OPINII: Ia bugetul, nu-i bugetul, bine c-am închis bufetul!

OPINII:  Ia bugetul, nu-i bugetul, bine c-am închis bufetul!

Am decis să scriu acest articol pentru că am văzut în proiectul de buget propus, care se află în stadiul de propuneri, câteva lucruri care mi-au sărit în ochi la o primă lectură a documentului PDF ,,Proiect-buget-municipiul-Bistrita-anul-2021”… 

Înainte să intrăm în analiza problemelor identificate vreau să menționez că aceste observații legate de proiectul de buget pentru anul 2021 nu beneficiază de ochiul unui expert în finanțe și economie pentru că nu am această calitate. M-aș bucura dacă ar apărea după acest articol și o analiză avizată venită din partea unui expert în domeniul finanțelor sau economiei.

Dar până se va întâmpla acest lucru, vă voi arăta ce „vede” ochiul meu ager de cetățean interesat de drumul banilor în societatea în care trăiește. Pentru că spațiul destinat unui articol este limitat, am ales să prezint câteva aspecte de interes general.

În calitatea mea de cetățean interesat de problemele comunității, consider că bugetul pentru anul în curs trebuie să respecte câteva reguli nescrise, dar de bun-simț:

1.  Având în vedere că ne aflăm într-un an greu încercat de pandemia Covid-19, o bună parte din resursele financiare trebuie să meargă pentru susținerea sistemului medical în lupta pentru eradicarea virusului:

a.)  Țin minte că anul trecut au fost alocați 300.000 de lei de către fosta administrație pentru testarea cadrelor didactice din municipiu. Ce s-a întâmplat cu acești bani, pentru că nu s-a realizat testarea în masă a cadrelor didactice? Nu vreau să cred că s-a renunțat la această acțiune din considerente politice. Dacă și în an de pandemie facem politică și nu suntem capabili să ne unim pentru a reconstrui România, ne merităm soarta….

b.)  Nu am văzut în proiectul acesta de buget bani alocați pentru testarea sau vaccinarea cetățenilor din municipiu sau măcar vreun program de susținere a spitalului județean în efortul de a ne scăpa de Covid 19.

2.  Susținerea economie locale și încurajarea producției

a.)  Din punctul meu de vedere primăria ar trebui să vină în completarea ajutoarelor de stat promise de Guvernul României și să ofere tuturor agenților economici locali impozit 0 (zero) pentru spațiile comerciale și impozit 0 (zero) pentru zonele în care se amplasează terase.

b.)  Sprijinirea de la bugetul local a firmelor din industrie (impozit zero pentru spațiu, vouchere de combustibil și vouchere de utilități în care un procent din prețul utilităților este subvenționat de stat sau altele asemenea). Este important ca agenții economici să simtă că au în statul român un partener, iar Bistrița poate fi un exemplu de bune practici în acest sens.

c.)  Inițierea programului ,,Prima seră” ar putea funcționa foarte bine în cartierele Sărata, Slătinița, Sigmir, chiar și-n Viișoara sau Unirea, dar și la Liceul Agricol. Este un program care ar încuraja micii proprietari să-și lucreze mult mai eficient grădinile și terenurile agricole și ar constitui o sursă de venit pentru comunitate, mai ales în condițiile în care prețul alimentelor în supermarket este într-o continuă creștere. Aceeași situație este și în cazul prețului florilor. Să nu mai vorbim de valența educativă a programului, în cazul Liceului Agricol.

Pentru că nu vreau să plictisesc cu soluții, haideți să vă prezint câteva dintre observațiile mele pe tema bugetului. Pentru eficiență, voi menționa pagina din documentul PDF unde se găsește informația și „Nr. Crt.”, acolo unde este cazul.

