6.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 3, 2023

Nu mai puțin de 13 incendii de vegetație în ultimele două zile în județ

Agricultorii au început „curățenia de primăvară” prin arderea resturilor vegetale și deșeurilor de pe câmpuri. În numai două zile, pompierii bistrițeni au intervenit la 13 incendii de vegetație cauzate de focul nesupravegheat de pe câmpuri.

În total au fost afectate 92 de hectare de teren agricol din mai multe comune din județ, respectiv muncipiul Bistrița și localitățile componente, localitățile Herina, Prundu Bârgăului, Vermeș, Șintereag, Crainimăt, Herina, Viile Tecii, Feldru, Sâniacob, conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

„Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată deoarece aceste evenimente pot pune în pericol locuințele, dar și viața cetățenilor”, transmit autoritățile.

Mai mult, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

„În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.

 În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.

Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!”, mai specifică ISU BN.

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

 1. Arderea miriştii ori a vegetaţiei uscate este interzisă prin lege având in vedere pericolul si efectele dăunătoare pe care le produc asupra terenurilor, mediului înconjurător, sănătăţii oamenilor si animalelor. În acest sens, conform H.G. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, datorită posibilitătii propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
  În plus, fermierii care nu respectă interdictia arderii miriştilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, precum şi arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, riscă excluderea de la plata sprijinului financiar, ca urmare a încălcării angajamentelor asumate la depunerea cererilor de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), referitoare la respectarea normelor de eco-condiţionalitate, respectiv a bunelor condiţii agricole şi de mediu.
  Asadar, unde-i lege nu-i tocmeală, iar cine o încalcă suportă consecintele.

  • Daca o tot tineti ” langa ” … cu ” legea ‘”. .. tzarani-si vor aprinde vegetatia… ” fara sa mai stie nimeni „… si vesnic, pompierii saracii… vor fugi de la un incendiu la altul … Mai mult, vegetatia necuratzata si uscata la ” infinit ” … se poate si autoaprinde . Cred ca ar trebui ” resetata ” altfel , aceasta gandire !

 2. De sute de ani se apeleaza la manevra asta de „resetare” a pasunilor si efectele daunatoare mentionate mai sus n-au adus foametea nicaieri.
  Cat despre poluare, ard in Ucraina depozitele de carburanti in draci, zeci de mii de tone de produse petroliere, dar pe noi ne doare capul de cateva hectare de vegetatie. O tara arde la propriu dar baba romaneasca aplica cu fermitate o lege „capitala” pentru viitorul nostru, al tuturor 🙂

 3. La nivel national, in fiecare primavara, se intampla acelasi lucru si este un fel de joc de-a soarecele cu pisica, intre ” incendiatori ” si ” pompieri ” ( cei care trebuie sa stinga incendiile ) .Degeaba se dau legi, care sunt foarte greu de aplicat, deoarece este foarte greu de identificat autorul … !
  Cel mai bine ar fi, prin lege, in fiecare primavara, fiecare primarie , sa organizeze sub supravegherea unitatilor de pompieri, politie si jandarmerie ( si alte societati civile … ) , curatzarea terenurilor de vegetatia uscata prin ” incendiere controlata ” si bine supravegheata, pe portziuni bine delimitate , care sa nu fie ” scapate de sub control ” . In acest fel, terenurile unde vegetatia nu poate fi curatzata altfel, n-ar mai da batai de cap nimanui . Mult mai usor este sa controlezi si sa previi, decat sa fugi anual, de la un incendiu la altul… si de foarte multe ori, deja cand este prea tarziu… cu pagube imense .
  Se aude domnilor politruci de toate felurile , care faceti legile si guvernati aceasta tzara ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.