21.6 C
Bistrița
duminică, aprilie 14, 2024

Pensiile din Bistrița-Năsăud, printre cele mai mici din țară. Media pensiei a crescut cu 11% în ianuarie 2022

Pensiile din ianuarie 2022 au fost cu 11% mai mari decât cele din ianuarie 2021. Valoarea pensiei medii a ajuns la 1.771 de lei, conform datelor oferite de Casa Națională de Pensii Publice.

Județele dezvoltate au cele mai mari pensii din România. Bugetul alocat de către stat pentru cei 4,6 milioane de români pensionari este de 106 miliarde de lei.

Bistrița-Năsăud se află printre județele cu cele mai mici pensii din țară, împreună cu județe precum Botoșani, Giurgiu, Vrancea, Vaslui, Satu Mare și Călărași, unde pensiile nu depășesc o medie de 1.400-1.500 de lei.

„Pensiile sunt mici, deşi efortul salariatului, la un nivel al CAS de 25% (contribuţia de asigurări sociale plătită din salariu pentru pensie – n.red.), este foarte mare. Angajaţii plătesc un sfert din salariu contribuţie la pensie, iar salariile sunt destul de mici în România, de aceea şi pensiile sunt mici. Ca să crească nivelul pensiilor, trebuie să aducem 2 milioane de români din străinătate, să le dăm locuri de muncă cu salarii mari, pentru a creşte contribuţiile. Însă România are o rată de colectare a impozitelor de circa 30% din PIB, pe când Germania colectează circa 50%, acesta este un alt motiv. Cu o colectare atât de mică, nu îţi ajung banii de nimic niciodată”, a declarat Petru Dandea, secretar general al Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa.

Pe lângă pensionarii „de rând”, în România există circa 200.000 de pensionari speciali (foşti angajaţi ai MAI, MApN, SRI, SIE etc.), pentru care statul cheltuieşte circa 10 miliarde de lei pe an. Dacă un pensionar ”normal” primeşte, în medie, o pensie de sub 1.800 de lei, un pensionar ”special” are o pensie de circa 4.200 de lei pe lună.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Buna dimineata!
    Noi intelegem dificultatile, dar atunci haideți sa facem ceva in privinta lor!
    Orice este posibil atata timp cat nu ne dăm batuti!
    Speranta moare untima si noi odata cu ea!
    Avem incredere ca putem fi mai buni pentru asta traim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.

8 ani cu MAC GSM la Bistrița! Clienții săptămânii primesc o cafea la Copacul de Cafea

MAC GSM, unul dintre cele mai căutate magazine de accesorii pentru telefoane din Bistrița, împlinește astăzi...