11 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

Petiție pentru salvarea fostei biblioteci județene din ruine

În mediul online a apărut o petiție pentru salvarea fostei biblioteci județene de pe strada Gării, vizavi de sediul IPJ BN.

Clădirea fostei biblioteci a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic. A găzduit pentru o perioadă lungă de timp Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud, înființată în anul 1951.

Potrivit istoricului de artă Vasile Duda, clădirea este „o construcție istorică ce păstrează caracteristicile arhitecturii din preajma anului 1900 combinate cu elemente eclectice si forme specifice stilului Art Nouveau.

Elementele stilistice păstrate se regăsesc în mod general și la alte imobile din zona istorică a orașului – demolarea acestui imobil nu ar elimina elemente originale pe care să nu le mai putem regăsi în oraș, dar demolarea acestuia ar destructura un context arhitectural unitar care face legătura cu arhitectura zonei istorice protejate…

Demolarea în totalitate este o acțiune ireversibilă cu consecințe grave pentru această zonă de la limita centrului istoric. Practic odată destructurat acest nucleu unitar o să existe argumente tot mai multe pentru demolarea întregului front de est de pe această stradă a orașului”, se arată în petiție.

Clădirea, în acest moment, se află într-o stare avansată de degradare. Pentru o perioadă de timp, după ce a fost lăsată în paragină, găzduia oameni ai străzii care au sporit stricăciunile din interior.

Petiția pentru salvarea fostei biblioteci poate fi semnată după accesarea următorului link:

https://www.petitieonline.com/unii_salvm_cldirea_fostei_biblioteci_judeene_bistria-nsud

 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Cred ca mai degraba este o incercare de a forta Primaria Bistrita si cetatenii orasului sa achizitioneze aceasta ruina la un pret urias. De ce nu este obligat proprietarul sa o reabiliteze pe banii lui ? De ce trebuie sa suportam noi costul achizitiei,reabilitarii/restaurarii pentru ca mai apoi sa fie inchiriata cu o suma mica ,,CUIVA,,?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...