13.1 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 25, 2022

Pandemia, văzută de un călugăr bistrițean: „Singurătatea la nivel sufletesc a produs cel puțin la fel de multe daune, ca pandemia însăși”

Părintele Maxim Morariu originar din Salva și-a așternut gândurile, trăirile și temerile în timpul pandemiei, mai ales că a experimentat-o în Italia, una dintre cele mai tare lovite țări de temutul Covid-19. Toate acestea s-au transformat într-o emoționantă carte.

Maxim Morariu, originar din Salva, nu s-a ferit să aștearnă pe hârtie gânduri despre singurătate, dorul de cei dragi și micile bucurii ale vieții, trăite în plină pandemie, în Italia.

Părintele s-a aflat în Italia, fiind doctorand al Universității Pontificate Angelicum din Roma. Despre românii din Italia spune că arată mai multă credință decât cei din țară.

Potrivit Știripesurse.ro, toate s-au transformat într-un volum de 117 pagini intitulat „Gânduri de pandemie”. Acesta a abordat subiecte delicate, precum modul în care au reușit reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române să se adapteze în pandemie și chiar radicalizarea unor creștini.

Maxim Morariu a fost nevoit și el să slujească cu ajutorul rețelelor precum Zoom. Recunoaște că și-a așternut gândurile pe hârtie ca urmare a dorului de cei dragi, „ca o mărturie și încurajare”.

Singurătatea la nivel sufletesc a produs cel puțin la fel de multe daune, ca pandemia însăși. Am fost chemați să ne reinventăm singurătatea și să coborâm în inimile noastre”, concluzionează părintele.

Părintele și-a arătat îngrijorarea și cu privire la un segment al creștinilor, care odată cu evoluția acestei pandemii s-au radicalizat. Mărturisește că îi este frică de o „viitoare castă a talibanilor ortodocși”, care să reprezinte biserica în viitor: „Fortificarea noastră trebuie să fie în iubire, nu în absolutizarea ultraconservatorismului”.

Cine este Maxim Morariu?

Părintele Maxim Morariu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă ca șef de promoție, dar și cea de Istorie și Filosofie din cadrul UBB. A studiat la Institutul Ecumenic din Bossey, dar și la Graz, Belgrad și Kosice.

A publicat, editat, coordonat sau tradus 27 de volume și peste 300 de studii și articole în reviste și volume de specialitate din țară și străinătate și a participat cu comunicări la peste 120 de conferințe, congrese și simpozioane.

Foto: Radio Renașterea

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...

Diferențele între sloturi online și cele offline

Una din principalele modalități în care oamenii se distrează la jocuri de noroc sunt sloturile. Aceste...