7.4 C
Bistrița
vineri, octombrie 15, 2021

SCANDAL la Telciu! Locuitorii vor să se lepede de Aquabis. Compania îi amenință că-i lasă fără apă

De mai bine de o lună, telcenii sunt într-un scandal continuu. Aceștia acuză că au PREA mult de plată la Aquabis și cer primarului să scoată comuna din ADI Apă-Canal. Compania Aquabis le-a dat termen până la finalul lunii martie pentru a încheia contractele. În caz contrar, începe debranșarea. Primarul din Telciu se dă peste cap să caute soluții.

La mijlocul lunii februarie, sute de săteni din Telciu s-au revoltat, după ce facturile pentru apa potabilă au fost foarte mari. Localnicii au cerut primarului să scoată comuna din ADI Apă Canal. Motivul invocat: cei din Telciu și-au făcut rețeaua, cu bani de la elvețieni, și NU doresc ca Aquabis să se ocupe de rețea, ci ei, pe plan local să găsească o soluție de autogestionare.

Primarul încearcă să găsească soluții legale, pentru a-i împăca pe toți, dar deja este sătul de situație.

Am tot vorbit și vorbit despre această situație. Și ieri, în ședința de consiliu local, opt ore am vorbit pe tema asta. Și acum suntem cu contractele în față, căutând soluții. Vrem să facem pace dar și să respectăm legea.

Vrem să facem o echipă care să meargă în teren, cu reprezentanți ai primăriei și cu reprezentanți Aquabis, ca să vedem UNDE este consum mare de apă. Să vedem dacă nu există defecțiuni pe undeva, pe unde să fie pierderi. Să vedem CINE consumă apă cu nemiluita, astfel încât la alții NU le ajunge. Trebuie să-i ajutăm pe oameni, dar trebuie și să respectăm legea”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul comunei Telciu, Sever Mureșan.

Ieșirea din ADI Apă Canal ar „costa” primăria Telciu peste 11 milioane de euro, banii folosiți pentru lucrările de realizare a rețelei de apă și canalizare, prin contractul 6 finanțat prin POS Mediu.

Asta e suma pe care o au de plătit, dacă vor să iasă din ADI Apă Canal. E drept că ei și-au făcut rețea de apă și canalizare. Dar asta a fost acum mulți ani. Prin 1996 -1997 au făcut lucrări cu fonduri de la o comună înfrățită, din Elveția. Dar rețeaua era veche și oricum nu acoperea toate locuințele.

Noi am făcut încă șapte kilometri de rețea de apă și canalizare, am făcut stații de captare, am amplasat 750 de cutii de branșament, am montat 400 de contoare. Plus modernizarea. Plus amplasarea de contoare unde ei deja aveau rețea, dar nu era contorizată apa”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, directorul Aquabis, Ioan Șandru.

Mai mult, compania le-a dat ultimatum celor din Telciu, altfel vor începe debranșarea.

„Au timp până la finalul lunii martie să încheie contractele. Altfel vom începe debranșarea. Nu știu care e situația din teren, dar o vom analiza în 1 aprilie și vom decide exact ce vom face”, a explicat Ioan Șandru.

Nici primarul nu știe exact ce vor decide localnicii.

Sunt unii dintre ei mai acizi, mai vocali. Nu știu ceilalți ce au făcut, dacă au mers să semneze contractele sau nu. Vrem să facem pace, dar și să respectăm legea. De aceea spuneam că vom face o verificare în teren. Cu calm, și așa cum spune legea. Trebuie respectată legea, că ne place, că nu ne place”, a argumentat Sever Mureșan.

Rețeaua de apă și canalizare din Telciu a fost dată în concesiune în toamna lui 2016, pe o perioadă de 5 ani. Astfel, în toamna acestui an, ieșirea comunei Telciu din ADI Apă Canal NU ar mai ridica nicio problemă, și și-ar putea gestiona singuri lucrurile.

Până la 1 aprilie, primarul caută soluții, Aquabis se ocupă de alte probleme din județ, iar telcenii sunt așteptați la Năsăud să-și semneze contractele.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se caută tehnician maseur și kinoterapeut! NOI locuri de muncă, disponibile la Subway Viișoara, Transmixt, Electroplast, IMP România sau RDS

Salon CLAUDIA angajează tehnician maseur și kinoterapeut (ă). Restaurantul Subway Viișoara din incinta Petrom angajează preparatori sandwich-uri, iar Leoni are disponibile sute de locuri de muncă. RCS & RDS caută agent vânzări. Oferta completă, mai jos: 

Jachete bărbătești – care este perfectă pentru vremea rece?

Vremea rece aduce cu sine nevoia de a ne schimba garderoba. Pentru sezonul rece, în orice...

Ianiki After school e ALTCEVA: Cursuri în limba Germană! Și-ți iau copilul de la școală și-ți vine acasă cu tema făcută și fericit!

Un ALTFEL de after school și-a deschis azi porțile, în Bistrița. Cei de la IANIKI îți...