10.6 C
Bistrița
marți, februarie 27, 2024

PRO-VERB: Unde nu-i cap, vai de picioare…

Unde nu-i cap, vai de picioare – se spune, iar asta duce cu gândul direct la varice.

Dacă vă spun că există magazine cu coadă, mă credeți? Cum are coadă vulpea sau calul, sau orice alt animal, LiDL este un magazin cu coadă și nu este singurul. Numai că specificul acestui magazin este acela că oamenii da, da, oamenii formează coada.

Nu că nu ar fi suficiente case se marcat, dar bordul managerial se îngrijește să fie numai atâtea deschise, încât să fie posibilă formarea cozii din cel puțin zece persoane. Fapt care este o emblemă a magazinului.

Unde nu-i cap managerial, vai de picioarele angajaților și ale beneficiarilor.

Ai – nu ai cap, cu o ciocolată sau o apă minerală în mână, trebuie să te târăști odată cu coada spre casa de marcat… Iar timpul pierdut, cea mai mare avere a omului, nu ți se scade din preț, ci din viața ta de om liber.

Coada este o tradiție și în multe insituții de servicii publice. Pentru că a rămas în tradiția funcționărimii să vadă că oamenii au nevoie de ceva și să îi pună în umilință pentru asta.

Am întâlnit în arhivele Bistriței o însemnare a unui înainte stătător din anul 1789 de mare valoare istorică în care acesta spune La noi în oraș când o să fie bine, apoi chiar o să fie bine. Reconstruim cetatea și adăugăm turnuri și o să fie foarte frumos.

Îmi pare rău că nu am trăit pe vremea lui, cu două secole în urmă, să îl întreb: și-apoi când a veni vremea asta să fie bine și frumos? Că și în zilele acestea prin oraș umblă speranțele ca niște fantome.

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Automobilul tău Mercedes-Benz sau Škoda are nevoie de o reparație? Profită de oferta Materom Automotive

Materom Automotive Bistrița îți oferă Vouchere cu reducere la Lucrări în Service*, pentru autoturisme Mercedes-Benz și Škoda cu vârsta de peste 5 ani.

ItalTextil Sărata angajează electrician și mecanic întreținere, Aquabis caută consilier juridic

Se fac angajări la ItalTextil Sărata! Aquabis are nevoie de un consilier juridic, iar Eurocompozite SRL caută lăcătuș mecanic și operatori. Locuri de muncă sunt disponibile și la RCB Electro, CML sau Electroplast. Oferta completă – mai jos:

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.