SENZAȚIONAL: Primăria Bistrița a lucrat și a emis acte raportat la două PUG-uri

SENZAȚIONAL: Primăria Bistrița a lucrat și a emis acte raportat la două PUG-uri

Bistrițenii sunt oameni cunoscători, informați și reușesc, încet-încet să dezvăluie neregulile  autorităților. Dovadă sunt numeroasele mailuri cu informații despre „jocurile de culise de la urbanism”. Astăzi vă prezentăm o informație SENZAȚIONALĂ, despre CUM a lucrat și emis Primăria Bistrița acte raportat la DOUĂ PUG-uri:

„Zvonurile apărute în spațiul public de mai mulți ani, îndoielile și suspiciunile emise de către unii arhitecți și dezvoltatori de-a lungul timpului, ne sunt confirmate chiar de către City Managerul Bistriței, domnul Peteleu Ioan, în cadrul unei emisiuni găzduită de către Bistrițeanul.ro. Domnul Peteleu afirmă în emisiunea respectivă, cu subiect și predicat, că sunt diferențe între PUG din arhivă (la care unii funcționari s-au raportat de- a lungul timpului) și PUG afișat pe site-ul primăriei (la care ceilalți funcționari s-au raportat). Cu alte cuvinte: sunt două PUG-uri!

Această afirmație, de o gravitate deosebită, ne-a năucit, starea de perplexitate dispărând abia după câteva zile. Căutând în spațiul public, prin arhivele mass-mediei  locale, într-adevăr găsim un articol într-un ziar online, 03 dec. 2018, care relatează cum că în ședința de consiliu din 27 noi. 2018, s-a pus problema existenței a două PUG-uri.

Chiar insistența cu care consilierul Peteleu și secretarul municipiului susțineau în trecut ca o anumită investiție ar fi într-o anumita subzona funcționala si făcând referire si la existenta subzonei IS1a, iar acuma mai recent, în proiectul de hotărâre pe care-l promovează si recunoscând că este si inițiator, face referire la o subzona L2a, subzone (Is1a si L2a) care nu se regăsesc in PUG Bistrița (nici in partea scrisa RLU, nici in planșele desenate UTR), ne întărește convingerea ca Primăria Bistrița a lucrat si a eliberat acte raportat la două PUG-uri. Când spunem primărie spunem funcționari din cadrul primăriei care sunt responsabili cu întocmirea si semnarea actelor ce se raportează la PUG Bistrița si anume, certificate de urbanism si autorizații de construire, PUZ-uri si PUD-uri. Daca este adevărat ce declara City managerul si secretarul municipiului că PUG din arhiva nu coincide cu PUG afișat pe site-ul primăriei, avem o problema grava, uriașă, mare cât orașul Bistrița. Daca se dovedește că s-au eliberat acte cu reglementari când dintr-un PUG când din altul, avem deja o problema cu iz penal.

Presupunând ipotetic ca PUG din arhivă este cel adevărat si nu cel publicat pe site-ul primăriei, întrebarea legitimă care se pune este ce se întâmplă cu multitudinea si majoritatea covârșitoarea a actelor care au fost eliberate si avizate în baza PUG-ului afișat pe site-ul primăriei? Actul primar care se întocmește si eliberează in baza reglementarilor PUG este certificatul de urbanism. Certificatul de urbanism este solicitat nu doar pentru edificarea unor construcții ci si pentru operațiuni notariale de vânzare cumpărare, parcelari, schimbări de destinație etc. In urma informațiilor cuprinse in certificatul de urbanism oamenii interesați de un teren cumpăra acel teren, se întocmește proiectul, se obțin avize iar la final primăria eliberează autorizația de construire iar cetățeanul începe construcția casei, imobilului sau, de ce nu, a blocului de locuințe.

Revenind la actele care au fost eliberate, in ipoteza ca PUG din arhivă este cel legal, rezultă ca actele eliberate după PUG de pe site sunt ilegale si lovite de nulitate. Din practica resimțită de noi, 90% din acte (certificate de urbanism, autorizații de construire, autorizații de demolare, nomenclatoare stradale, PUZ-uri si PUD-uri) au fost eliberate de către Serviciul urbanism in concordanta cu PUG afișat pe site. Astfel aceste 90% din actele eliberate ar fi ilegale si nule, 90% din clădirile edificate din 2013 până in prezent ar fi ilegal construite, ele trebuind sa fie ori demolate ori radiate din cartea funciara si reautorizate după reglementările PUG-ului din arhiva. In ipoteza in care PUG de pe site este cel legal aprobat si nu cel din arhiva, raportându-ne la cele scrise mai sus rezulta ca actele eliberate in baza PUG din arhiva sunt ilegal întocmite, eliberate si le putem considera nule.

Oricare din aceste două PUG uri ar fi cel legal, s-au creat deja suspiciuni de legalitate asupra actelor care sunt emise în baza celui nelegal. Si vă spunem, cu cea mai mare responsabilitate, că avem dovezi materiale că s-au eliberat asemenea acte cu referire la subzone inexistente in PUG-ul afișat pe site-ul primăriei. Oricare ar fi adevărul, suntem într-o situație extrem de gravă, intolerabilă si dezastruoasă raportată la legalitatea actelor emise de către primăria Bistrița. Ne punem întrebarea legitimă: Cine a fost responsabil cu urmărirea legalității PUG Bistrița? Daca s-a știut încă din 2013 ca există 2 PUG-uri (din care doar unul legal aprobat, votat si trimis Consiliului Județean), de ce factorii responsabili cu legalitatea din cadrul administrației, juriștii, nu au făcut demersuri în vederea stabilirii adevărului, demersuri care ar fi însemnat atenționarea organelor de cercetare (politie, procuratura, DNA). De ce au semnat și eliberat acte în continuare si au întreținut aceasta suspiciune? Va spunem noi: pentru a șantaja sau înfrâna anumiți dezvoltatori si pentru a proteja si ajuta pe alții. Când unor dezvoltatori refuzi să le eliberezi un certificat de urbanism după Reglementări PUG de pe site (oficial, votat si aprobat) care-l avantajează față de reglementările PUG din arhivă (o ciornă sau PUG preliminar), cărora din start le-ai refuzat drepturile urbanistice conferite de lege, si asta din 2013 încoace, te faci vinovat de abuz in serviciu în formă continuată. Prin refuzul de a întreprinde acțiuni privind aflarea adevărului cu privire la PUG Bistrița, deși avea toate pârghiile legale la dispoziție, secretarul municipiului s-a făcut vinovată de incompetență juridică, de complicitate la emiterea de acte ilegale.

Eliberarea certificatelor de urbanism raportate la PUG nevalabil (oricare ar fi el) nu se putea face fără complicitatea unor inspectori din cadrul Serviciului Urbanism, fără complicitatea șefului de serviciu, si de ce nu, fără complicitatea Arhitectului Șef. Nu suntem de acord cu afirmația ca nu s-a știut de PUG din arhiva, ca nu s-a știut de PUG de pe site care este considerat de către toata lumea cel oficial (o copie a lui aflându-se si la Consiliul Județean), nu suntem de acord ca in 2013 consilierii nu au știut care PUG au votat. Cu se suntem de acord este faptul ca s-au emis certificate de urbanism ilegale, suntem de acord ca urmărind succesiunea semnăturilor pe aceste certificate de urbanism ilegale putem întrevedea ca sunt cam tot aceleași persoane, fapt care ne duce cu gândul la un grup infracțional organizat. Însăși faptul că dezvoltatorii au câștigat unele procese în instanță ne întărește această convingere. Va fi interesant de văzut care este vina și cine s-a opus eliberării unor certificate de urbanism pentru S+P+10E în subzone L4, mai centrale sau nu, deși regulamentul de urbanism (legea) permite acest lucru!

Ne îngrijorează de asemenea faptul că noul City manager (vechiul consilier) susține în continuare existența a două PUG-uri. Ne punem de asemenea întrebarea: dânsul după care PUG va manageria orașul? Știindu-l pe domnul Peteleu o persoană calculată, cerebrală și logică nu putem crede afirmația dânsului cum că ar fi inițiator al unei hotărâri de consiliu aberante. Putem crede, în schimb, că domnul Peteleu a fost manipulat să inițieze acest HCL de către secretarul municipiului (care secretar nu poate iniția proiecte de hotărâri), secretar care a mizat pe eleganța dânsului și afinitatea pentru urbanism.

Oricare ar fi situația, toată succesiunea ierarhica, inspector, șef serviciu, arhitect șef, secretar se fac vinovați de tăinuirea adevărului, de întreținerea stării de incertitudine, de folosirea discreționara a reglementarilor celor 2 PUG-uri in funcție de simpatia sau antipatia raportata la dezvoltatori. Aceasta este poate explicația vitezei cu care s-a inițiat HCL pentru modificarea PUG si a unor reglementari, pentru a se acoperii unele fapte penale, unele acte emise ilegal.

Astfel, acum avem explicația și dovada haosului urbanistic care a fost creat cu intenție, nu de către dezvoltatori cum se încearcă a manipula opinia publică, ci chiar de către acei funcționari plătiți de cetățenii orașului să prevină acest lucru prin respectarea legii.

Pentru a nu compromite noua administrație, pe care o credităm în continuare cu încredere, care suntem convinși ca nu știe încă aceste ilegalități, pentru a ieșii din blocajul legislativ local raportat la cele 2 PUG-uri, cerem city managerului să clarifice cât mai curând acest lucru prin sesizarea organele de cercetare penală pentru clarificarea acestei probleme.

Cerem sa facă acest lucru in cursul acestei săptămâni, orice zi întârziere adâncește si agravează această problemă. Cerem să iasă public si sa ofere explicații cetățenilor onești si plătitori de taxe ai acestui municipiu, cu privire la PUG.

Cerem de asemenea organelor de cercetare să se autosesizeze cu privire la existenta a doua PUG-uri si să clarifice vinovățiile si interesele celor implicați în eliberarea de acte ilegale.”

Pe acest subiect mai puteți citi:

PRIMIM LA REDACȚIE: Interese ascunse din spatele modificărilor Planului Urbanistic General. Cui folosesc?!

PRIMIM LA REDACȚIE: Găselnițe „legale” pentru a construi în continuare blocuri și mai mari între case, deși aparent nu se va mai putea

PRIMIM la redacție: Interese ASCUNSE din spatele modificărilor PUG. Cui folosesc…?!?

FOTO: Un transport agabaritic i-a spart televizorul! CUM a fost posibil: februarie 25, 2021 - Un incident bizar a avut loc aseară, în Herina. Un transport agabaritic a agățat cablurile de internet din localitate. Ghinionul unui bărbat a fost că i-a tras inclusiv televizorul, lovindu-l de perete și spărgându-l.
Ioan Turc, „decapitat” de Ioan Oltean după ce în urmă cu câțiva ani l-a ajutat să preia frâiele PNL BN februarie 25, 2021 - Prezent la Bistrițeanul Live, fostul șef al PNL BN, Ioan Oltean a vorbit despre starea în care se află partidul în acest moment, dar și despre președintele acestuia, Ioan Turc, pe care, se pare, regretă că l-a susținut la conducerea formațiunii politice. Mai mult, Ioan Oltean spune că nu l-ar fi susținut nici la Primăria Bistrița.
Aquabis: Se înlocuiesc pompele în Arcalia. O rugăminte, pentru locuitorii din zonă februarie 25, 2021 - Datorită unei avarii la stația de pompare canal, se vor înlocui pompele din localitatea Arcalia - anunță Aquabis, care transmite și o rugăminte locuitorilor din zonă:
VIDEO: Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, revoltat pe cei care lasă gunoaie în urmă. „Mi-e lehamite” februarie 25, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Sorin Hognogi s-a arătat revoltat și dezamăgit de cei care aruncă gunoaie în urma lor. „...toate șanțurile de la Uriu în sus sunt pline de peturi și deșeuri. Sincer, mi-e lehamite. Până când trebuie să mai adunăm după alții mormane de peturi, de ambalaje sau sticle de bere aruncate pe geam…? Ajunge!”
ANAF, cu ochii pe veniturile a milioane de români: Urmează impozitarea premiilor cucerite la simpozioane, festivaluri sau concursuri internaționale februarie 25, 2021 - Veniturile a milioane de români sunt în pericol: ANAF a pus ochii pe banii jucătorilor la păcănele, a celor care trimit bani din străinătate sau a oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă care primesc premii de orice fel la simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii.
FOTO/VIDEO: Intervenție dificilă a pompierilor, în Nepos! Exista posibilitatea ca flăcările să cuprindă un rezervor cu 5.000 litri motorină februarie 25, 2021 - Un apel la 112 anunța un incendiu la o hală din Nepos. Focul s-a extins rapid, așa că pompierii au avut de intervenit prompt și cu mai multe echipaje. Intervenția a fost îngreunată și de faptul că în hala alăturată se afla un rezervor cu 5.000 litri motorină. 
SURSE: Lorand Toth va fi suprefectul de Bistrița-Năsăud, din partea USR februarie 24, 2021 - Fostul președinte al USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth va ocupa fotoliul de subprefect de Bistrița-Năsăud. Acesta a fost votat de organizația județeană și se pare validat și de conducerea centrală a partidului. Lorand Toth nu a fost anunțat oficială încă.
FOTO/VIDEO: Dezbatere RECORD la Primăria Bistrița. Peste 100 de bistrițeni spun NU blocurilor cu 6 etaje de pe Ion Căianu februarie 24, 2021 - Dezbatere cu număr record de participanți, la Primăria Bistrița, cu aplauze și argumente coerente din partea bistrițenilor. În jur de 100 de persoane și-au manifestat dezacordul, mărul discordiei fiind construirea unor blocuri cu șase etaje pe strada Ion Căianu - o zonă în care legea prevede doar construcții cu două etaje.
Directoarea Liceului Agricol din Bistrița, cercetată penal pentru delapidare. De problemele penale nu a scăpat nici soțul său februarie 24, 2021 - Simona B. directoarea Liceului Agricol din Bistrița este cercetată penal pentru delapidare. Cercetat penal pentru complicitate la delapidare este și soțul acesteia. Femeia este acuzată că ar fi achitat cu banii liceului mai multe unelte și scule, că ar fi vândut parte din tabla rămasă în urma renovării sălii de sport și că ar fi folosit mașina de serviciu în scop personal.
LEONI Bistriţa angajează programator IT, muncitori cablaje auto și ingineri Calitate februarie 24, 2021 - Cel mai mare angajator din Bistrița - compania Leoni Wiring System - angajează un programator IT, doi ingineri Calitate și 50 de muncitori cablaje auto care vor primi salariu de încadrare de 2300 RON, tichete de masă în valoare de 15 RON, bonus lunar pentru performanță de 200 RON, spor de noapte 25%. Angajații Leoni au parte și de discounturi la produse și servicii Orange.
Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică: Propuneri pentru proiecte la Bugetul Bistriței în 2021 februarie 24, 2021 - Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică, transmis pe adresa redacției o serie de propuneri și proiecte referitoare la Bugetul municipiului Bistrița din anul 2021. Între altele, acesta își dorește treceri subterane la Poșta Veche, Piața Decebal sau Zona Han, mai multe toalete publice, dar și achiziția unor clădiri istorice de către Primărie.
Tulpina de Covid din Marea Britanie încă nu a ajuns în Bistrița-Năsăud februarie 24, 2021 - Noua tulpină de Covid din Marea Britanie nu a ajuns încă în Bistrița-Năsăud, însă a fost identificată în jumătate de țară. În București au fost înregistrate cele mai multe cazuri – 80.
Adevărul despre Crinuța Dumitrean. Cum a ajuns bistrițeanca recunoscută pentru frumusețea ei în fruntea ANRP, „șefă la bani” februarie 24, 2021 - Ani buni, ANRP, una dintre cele mai emblematice instituții din țară, care se ocupă de retrocedările bunurilor confiscate de comuniști, a fost condusă de o bistrițeancă. Crinuța Dumitrean a fost propusă pentru această funcție tocmai de cel mai longeviv deputat din țară, Ioan Oltean. Ce a recomandat-o pe bistrițeancă pentru această funcție, care între timp i-a și adus probleme penale.
VIDEO: Au vrut să-i omoare câinii, aruncând mâncare otrăvită în curte februarie 24, 2021 - O bistrițeancă atrage atenția că sunt persoane ”puse pe omorât câini”. Mai exact, aseară, în curtea casei sale a fost aruncată mâncare cu otravă, pentru câinii ei. Bistrițeanca a anunțat poliția și veterinarii.
FOTO: Pălării și ii tricotate, acum și în rate, la Zaffi! februarie 24, 2021 - Dacă ai în plan să faci o revoluție în plan personal, să-ți schimbi toată garderoba și bugetul să nu fie afectat, o plată în rate, FĂRĂ DOBÂNDĂ este ceea ce ai nevoie! La Zaffi, magazinul de îmbrăcăminte cu creații ale designerilor români, de pe strada Dornei din Bistrița, ai posibilitatea de a-ți schimba garderoba rapid, cu plata în rate!
VIDEO – Bogdan Ivan: Când vor fi rambursați banii pentru cei 4250 de beneficiari ai programului StartUp Nation 2018-2019? februarie 24, 2021 - Programul StartUp Nation înființat în 2017 a finanțat 17.000 de companii, generând peste 60.000 de noi locuri de muncă. 4250 de beneficiari ai programului StartUp Nation 2018-2019 nu și-au primit încă banii – a subliniat deputatul PSD Bogdan Ivan. 
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Rodna și Rebrișoara februarie 24, 2021 - Se sistează apa potabilă în Rodna și Rebrișoara, astăzi, 24 februarie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis:
Începe VACCINAREA profesorilor și în Bistrița-Năsăud: Unii, la Casa Corpului Didactic, restul – la SVSU februarie 24, 2021 - 62 de centre de vaccinare se deschid astăzi și în zilele următoare în toată țara, a anunțat ieri seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 23 de județe își vor deschide centrele de vaccinare dedicate profesorilor chiar astăzi, 24 februarie. Care este situația în Bistrița-Năsăud:
FOTO: Scurgeri de gaz pe Tărpiului, după ce o mașină a lovit o țeavă februarie 24, 2021 - Echipaje ale pompierilor și ale companiei de gaz intervin pe strada Tărpiului din municipiu. O mașină a ieșit de pe carosabil, lovind o țeavă de gaz.
CE a făcut spitalul din Năsăud cu banii strânși din donațiile de anul trecut: februarie 24, 2021 - Năsăudenii, și nu numai, s-au mobilizat în aprilie și au donat bani pentru a ajuta spitalul, când s-a anunțat că acesta va deveni spital suport COVID. CE donații s-au primit și CUM au fost folosiți banii donați:
FOTO: O șoferiță a făcut praf două mașini într-o intersecție pe DN 17 februarie 23, 2021 - Un accident rutier a avut loc la intersecția DN 17 cu un drum comunal din Crainimăt. O șoferiță nu a acordat prioritate, făcând praf mașina ei și cea condusă de un tinerel de 19 ani.
OAMENI în Bistrița-Năsăud: Alexandru Misiuga, primul director al CJC. Primul care a înțeles potențialul turistic al brandului Dracula februarie 23, 2021 - S-au împlinit zilele trecute 12 ani de la trecerea în neființă a lui Alexandru Misiuga – primul director al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, și primul spirit vizionar care a întrevăzut potențialul turistic al celebrului conte Dracula – pe aceste meleaguri.
WTF Rock Festival 2021 – cea mai mare producție din industria spectacolelor în Bistrița-Năsăud. Promoție inedită la abonamente, de Dragobete februarie 23, 2021 - Ediția a IV-a a festivalului WTF Rock Festival va reprezenta cea mai grandioasă producție din industria spectacolelor, realizată vreodată în Bistrița-Năsăud. Festivalul programat pentru perioada 27-29 august 2021, vine anul acesta cu un line-up de excepție, dar și o promoție specială de Dragobete! 
Și-a lovit concubina în cap cu un scaun, iar acum se „răcorește” în arest! februarie 23, 2021 - Un bărbat din Ardan a ajuns în Arestul Poliției, după ce și-a lovit soția. Polițiștii care au intervenit la caz au decis să-l rețină, iar judecătorii l-au trimis 30 de zile după gratii, să se... răcorească.
Elevii unei clase de la CNAM, în scenariu roșu! DSP raportează doi elevi și un cadru didactic infectați cu COVID, în ultimele 24 de ore februarie 23, 2021 - DSP BN raportează doi elevi și un cadru didactic infectați cu COVID, în ultimele 24 de ore. Elevii unei clase de la CNAM trec în scenariul roșu, la fel ca și o clasă de la Gimnazială „Avram Iancu”.
Artizanii primăverii, în centrul Bistriței! Târg de Mărțișor, la Muzeul Județean februarie 23, 2021 - Cu rădăcini străvechi sau mai apropiate vremurilor noastre, Dragobetele, Mărțișorul și Ziua Femeii au un numitor comun: celebrează renașterea, dragostea și vitalitatea. În Bistrița, cele trei sărbători vor fi exempplar reprezentate la Muzeul Județean și în centrul orașului:
FOTO: CADEEEE tencuiala de pe o casă de lângă Sugălete februarie 23, 2021 - Pietonii care circulă pe strada Dornei trebuie să fie extrem de vigilenți în apropierea zonei Sugălete. Tencuiala a început să cadă de pe o casă din Centrul Vechi. Din fericire, nimeni nu a pățit nimic, deși zona e des frecventată de cei ce vor să-și scoată bani de la bancomat.
FOTO: A ieșit de pe carosabil și a spart o țeavă de gaz februarie 23, 2021 - Un accident rutier a avut loc pe Valea Budacului. Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a spart o țeavă de gaz. A fost alertat distribuitorul de gaz.
Cum a nenorocit un medic șpăgar de la Cluj o fetiță trimisă de la spitalul din Bistrița februarie 23, 2021 - O fetiță de nici trei anișori și-a fracturat mâna, în a doua zi a anului 2021. Ajunsă la UPU Pediatrie Bistrița, „n-ar mai fi vrut să plece de acolo”, dar a fost nevoie să o vadă un medic ortoped pediatru din Cluj. De acolo, a început chinul. Părinții acuză medicul că nici măcar nu a stat de vorbă cu ei, iar mânuța fetiței a fost pusă... strâmb! Medicul are peste 10 condamnări de luare de mită, fiind și condamnat la închisoare cu suspendare.
La cât ajungea pensia specială a lui Ioan Oltean și din ce trăiește acum cel mai longeviv deputat din țară februarie 23, 2021 - Prezent la Bistrițeanul Live, fostul deputat Ioan Oltean a vorbit despre cum arată viața sa de când a renunțat la politică, dar și despre veniturile sale. Acesta încasa și pensie normală și pensie specială în urma activității sale de deputat. De asemenea, acesta lucrează și la un cabinet de avocatură.