Anomaliile Bugetului Municipiului Bistrița

1.   Cum poți fundamenta achiziția unei imprimante multifuncționale prin „înlocuire monitoare TV defecte”? (pag 26, penultima, din documentul PDF)

     Nu-mi vine să cred că domnul primar Ioan Turc și-a pus semnătura pe așa ceva. E o batjocură la fel de mare ca cea în care avem un grup sanitar cu bideu ce aparține de un birou în care lucrează un bărbat, asta chiar lângă un alt grup sanitar existent ce este destinat aceluiași birou.

2.  Avem imprimante A3 color la prețuri diferite, în funcție de destinatar:

La DSP imprimanta A3, „multifuncțional laser A3” costă 10.000 de lei (pag 23, Cap. 70.02.50, achiziția de la 6.5)

Tot multifuncțională A3 color pentru Școala Gimnazială nr.1 costă 8.000 de lei (pag.19. achiziția de la punctul 13.16.3)

Tot multifuncțională A3 color pentru Colegiul Tehnic Infoel costă 12.000 de lei (pag.19. achiziția de la punctul 13.14.1)

Același tip de multifuncțională A3 color sau alb-negru pentru autoritatea executivă și legislativă, adică pentru primărie, costă 12.000 de lei bucata (pag.17. Cap. 51. 02.01 achizițiile de la punctul 1.3 și 1.5) 

De unde apar diferențele astea de preț pentru același produs? Recent am vrut să-mi achiziționez o imprimantă A3 color, din aceea înaltă, gigantă pe care o știm cu toții. Mă așteptam să-mi spună un preț de 2-3 mii de euro, dar omul a spus că îmi poate da o astfel de imprimantă la un preț de 1000 de euro. Nu știu dacă e nouă sau second, pentru că n-am fost încă să o văd, dar oricum, de la 5000 de lei, echivalentul a 1.000 de euro, la 8.000, 10.000 sau 12.000 de lei cum văd în planul de investiții publice, este o diferență importantă care scurge din buzunarul nostru, al comunității bistrițene, în alte buzunare. Nu știu dacă ne permitem astfel de „scurgeri” în an pandemic. 

3.  De ce are nevoie primăria de trei televizoare în an de recesiune economică…? 

Tot la autoritatea executivă și legislativă vedem că apar ca investiții mai multe laptopuri, desktopuri, dar și 3 televizoare 4k cu diagonala de 163 cm.

Aceste 3 televizoare sunt bugetate cu 15.000 de lei, adică 5000 de lei bucata. (pag.17. Cap. 51. 02.01 achiziția sau „investiția” de la punctul 1.8).

Recunosc că sunt televizoare mult mai scumpe de 5000 de lei, dar am văzut la o căutare pe Google televizoare până în 3.500 de lei care respectă cerințele tehnice menționate. De ce trebuie să dăm 5000 dacă găsim la 3500 sau chiar mai puțin?

De ce are nevoie primăria de trei televizoare în an de recesiune economică, în care bugetul e vai de mama lui? Nu cred că bistrițenii au votat schimbarea ca aceasta să se uite la televizor în timpul serviciului? Dacă ești la primărie, înseamnă că ești la muncă în folosul cetățeanului și nu ai vreme să te uiți la televizor. Cel puțin așa gândesc eu.

4.  Pasaje subterane și parcări – un subiect care ar merita cel puțin trei articole separate

a.)  Realizare pasaj subteran la nivel cu calea ferată Sărata este o investiție pentru care se alocă 500.000 de lei. De ce să investești banii în așa ceva, când acolo există o singură linie de cale ferată? Orice om poate trece pe la suprafață fără probleme.

Asta dacă este vorba de un pasaj pietonal.

