesiv politizată

Deocamdată este doar o propunere. Nu este nimic oficial încă. Am susținut acum doi ani că Inspectoratele Școlare ar trebui să fie depolitizate. Că ar avea nevoie de o schimbare de paradigmă și că rolul lor ar trebui să fie de îndrumare, nu de control. Că inspectorii nu ar trebui numiți politic, fără să aibă competențe în domeniu.

Pe de altă parte, eu nu dețin acum nicio funcție politică. Iar CV-ul meu profesional este  consistent. Cred că sunt singurul profesor din județ cu un master didactic în ingineria formării, obținut în Franța în 2016, înainte să fi intrat în viața politică”, a explicat Cristina Iurișniți pentru Bistrițeanul.ro.

Întrebată dacă ar putea încerca să reformeze Inspectoratul Școlar din interior, din funcția de inspector școlar – profesoara Cristina Iurișniți a admis că este un demers destul de dificil. „Totul vine de la Minister. Practic, inspectoratul școlar este o interfață între Minister și școlile din județ”, a mai spus Cristina Iurișniți.

În prezent profesoară la Colegiul „Andrei Mureșanu”, Cristina Iurișniți a admis că nu a fost interesată de funcția de conducere a colegiului. „Pentru asta ar fi fost nevoie de un program de management structurat pe 4 ani. Ceea ce nu pot să-mi asum acum…”, a precizat Cristina Iurișniți.

Am văzut recent tot felul de interpretări și titluri cu nuanțe destul de departe de realitate.

Inspectorii școlari au avut un mandat cu delegație, interimar.

Deci era de așteptat să intervină schimbări așa cum au intervenit și anul trecut școlar prin noi numiri atât la nivelul inspectoratelor școlare județene, cât și la nivelul conducerii unităților de învățământ până la organizarea de către MEN a concursurilor pe post.

Am susținut în cei 4 ani de activitate parlamentară 2016-2020, promovarea cadrelor didactice competente și cu experiență în funcțiile de conducere. Am susținut meritocrația, depolitizarea si inclusiv desființarea inspectoratelor școlare județene.  Principiul a fost susținut, cel puțin declarativ, și de președintele Iohannis în proiectul România Educată.

Dar acest lucru nu se poate face peste noapte pentru că ar crea mult haos în sistem.

E nevoie de o strategie clară și de consens la nivel decizional guvernamental.

Prin urmare, dacă pot să ajut fie și pentru o anumita perioadă cu experiența acumulată în peste 25 de ani de învățământ – o voi face cu profesionalism așa cum am dus la capăt fiecare proiect demarat în folosul comunității, pentru copiii și tinerii noștri. In momentul de față sunt profesor la Colegiul National Andrei Mureșanu Bistrița și nu dețin nicio funcție politică.

Promovarea competenței profesionale ar trebui să fie un reper în orice instituție publică și în orice timp. Nu spun lucruri noi. Sunt repere pe care trebuie să le avem constant ca societate”, a mai subliniat Cristina Iurișniți

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

 1. Ambele d-ne , se contrazic pe afirmații anterioare și posterioare și n-au proprietatea vorbelor și opiniilor.Un cadru didactic, care a fost și este și politician,trebuie să-și asume proprietatea celor exprimate.
  Simplu :
  1) -ai fost parlamentar-deputat usr timp de 4 ani ,ai susținut cele zise,ai fost nevoit să revii la catedră ,dar nu te obliga nimeni să vrei inspectorat ..si-atunci de ce naiba nu recunoști o realitate falsă și disimulată pe care ți-ai asumat- o ?
  2)-ai fost de prea mult timp psd.inspector de limbi(franceză), te-ai plictisit și doreai demult să revii la catedră…,(unde si la care școală ai fost madame/demoiselle Buboly ) ;si-atunci de ce naiba vrei să fii director și nu profesoară de franceză în locul lui Iura ?
  Vedeți ,cum vă faultati singure și fără jenă !!

 2. ,,Je sui d’acord !”
  # ,,Jurișniti” -fost deputat usr-ist eșuat și care n-a mai prins listele partidului pe nicio funcție politică remunerata la consiliul local ,județean, nicidecum in parlament.
  Desigur că simțea nevoia de a se reinventa și reorienta spre altceva, facil , ce nu-i pune nervii la prea multe încercări și nu se v-a încrunta ca la clasa cu elevi… .
  # ,,Bubulina gospodina” -fost si de prea mult inspector de limbi ,iarăși nu putea să reziste prea mult ,,să franțuzească în bucătăria școlară „, așa
  că s-a reorientat repede și instantaneu spre funcția de director , desi nu cunoaște nicio treime din mulțimea cadrelor didactice de la CNAM, fiindcă-i nou venită… .
  Rezultanta :
  … … … —- există o similitudine intre cele 2 d-ne profesoare de franceză ,pentru că niciuna nu se mai pot adapta la clasă și preferă un troc ,decât învățământ !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Bărbații cu stil din Cluj, îmbrăcați de doi bistrițeni, care se impun pe piața clujeană cu brandul exlusivist TORRES Cerimonia

Simion și Ramona Creța, care deja s-au impus pe piața bistrițeană a vestimentației de ocazie aduc...

Frasinul a semnat astăzi cel mai mare contract pentru reabilitarea unui drum județean din Sălaj, de peste 100 milioane lei

Compania bistrițeană Frasinul a semnat astăzi un contract de peste 100 milioane lei (23 de milioane...

Scurtă istorie a sloturilor video

Dacă ar fi să clasificăm jocurile de noroc în funcție de popularitatea lor, cu siguranță sloturile...