12.4 C
Bistrița
marți, iulie 1, 2025

Pandemia, văzută de un călugăr bistrițean: „Singurătatea la nivel sufletesc a produs cel puțin la fel de multe daune, ca pandemia însăși”

Părintele Maxim Morariu originar din Salva și-a așternut gândurile, trăirile și temerile în timpul pandemiei, mai ales că a experimentat-o în Italia, una dintre cele mai tare lovite țări de temutul Covid-19. Toate acestea s-au transformat într-o emoționantă carte.

Maxim Morariu, originar din Salva, nu s-a ferit să aștearnă pe hârtie gânduri despre singurătate, dorul de cei dragi și micile bucurii ale vieții, trăite în plină pandemie, în Italia.

Părintele s-a aflat în Italia, fiind doctorand al Universității Pontificate Angelicum din Roma. Despre românii din Italia spune că arată mai multă credință decât cei din țară.

Potrivit Știripesurse.ro, toate s-au transformat într-un volum de 117 pagini intitulat „Gânduri de pandemie”. Acesta a abordat subiecte delicate, precum modul în care au reușit reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române să se adapteze în pandemie și chiar radicalizarea unor creștini.

Maxim Morariu a fost nevoit și el să slujească cu ajutorul rețelelor precum Zoom. Recunoaște că și-a așternut gândurile pe hârtie ca urmare a dorului de cei dragi, „ca o mărturie și încurajare”.

Singurătatea la nivel sufletesc a produs cel puțin la fel de multe daune, ca pandemia însăși. Am fost chemați să ne reinventăm singurătatea și să coborâm în inimile noastre”, concluzionează părintele.

Părintele și-a arătat îngrijorarea și cu privire la un segment al creștinilor, care odată cu evoluția acestei pandemii s-au radicalizat. Mărturisește că îi este frică de o „viitoare castă a talibanilor ortodocși”, care să reprezinte biserica în viitor: „Fortificarea noastră trebuie să fie în iubire, nu în absolutizarea ultraconservatorismului”.

Cine este Maxim Morariu?

Părintele Maxim Morariu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă ca șef de promoție, dar și cea de Istorie și Filosofie din cadrul UBB. A studiat la Institutul Ecumenic din Bossey, dar și la Graz, Belgrad și Kosice.

A publicat, editat, coordonat sau tradus 27 de volume și peste 300 de studii și articole în reviste și volume de specialitate din țară și străinătate și a participat cu comunicări la peste 120 de conferințe, congrese și simpozioane.

Foto: Radio Renașterea

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.

Mașina ta e pregătită de vacanță? Profită de verificarea auto de sezon oferită de MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița

Vara a sosit, iar odată cu vremea caldă vin și planuri de escapade și concedii. Service-ul Autorizat Škoda & Multimarcă - MATEROM AUTOMOTIVE, lansează o ofertă specială la Verificare Auto de vacanță...

TAPAS LEMON s-a mutat pe Pietonal! Are și mai multe specialități din bucătăria spaniolă

Tapas Lemon – locul cu delicii din bucătăria spaniolă deschis de Carolina la Bistrița – s-a mutat în centru, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, ca să fie mai aproape de toți cei care adoră mâncarea spaniolă. Acum au la dispoziție un meniu și mai bogat, evident, tot de inspirație spaniolă!