19.8 C
Bistrița
duminică, iunie 4, 2023

Pandemia, văzută de un călugăr bistrițean: „Singurătatea la nivel sufletesc a produs cel puțin la fel de multe daune, ca pandemia însăși”

Părintele Maxim Morariu originar din Salva și-a așternut gândurile, trăirile și temerile în timpul pandemiei, mai ales că a experimentat-o în Italia, una dintre cele mai tare lovite țări de temutul Covid-19. Toate acestea s-au transformat într-o emoționantă carte.

Maxim Morariu, originar din Salva, nu s-a ferit să aștearnă pe hârtie gânduri despre singurătate, dorul de cei dragi și micile bucurii ale vieții, trăite în plină pandemie, în Italia.

Părintele s-a aflat în Italia, fiind doctorand al Universității Pontificate Angelicum din Roma. Despre românii din Italia spune că arată mai multă credință decât cei din țară.

Potrivit Știripesurse.ro, toate s-au transformat într-un volum de 117 pagini intitulat „Gânduri de pandemie”. Acesta a abordat subiecte delicate, precum modul în care au reușit reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române să se adapteze în pandemie și chiar radicalizarea unor creștini.

Maxim Morariu a fost nevoit și el să slujească cu ajutorul rețelelor precum Zoom. Recunoaște că și-a așternut gândurile pe hârtie ca urmare a dorului de cei dragi, „ca o mărturie și încurajare”.

Singurătatea la nivel sufletesc a produs cel puțin la fel de multe daune, ca pandemia însăși. Am fost chemați să ne reinventăm singurătatea și să coborâm în inimile noastre”, concluzionează părintele.

Părintele și-a arătat îngrijorarea și cu privire la un segment al creștinilor, care odată cu evoluția acestei pandemii s-au radicalizat. Mărturisește că îi este frică de o „viitoare castă a talibanilor ortodocși”, care să reprezinte biserica în viitor: „Fortificarea noastră trebuie să fie în iubire, nu în absolutizarea ultraconservatorismului”.

Cine este Maxim Morariu?

Părintele Maxim Morariu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă ca șef de promoție, dar și cea de Istorie și Filosofie din cadrul UBB. A studiat la Institutul Ecumenic din Bossey, dar și la Graz, Belgrad și Kosice.

A publicat, editat, coordonat sau tradus 27 de volume și peste 300 de studii și articole în reviste și volume de specialitate din țară și străinătate și a participat cu comunicări la peste 120 de conferințe, congrese și simpozioane.

Foto: Radio Renașterea

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...