18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

PRO-VERB: Când îi dai, îi fată vaca. Când îi ceri, îi moare vițelul…

Așa spunea Iuliu Zanne într-o carte de pe la 1900, premiată de Academia Română – o carte numită Proverbele românilor din România, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria și Macedonia. Să notăm că lucrarea a apărut înainte de Marea Unire de la 1918. Și era, în felul ei, o pledoarie pentru unitatea spiritualității românilor din toate provinciile firești, inclusiv din… Ungaria.

Când îi dai îi fată vaca, când îi ceri îi moare vițelul, notează Iuliu Zanne.

Și cam așa a rămas să fie, pentru că omul zgârcit are arici în buzunare. Iar dacă îi ceri ceva este trist și îți povestește despre problemele lui, de se apucă să plângă și norii de pe cer. Cam cu atât te alegi: cu o poveste tristă. Pentru că zgârcenia s-a lipit de el cu super-glue.

I-am cerut de curând unui așa-zis prieten niște bani împrumut știindu-l mai înstărit decât mine. Dar când s-a apucat, cu talent, să îmi povestească ce necazuri are, și că de aceea nu îmi poate da, mi-a venit să îmi dau jos cămeșa de pe mine și să i-o fac cadou. Ca să își acopere vițelul mort.

Acuma… Ce să zicem noi dacă lucrurile stau așa de secole? Să îi dăm bogatului zgârcit cât putem și din ce avem și din ce nu avem. Că la el trebuie să se strângă tot. Și să-i cerem cât mai puțin, ca să nu îi umbrim zilele. Pentru că așa e el: Când îi dai îi fatä vaca, când îi ceri, îi moare vițelul...

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Este adevărat că de curând mi-a telefonat AU, prieten care nu m-a căutat de multă vreme, dar nu i-am răspuns imediat. L-am sunat eu după câteva ore în ideea că, între timp, s-ar putea să fi găsit pe altcineva care să-l împrumute cu bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!