8.2 C
Bistrița
luni, februarie 26, 2024

Primarul din Romuli: După filmarea cu calul, s-au speriat! Se va lăsa cu sancțiuni mari!

Cazul calului schingiuit la Romuli, în scopul de a atrage ursul, a oripilat o lume întreagă. Primarul Moniță a declarat că după filmarea apărută, cei responsabili s-ar fi speriat. Mai ales că acest caz a trecut de granițele României. ”Sunt sigur că se va lăsa cu sancțiuni mari! Să nu creadă careva că e gata totul” a declarat acesta.

La începutul lunii septembrie, un video a devenit viral, oripilând internauții. În Romuli, un bărbat a fost filmat în timp ce atârna un cal, VIU, drept momeală pentru urși.

Instituțiile abilitate au intrat pe fir, au găsit bărbatul din filmare și au început cercetările pentru patru bărbați. Doi au fost reținuți, dar până la urmă s-a decis cercetarea în libertate a lor. Doar unul a primit control judiciar.

Mai multe despre acest subiect puteți reciti AICI:

VIDEO – GROAZNIC! Cal viu, legat de copac, drept momeală pentru urși!

Calul atârnat viu, în atenția poliției! Reprezentanții Parcului spun că nu e primul caz:

Doi din cei patru bărbați cercetați că și-au bătut joc de bietul cal, reținuți!

Primarul comunei Romuli a explicat astăzi că acest caz, al calului schingiuit, a trecut de granițele României.

”Cazul acesta a trecut dincolo de granițele României. E în atenția lumii întregi. Site-ul parchetului a fost blocat de numărul mare de cereri venite de la diferite ONG-uri din afară pentru a lua atitudine împotriva celor vinovați” a declarat Ioan Moniță.

Mai mult, s-ar părea că vinovatul moral al faptei nu e la prima abatere. Dar primarul crede că se vor lua măsuri drastice.

”Calul nici măcar nu e din Romuli. E de pe undeva de pe Bârgău adus. Și pădurea în care a avut loc întâmplarea nici măcar nu aparține de Romuli, ci e în gestiunea Runcu Salvei. Acuma, ideea e că după cazul ăsta, cei ce ar fi trebuit să aibă grijă să nu se întâmple așa ceva, s-au cam sperit. Și eu cred că se va lăsa cu măsuri drastice. Chiar și cu Retragerea licenței fondului de vânătoare gestionat de vinovatul moral. Eu cred că se va ajunge să fie pedepsit și vinovatul moral. Nu numai șoferul taf-ului care a dus animalul acolo. Că nu e la prima abatere, cel responsabil de ceea ce s-a întâmplat. Dapoi instituțiile abilitate trebuie să-și facă datoria. Eu ca și primar, le-am mai atras atenția, dar nu pot face mai mult” a mai spus primarul comunei Romuli.

Ioan Moniță a recunoscut că e o practică des întâlnită în atragerea de carnivore mari, doar că acum, mai mult ca niciodată, nu ar trebui să se mai întâmple așa ceva.

Vânătoarea de carnivore mari e interzisă prin lege, de ani buni. Când aveai voie să împuști câte un urs, lup sau râs, se mai folosea practica asta. Bine, nici atunci nu era legal să legi cadavre de animale ca să atragi carnivorele mari. Dar acum, când oricum e interzisă prin lege vânătoarea carnivorelor mari, ăsta e clar caz de braconaj. Iar faptul că animalul era și viu, asta deja e de o cruzime rară. Deci eu așa zic, că se va lăsa cu sancțiuni mari. Și cine crede că s-a terminat totul și poate sta liniștit, să își revină. Că nu e gata. A luat prea mare amploare totul” a declarat Ioan Moniță,

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.