Investiția este pe cât de costisitoare pe atât de inutilă. Dacă este vorba de un pasaj subteran destinat automobilelor, investiția este ridicolă din mai multe puncte de vede:

Zona respectivă se află în zona „Groapa Sărății”, deci un pasaj subteran auto ar face aproape imposibilă traversarea autocamioanelor din cauza accentuării diferenței de nivel dintre pasaj și drumul național. Oare ce studiu de trafic s-a făcut pentru propunerea acestei investiții în proiectul de buget?( pag.23, nr. Crt.19)

b.)  Realizare pasaje subterane (pag. 23. Nr crt.18) proiect pentru care se alocă peste 2.500.000 de lei. Unde se realizează aceste pasaje, înspre Piața Decebal? La câte rețele de utilități sunt acolo, cu siguranță nu vă ajung acești bani. Oricum putem trăi anul acesta și fără ele. Mai important pentru noi este să putem ieși din casă fără griji, fără amenințarea unei infectări cu virusul Corona.

c.)  Pentru parcări rezidențiale  (pag. 22, Nr. Crt. 44) se alocă peste 18 milioane de lei (aprox. 3.7 milioane de euro). Sunt bani insuficienți pentru a înfrumuseța reversul medaliei Liniei Verzi. Chiar domnul primar ne spunea că se pierd din cauza Liniei Verzi vreo 2500 de locuri de parcare.

Tot Domnia Sa afirma într-o emisiune live la Bistrițeanul că o parcare de 500 (cinci sute) de locuri ne costă vreo 15 milioane de euro. Deci, conform afirmațiilor domnului primar, pentru cele 2500 de locuri de parcare deduc că am avea nevoie de vreo 75 de milioane de euro (500 locuri de parcare x 15 milioane de euro = 75 de milioane de euro), cam vreo 7 pârtii de schi a la Crețu.

Demențial, fabulos și incredibil! În ritmul acesta ne trebuie vreo 25 de ani să realizăm cele 2500 de locuri de parcare. Nădăjduiesc că a fost o greșeală de exprimare, poate chiar o greșeală de apreciere logico-tehnică din partea edilului, pentru că îmi vine greu să-mi explic cum au votat oamenii schimbarea, pentru a-și retrăi blestemul investițiilor aiurea, ca să nu spun neproductive.

5.  Când credeam că am scăpat de „investițiile” în pârtia de schi, la pagina 10 din documentul PDF, observ alocarea sumei de 400 de mii de lei pentru acest „obiectiv”.

Am crezut că visez urât. Pentru o secundă m-am gândit că cercul de foc al puterii, despre care puteți citi AICI, s-a întors. Dar nu, e doar o iluzie. Dar ce a creat această iluzie? Poate speranța oamenilor care doresc să trăiască într-o țară cu o mentalitate europeană, așa cum am scris AICI.

6.  Ultima anomalie în ceea ce privește investiția bugetară pentru anul 2021 pe care vreau să o evidențiez este achiziția de clădiri și terenuri în an de pandemie, cu greutăți economice.

Peste două milioane de lei se „investesc” în aceste „cumpărături”. Nu văd cum poate ajuta investiția asta la revitalizarea economiei locale în acest an, Cel puțin achiziționarea clădirii spitalului de pe Independenței ar trebui amânată pentru anii următori. Acum avem de trecut o pandemie și de depășit o criză economică și alimentară!

Cu cât înțelegem mai repede unde suntem, ne putem stabili mai bine prioritățile!

Ar fi multe de zis, dar mă opresc aici. Până vom putea ieși la terase, haideți să fim liberi prin cunoaștere!

Dan-Florin POP

FOTO- A scăpat fără nicio zgârietură, după o cascadorie ca-n filme aprilie 14, 2021 - Un tânăr de 23 de ani a scăpat fără nicio zgârietură, după ce a fost protagonistul unei cascadorii ca-n filme, între localitățile Șirioara și Coasta. Acesta a ieșit cu mașina în decor, unde a pus-o cu roțile-n sus.
SURSE: Alexandru Pugna preia Centrul Județean pentru Cultură aprilie 14, 2021 - Fostul secretar de stat Alexandru Pugna va prelua Centrul Județean pentru Cultură, cel puțin temporar, până se va organiza un concurs în acest sens. Se pare că decizia ar fi aparținut angajaților instituției.
Cât timp ne-ar lua vaccinarea în Bistrița-Năsăud, după calculele prefectului Stelian Dolha aprilie 14, 2021 - Numărul persoanelor care se vaccinează anti-COVID crește. Mai mult, crește încet și capacitatea de vaccinare la nivelul județului. Zilele trecute s-a înregistrat și un record. Conform declarațiilor prefectului Stelian Dolha, în ritmul la care se vaccinează acum, în mai puțin de un an se imunizează toți bistrițenii. 
Cine va prelua funcția de manager la Centrul Județean pentru Cultură, în locul lui Gavril Țărmure aprilie 14, 2021 - A rămas vacant postul de conducere la Centrul Județean pentru Cultură – după ce Gavril Țărmure a câștigat concursul de manager la Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”. Cine are șanse să preia fotoliul de manager:
FOTO – Avocații din Bistrița, la protest! „Este o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei!” aprilie 14, 2021 - Avocații din Bistrița au ieșit astăzi la protest, preț de 10 minute, manifestându-și astfel dezacordul față de decizia unor judecători. „Este o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei!”, a explicat avocatul Dacia Rübl, decanul Baroului Bistrița-Năsăud. 
Radu Moldovan se pregătește să taie în carne vie la fondul de salarii. Cum se va munci de acum în instituție: aprilie 14, 2021 - Potrivit președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan se vor face reduceri consistente la cheltuielile cu salariile în instituție. Toți directorii și șefii din instituție sunt puși să aleagă dacă dau oamenii afară sau le reduc programul de muncă și implicit și salariul la cei existenți.
Grupul TeraPlast cumpără Somplast! A primit aprobarea Consiliului Concurenței aprilie 14, 2021 - TeraPlast a primit ieri avizul favorabil al Consiliului Concurenței pentru dobândirea controlului unic asupra Somplast. Compania a executat ordinul de vânzare al fostului acționar majoritar al Somplast SA în 29 decembrie 2020, iar după ce a primit avizul favorabil al Consiliului Concurenței își va exercita controlul asupra societății.
INCREDIBIL: 70.000 lei – amenzi în numele pandemiei pentru proprietarul unei cafenele din Bistrița aprilie 14, 2021 - Proprietarul uneia dintre cele mai longevive cafenele din Bistrița nu are liniște deloc. De la debutul pandemiei și până acum, acesta a strâns un număr record de amenzi primite.
Vlad Voiculescu, demis! Dan Barna preia interimatul! aprilie 14, 2021 - Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis astăzi din funcție. Premierul Cîțu a anunțat că decizia va fi publicată tot azi, în Monitorul Oficial. Interimatul va fi preluat de Dan Barna.
FOTO/VIDEO: Vino în lumea prințeselor la Corina & Cotti Salon and Beauty Market din Bistrița! aprilie 14, 2021 - Luna aprilie vine cu o surpriză plăcută pentru fetițele din Bistrița care vor să fie aranjate și tratate ca niște prințese. Corina & Cotti Salon and Beauty Market de pe strada Crinilor Nr.2 din Bistrița pune la dispoziția clienților săi un serviciu nou: tuns și aranjat pentru fetițe într-un cadru de basm.
AȚI VĂZUT-O?? A dispărut de lângă mama ei! aprilie 14, 2021 - Polițiștii cer autorul cetățenilor în găsirea unei minore. Aceasta a dispărut de lângă mama ei, ieri, în jurul amiezii. Oricine poate oferi informații e rugat să sune la 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.
Ancuța Cârcu conduce un grup de cercetare pe Valea Someșului aprilie 14, 2021 - Revenită în țară mai mult din cauza unui proces în care are calitatea de inculpat, Ancuța Cârcu nu stă degeaba și se implică în cercetare. Aceasta conduce echipa care va desfășura un proiect de cercetare pentru energia verde, pe Valea Someșului. Ancuța Cârcu s-a stabilit în urmă cu câțiva ani în Tenerife, unde a administrat...
Turc: Paradoxal, bistrițenii se vaccinează acum cu Astra Zeneca! Nici eu nu am nicio reținere! aprilie 14, 2021 - Angajații centrului de vaccinare de la SVSU șomau, acum o săptămână, din cauza reticenței față de serul de la Astra Zeneca! După ce primarul a anunțat că a cerut schimbarea pe Pfizer, lucrurile s-au schimbat. „Paradoxal, bistrițenii se vaccinează acum cu Astra Zeneca. Nici eu nu voi avea nicio problemă să mă vaccinez cu Astra Zeneca!”, a declarat Ioan Turc.
Măsură EXTREMĂ la Sângeorz Băi! Un localnic a rămas fără mașină după ce a uitat să dea pe la casieria primăriei aprilie 14, 2021 - Un sângeorzan a rămas fără mașină, după ce a „uitat” să își plătească dările la stat. Este pentru prima dată când o primărie recurge la această măsură, prin Poliția Locală, pentru recuperarea taxelor și impozitelor restante.
FOTO/VIDEO – MINUNAT: O pisică și puiuții săi de nicio zi, salvați din spatele frigiderelor unui supermarket aprilie 13, 2021 - Bistrițenii au auzit mieunatul unei pisici, care venea din spatele frigiderelor unui supermarket. Cei de la SVSU Bistrița au mers și au scos patru puiuți de pisicuță și pe mămica lor. Acum, aceștia se află la veterinar și sunt în așteptarea unei familii iubitoare care să-i ia acasă.
Ai chef să arunci gunoaie în natură, la Tiha Bârgăului? Pregătește-ți din timp și 1.000 de euro! aprilie 13, 2021 - Exasperați de faptul că nu biruiesc să strângă atâtea gunoaie câte reușesc să arunce localnicii, autoritățile din Tiha Bârgăului pregătesc măsuri drastice. Primăria din localitate a început demersurile pentru achiziționarea unor camere de supraveghere. Consiliul Local a decis și majorarea cuantumului amenzilor.
În plină pandemie, Comelf nu renunță la muncitorii străini și mai aduce 34 de indieni aprilie 13, 2021 - Comelf SA Bistriţa îşi măreşte portofoliul de angajaţi. Până la sfârşitul anului 2021, pe lângă cei 30 de angajaţi activi veniţi din India, se vor mai adăuga încă 34. Comelf a recrutat specialişti în sudură și operatori maşini cu comandă numerică (CNC).
Nu ne vom parca mașinile pe fostul Cinema 23 August. Acesta nu moare, ci se transformă! aprilie 13, 2021 - În cadrul dezbaterii publice de ieri, primarul Ioan Turc a anunțat că date fiind reacțiile bistrițenilor care nu sunt de acord cu demolarea fostului Cinema 23 August și transformarea sa într-o parcare a renunțat la idee. Fostul cinematograf nu doar că rămâne în picioare, ci chiar se transformă într-o instituție de cultură de care ducea lipsă Bistrița.
FOTO/VIDEO – TIHA BÂRGĂULUI: Punct gastronomic local, „La Elena din deal” aprilie 13, 2021 - Festin și răsfăț culinar total – astăzi, în Tiha Bârgăului, acolo unde chef Elena Rus, cu sprikinul Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, a inaugurat punctul gastronomic local „La Elena din deal”. „M-am născut și am locuit la țară și am avut norocul să moștenesc rețete foarte vechi. Este o tradiție de familie. Bunica mea era bucătăreasă la nunți… Cred că de acolo am luat pasiunea pentru gătit...”, a mărturisit chef Elena Rus.
SURSE: Un polițist de la Imigrări și-ar fi luat la bătaie șeful. Scandalul s-ar fi lăsat cu dosare penale aprilie 13, 2021 - Luna trecută, un polițist de la  Biroul pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud și-ar fi luat la bătaie tocmai șeful. Totul s-ar fi petrecut în timpul programului, chiar în instituție. Întreg scandalul s-a lăsat și cu plângeri penale, dosarul ajungând la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Vrei să te vaccinezi? Pentru Astra Zeneca NU îți trebuie programare aprilie 13, 2021 - Comitetul Național de Vaccinare a emis o circulară prin care solicită centrelor de vaccinare să administreze ASTRA Zeneca și fără programare. Cei care doresc să se imunizeze cu acest ser se vor prezenta la centrele de vaccinare cu buletinul.
FOTO – Ca-n vremurile bune: Bistrițenii au umplut ieri terasele, pe pietonalul din centru aprilie 13, 2021 - Ca-n vremurile bune, bistrițenii au ieșit ieri cu zecile și au umplut terasele, bucurându-se de soare și de compania prietenilor. Pietonalul din centru a fost mai animat decât de obicei, spre bucuria proprietarilor de localuri din zonă.
Cu patinele în picioare 12 luni din 12! Ioan Turc vrea patinoar sintetic deschis tot anul aprilie 13, 2021 - Primarul Ioan Turc vrea să amenajeze în Bistrița un patinoar sintetic, care ar fi deschis 12 luni din 12. Astfel, Bistrița s-ar număra printre puținele orașe din țară care are așa ceva. Întreaga investiție ar ajunge la 745.000 de lei.
VIDEO – Niculae: Baia Mare vrea să arunce gunoaiele la noi! aprilie 13, 2021 - Șeful ADI Deșeuri a explicat, în cadrul emisiunii Bistrițeanul LIVE, despre necesitatea primăriilor de a face parte dintr-un ADI. Unul dintre motive ar fi gestionarea unei gropi de depozitare a deșeurilor. Acesta a precizat că inclusiv cei de la Baia Mare s-au arătat interesați să-și golească deșeurile în groapa noastră.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi aprilie 13, 2021 - Câteva străzi din Bistrița rămân astăzi, 13 aprilie 2021, fără apă potabilă astăzi - anunță Aquabis. 
VIDEO: Un minut de libertate supremă, în parcul municipal din Bistrița. Peisaj cu ființe neobișnuite aprilie 13, 2021 - Am avut noroc, ce-i drept. Din nebănuite motive, am avut onoarea să surpindem în toată splendoarea - un minut de nesperată libertate, liniște și pace – chiar în parcul municipal din Bistrița! Am admirat îndelung și insistent un peisaj cu buturugă retezată, zumzete și ființe neobișnuite:
TRIST: Doar un sfert din medicii de familie vor să facă vaccinare COVID în cabinete aprilie 13, 2021 - Medicii de familie ar putea administra vaccinul anti-COVID, în viitorul apropiat. La o primă strigare, doar un sfert dintre medicii din județul nostru s-au arătat interesați să-și imunizeze pacienții. 
Căianu Mic: După trei ani de când a fost țepuit, bărbatul și-a primit un sfert din suma cu care a bătut palma pentru cele aproape 300 de oi aprilie 12, 2021 - Un bărbat din comuna Căianu Mic a decis să renunțe la turma sa de oi și să-și facă un trai din transportul internațional. Doi constănțeni s-au arătat interesați să-i cumpere cele aproape 300 de oi. Doar că au dispărut, cu tot cu acestea. După trei ani de zile, țepuitorii au fost prinși, iar omul și-a recuperat  doar un sfert din valoarea pentru care „bătuse palma”.
Primăria Bistrița își face academie de fotbal și dă bani sportivilor care se antrenează cu campioni aprilie 12, 2021 - Noua administrație este decisă să investească și în sport. Astăzi, primarul Ioan Turc a prezentat planurile sale cu privire la sportul din municipiu. Printre ele se numără și înființarea unei academii de fotbal și finanțarea sportivilor care se antrenează cu campioni.
VIDEO – Eugen Bușcoi, primarul din Zagra: O veste bună pentru locuitorii din Aluniș, afectați de inundațiile din februarie aprilie 12, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Eugen Bușcoi din Zagra a vorbit, între altele, despre lucrările care se desfășoară în localitatea pe care o administrează. Edilul a venit și cu o veste foarte bună pentru localnicii din Aluniș care au suferit de pe urma alunecărilor de teren din februarie: