1.3 C
Bistrița
duminică, noiembrie 27, 2022

Ortopedia pediatrică e doar un vis frumos pentru Spitalul Județean din Bistrița

Copiii care ajung la Spitalul Județean de Urgență Bistrița cu probleme ce țin de ortopedia pediatrică nu pot fi tratați acasă. Aceștia sunt trimiși la spitalele de copii din alte județe. Gabriel Lazany nici nu speră să avem în spitalul din Bistrița o secție dedicată ortopediei pediatrice.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a investit în ultimii ani în personalul medical. Medici specialiști în diverse ramuri ale medicinei au fost aduși în Bistrița. Totuși, bistrițenii s-au plâns că orașului nostru îi lipsește un medic specialist în ortopedia pediatrică. Gabriel Lazany, managerul spitalului, spune că tinerii absolvenți de medicină nu prea aleg această specialitate întrucât este recunoscută doar în România.

„Ortopedia pediatrică este o specialitate medicală recunoscută doar în România. În țările europene ortopedia pediatrică nu există ca specialitate, ea fiind inclusă în ortopedia de adulți. Acesta este și motivul pentru care tinerii absolveți de medicină nu prea optează pentru această specialitate pentru că ei nu au altă opțiune decât aceea de a lucra în România. De obicei, absolvenții vor să aibă deschidere și către alte regiuni.”, a spus managerul spitalului într-o conferință de presă.

Din această cauză copiii bistrițenilor care au probleme ortopedice sunt nevoiți să se îndrepte către clinici pediatrice din alte județe. Conducerea spitalului nici măcar nu știe dacă în micul nostru burg va exista în viitor un medic ortoped care să se ocupe doar de copii, iar în cazul lor ortopezii de adulți intervin doar în cazurile în care viața unui copil este pusă în pericol.

„Nu știm dacă vom reuși să aducem la Bistrița un ortoped pediatru. Ortopezii noștri nu se ocupă de copii pentru că în curricula din România există specialitatea de ortopedie pediatrică. În conformitate cu legea din România, orice urgență medicală, deci dacă viața pacientului este pusă în pericol, medicul trebuie să intervină. Deci un ortoped de adulți, pe un copil care are viața în pericol va interveni pentru că îi permite legea. Dar dacă viața copilului nu este în pericol și poate fi temporizat, atunci trebuie să îl trimită către un medic specialist.”, a explicat Gabriel Lazany.

Managerul spitalului mai spune că la amenajarea unei secții pentru copii, conform prevederilor legale din România, trebuie organizate circuite separate, căi de acces, săli de operații și de tratament separate. Din aceste motive, tot ce are legătură cu copiii în România este organizat în spitale construite special pentru cei mici.

Deși la Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu va exista vreodată o secție de chirurgie pediatrică, avem totuși un chirurg pediatru de care pot beneficia copiii.

„Nu cred că la Bistrița va exista o secție de chirurgie pediatrică. Avem acum un specialist pe chirurgie pediatrică, pe doamna doctor Larisa Moldovan, care a avut anul trecut 220 de intervenții chirurgicale, dar cazurile de urgență majoră se transferă către spitalele din România, unde există toate specialitățile.”, a declarat Lazany.

În aceeași conferință de presă, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, i-a cerut lui Gabriel Lazany să facă tot ce îi stă în putință pentru ca reglementările legale să fie modificate, în sensul în care medicii ortopezi de la Spitalul Județean să se poată ocupa și de pacienții minori.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...

S-au specializat afară în curățenie, inclusiv după incendii, iar acum le arată bistrițenilor ce au învățat! EASY SOLUTION – servicii profesionale de curățenie pentru...

Povestea EASY SOLUTION, cea mai nouă firmă de curățenie care își oferă serviciile complete bistrițenilor, este...

S-a deschis SOF GSM, magazin de accesorii pentru telefoane, pe strada Andrei Mureșanu din Bistrița

Un nou magazin de accesorii pentru telefoane s-a deschis în Bistrița, pe strada Andrei Mureșanu, chiar...