-3.2 C
Bistrița
luni, februarie 6, 2023

OAMENI din Bistriţa-Năsăud: James Petri, liceanul pasionat de robotică, student la o universitate de top din Irlanda

A absolvit în acest an Colegiul Național „Liviu Rebreanu” şi ne-a impresionat în ultimii ani cu invenţiile şi performanţele sale în robotică. De curând este student al unei prestigioase universităţi din Irlanda. De altfel, James Florin Petri a şi copilărit în această ţară, unde, pentru o vreme a muncit ca măcelar…

James Petri a absolvit în acest an Colegiul Liviu Rebreanu, fiind unul dintre membrii de bază ai echipei Bolts and Gears. De câteva zile se află în Irlanda, unde va începe în curând studiile.

Tânărul absolvent nu a avut de dat un examen scris, fiind admis pe bază de dosar. „Mai complicat a fost să înţeleg sistemul lor de admitere… Irlandezii au un sistem pe bază de puncte, cu un maximum de 625. Punctele se acumulează în funcţie de realizări, de note pe parcursul ultimului an de şcoală şi notele din Bacalaureat… Am «alergat» şi eu tot anul după punctele acestea. Iar într-un final, am reuşit să acumulez 522. Ceea ce mi-a asigurat intrarea oriunde aş fi vrut în Irlanda…”, a explicat James Petri pentru Bistriţeanul.ro.

James Petri a cochetat o vreme şi cu ideea de a-şi face studiile în Anglia. „Dacă voiam să merg pe electronică, atunci aş fi avut câteva opţiuni şi acolo. Dar m-a interesat în special robotica. Şi am aflat că Irlanda şi Germania sunt cele mai bune din Europa, pe această ramură. Şi că universitatea acolo îţi oferă multe avantaje. Dar cum nu ştiam germana, am ales Irlanda…”, ne-a mai povestit James.

După ce s-a decis asupra ţării în care va studia în următorii 4 ani, James Petri a avut de ales între două universităţi de top: „La început am avut de ales între Maynooth University şi Trinity College. După ce am vizitat ambele facultăţi şi am discutat cu profesorii, am ales să merg la Maynooth. Pentru că, după parerea mea, mi se potrivea mai bine. În plus cei de aici se bazează mult pe practică. Faţă de universităţile din România, programa merge pe principiul «dacă îţi spunem ceva teoretic, atunci o vei face neapărat şi practic». 

James Petri urmează să studieze în Maynooth Robotică şi Dispozitive Inteligente… „Cu alte cuvinte, învăţ să fac orice – de la cuptoare cu microunde, la roboţi şi până la softuri pentru maşini…”, ne-a mărturisit James Petri.

Tânărul absolvent din Bistriţa nu a început încă anul universitar. Cursurile încep aici abia în 12 octombrie. Dar, pentru acomodare şi pentru că trebuia să fie prezent la facultate din 16 septembrie, James Petri se află în Irlanda de câteva zile.

Voi locui şi face naveta din Dunshaughlin. Este localitatea în care am crescut şi am cele mai multe amintiri de pe vremea când locuiam în Irlanda… Cel mai probabil îmi voi căuta şi un loc de muncă part-time, pentru că nu vreau ca părinţii mei să acopere toate cheltuielile pentru mine…”, ne-a mai povestit James.

Fascinanta sa poveste poate fi citită accesând linkul de mai jos:

FOTO: La 16 ani, măcelar în Irlanda pentru a strânge bani să construiască un braț robotic

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: