Ortopedia pediatrică e doar un vis frumos pentru Spitalul Județean din Bistrița

Ortopedia pediatrică e doar un vis frumos pentru Spitalul Județean din Bistrița

Copiii care ajung la Spitalul Județean de Urgență Bistrița cu probleme ce țin de ortopedia pediatrică nu pot fi tratați acasă. Aceștia sunt trimiși la spitalele de copii din alte județe. Gabriel Lazany nici nu speră să avem în spitalul din Bistrița o secție dedicată ortopediei pediatrice.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a investit în ultimii ani în personalul medical. Medici specialiști în diverse ramuri ale medicinei au fost aduși în Bistrița. Totuși, bistrițenii s-au plâns că orașului nostru îi lipsește un medic specialist în ortopedia pediatrică. Gabriel Lazany, managerul spitalului, spune că tinerii absolvenți de medicină nu prea aleg această specialitate întrucât este recunoscută doar în România.

“Ortopedia pediatrică este o specialitate medicală recunoscută doar în România. În țările europene ortopedia pediatrică nu există ca specialitate, ea fiind inclusă în ortopedia de adulți. Acesta este și motivul pentru care tinerii absolveți de medicină nu prea optează pentru această specialitate pentru că ei nu au altă opțiune decât aceea de a lucra în România. De obicei, absolvenții vor să aibă deschidere și către alte regiuni.”, a spus managerul spitalului într-o conferință de presă.

Din această cauză copiii bistrițenilor care au probleme ortopedice sunt nevoiți să se îndrepte către clinici pediatrice din alte județe. Conducerea spitalului nici măcar nu știe dacă în micul nostru burg va exista în viitor un medic ortoped care să se ocupe doar de copii, iar în cazul lor ortopezii de adulți intervin doar în cazurile în care viața unui copil este pusă în pericol.

“Nu știm dacă vom reuși să aducem la Bistrița un ortoped pediatru. Ortopezii noștri nu se ocupă de copii pentru că în curricula din România există specialitatea de ortopedie pediatrică. În conformitate cu legea din România, orice urgență medicală, deci dacă viața pacientului este pusă în pericol, medicul trebuie să intervină. Deci un ortoped de adulți, pe un copil care are viața în pericol va interveni pentru că îi permite legea. Dar dacă viața copilului nu este în pericol și poate fi temporizat, atunci trebuie să îl trimită către un medic specialist.”, a explicat Gabriel Lazany.

Managerul spitalului mai spune că la amenajarea unei secții pentru copii, conform prevederilor legale din România, trebuie organizate circuite separate, căi de acces, săli de operații și de tratament separate. Din aceste motive, tot ce are legătură cu copiii în România este organizat în spitale construite special pentru cei mici.

Deși la Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu va exista vreodată o secție de chirurgie pediatrică, avem totuși un chirurg pediatru de care pot beneficia copiii.

“Nu cred că la Bistrița va exista o secție de chirurgie pediatrică. Avem acum un specialist pe chirurgie pediatrică, pe doamna doctor Larisa Moldovan, care a avut anul trecut 220 de intervenții chirurgicale, dar cazurile de urgență majoră se transferă către spitalele din România, unde există toate specialitățile.”, a declarat Lazany.

În aceeași conferință de presă, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, i-a cerut lui Gabriel Lazany să facă tot ce îi stă în putință pentru ca reglementările legale să fie modificate, în sensul în care medicii ortopezi de la Spitalul Județean să se poată ocupa și de pacienții minori.

Amendat de polițiști că…a uitat unde și-a parcat mașina! decembrie 13, 2019 - S-a întâmplat ieri, în Beclean. Un bărbat din Nușeni a cerut ajutor polițiștilor în găsire mașinii sale furate. Doar că mașina nu a fost furată ci mutată în alt loc...tot de el.
DOCUMENTE: Cum a ajuns un student să execute 5 ani de închisoare, după un aparent banal accident de circulație decembrie 13, 2019 - Un tânăr de 25 de ani, student la Universitatea Tehnică își va petrece următorii 5 ani după gratii, după un aparent banal accident de circulație. În 2017, acesta a urcat băut la volan, a cauzat un accident de circulație, în urma căruia un taximetrist a murit. Curtea de Apel Cluj a considerat că cei 2,7 ani de închisoare stabiliți de judecătorie sunt insuficienți pentru ca tânărul „să se învețe minte”.
FOTO: O ieșire din vacarmul cotidian. O dezintegrare a ființei umane, aşa cum doar Ştefania Borodi o poate concepe decembrie 13, 2019 - Aveţi acum ocazia să admiraţi, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, o inedită colecţie de tablouri semnate de creatoarea de modă Ştefania Borodi. „Ele redau viziunea și trăirile mele, dezintegrarea ființei umane și reasamblarea ei prin firele de lână..."
Consilierii locali au votat: Fără burse mărite pentru elevi! decembrie 13, 2019 - Un proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local prevedea aprobarea valorii burselor oferite elevilor. Liberalii au propus majorarea sumelor alocate, însă proiectul nu a avut susținere. Doar cei din PER și un ”rătăcit” din ALDE au susținut propunerea acestora.
Ioan Turc către Radu Moldovan: „Lăsați Biserica în pace” decembrie 13, 2019 - La putere e ca la putere, iar astăzi președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc dar și Ovidiu Florean au venit și au demonstrat acest lucru în prima conferință de presă de după ”ungerea” lui Stelian Dolha pe funcția de prefect a județului Bistrița-Năsăud.
VIDEO: Scandal la Primărie pe modul în care s-a administrat banul public decembrie 13, 2019 - Replici dure, ironii și jigniri, ieri, la Consiliul Local. Mărul discordiei dintre consilierul Peteleu și primarul Crețu a fost execuția bugetară. Liberalul a acuzat administrația că pierde vremea și nu face investiții. Edilul ”s-a scuzat”, explicând că ”legea bugetului poate lăsa orice localitate pe blat”.
VIDEO: Pietonul accidentat ieri la Livezile, în stare GRAVĂ decembrie 13, 2019 - Un accident rutier a avut loc ieri în Livezile. Un pieton a vrut să traverseze strada prin loc nepermis. A fost lovit de o autoutilitară. În prezent, bărbatul se află în stare gravă la spital.
Un accident stupid a curmat viaţa unui îngrijitor de la Colegiul ”George Coșbuc” din Năsăud decembrie 13, 2019 - Inspectorii ITM au finalizat de investigat un accident mortal de muncă. Totul s-a întâmplat destul de ...stupid. Unui îngrijitor de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Năsăud i s-ar fi făcut rău și a căzut. A decedat câteva zile mai târziu.  
Camelia Tabără, şeful ISJ: „Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Avem o problemă majoră. Şcoala decide pedeapsa” decembrie 13, 2019 - Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, a comentat pentru Bistriţeanul.ro situaţia elevului care a atacat cu un cuţit o vânzătoare din oraş. „Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Avem o problemă majoră. Şcoala decide pedeapsa”
Adolescentul care a atacat cu cuțitul o vânzătoare a fost reținut decembrie 13, 2019 - Adolescentul de 16 ani care, în urmă cu două zile, a atacat cu cuțitul o vânzătoare în plină zi a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta va fi propus pentru arest preventiv pentru 30 de zile.
Ne-au dat prefect defect! Umblă cu limba scoasă… decembrie 12, 2019 - Stimați cetățeni, știm că aveați așteptări mari de la PNL. Nu știm cum să vă zicem, dar... țeapă! Acu', nici să nu-i judecăm aspru. Fac și ei numiri din ce au prin partid. Când a fost să se numească prefectul, altul mai bun ca Dolha n-au găsit. Asta au avut mai bun, asta ne-au dat de prefect! Nu a știut nimeni cum reacționează la bucurii, că Dolha mai mult necaz pe funcții a avut prin partid. Și, uite-l pe Dolha, în momentul solemn al învestirii cu limba pe afară... Ce-o fi pățit? "Egzistă" o explicație!
FOTO/VIDEO. Premii pentru elitele României din Bistriţa-Năsăud: „E mult prea puţin faţă de cât meritaţi!” decembrie 12, 2019 - Sute de elevi, profesori şi părinţi au umplut astă-seară Sala Polivalentă din Bistriţa. Pe acordurile heavy-metal ale celor de la AC/DC, elitele învăţământului din judeţ au fost răsplătite cu premii în bani, diplome şi aplauze. „Este mult prea puţin faţă de cât meritaţi voi cu adevărat…!”
GRAV accident în Livezile! Un pieton a fost lovit de mașină! decembrie 12, 2019 - Accident rutier GRAV în localitatea Livezile. Un pieton a fost lovit de mașină. Echipajele medicale au găsit victima inconștientă.
CRĂCIUN în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeu! decembrie 12, 2019 - Crăciun în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeul Judeţean! Cu tradiții strămoșești, de-o frumusețe aparte, unice, irepetabile. În centrul acestora trebuie să stea bucuria împărțită, care să unească întreaga comunitate în jurul acelorași valori ancestrale:
Vești bune pentru milioane de români! Crește valoarea tichetelor de masă decembrie 12, 2019 - Conform unui proiect legislativ propus recent, valoarea unui tichet de masă va crește și va ajunge la 20 de lei. Șansele ca noua valoare să devină realitate sunt foarte mari.