-0.1 C
Bistrița
vineri, decembrie 8, 2023

Sfântul Ioan Botezătorul, ocrotitorul copiilor și ultimul mare profet din Vechiul Testament. Cine nu este vesel azi va avea necazuri tot anul

Sfântul Ioan Botezătorul – prăznuit azi în întreaga ţară – este considerat cel mai important și ultimul profet din Vechiul Testament. Iisus Hristos însuși spunea despre el că „între cei născuți din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan…”. Este singurul sfânt reprezentat în iconografie cu aripi de înger. Se spune că cine nu este vesel de Sfântul Ion va avea necazuri tot anul. 

Ioan Botezătorul este considerat cel mai important și ultimul profet din Vechiul Testament. Este și cel care face legătura cu Noul Testament, fiind menționat în cărţile sfinte drept cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru venirea lui Iisus Hristos. 

Cu praznicul Sfântului Ioan Botezătorul se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, începute în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae.

Peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica, fiind botezaţi cu numele de Ion, Ioan, Ioana sau diminutivele şi variantele Ionel, Nelu, Ionică, Nică, Ionuţ, Onuţ, Ionela, Nela, Ionica, Oana.

Numele Ioan (nume iudaic Iohanan, prescurtat din Iehohanan) semnifică „Dumnezeu s-a milostivit”. La români este unul dintre numele cu cea mai bogată familie onomastică. 

Cu aproape șapte secole înainte de Hristos, prorocul Isaia va profeți nu numai venirea lui Mesia, ci și apariția lui Ioan. Acesta avertiza despre „glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiți calea Domnului, drepte să faceți cărările Lui.

Ioan Botezătorul a fost astfel numit Înaintemergător şi pregătitor al căii Domnului.

Ocrotitorul copiilor…

Sfântul Ioan este considerat şi ocrotitorul pruncilor. Mamele îi închină rugăciuni azi, pentru a naşte copii sănătoşi şi frumoşi.

Se spune că cine nu este vesel de Sfântul Ioan va avea necazuri tot anul.

Pentru spor şi sănătate sătenii de demult respectau tradiţia de a se stropi cu agheasmă pe faţă, pentru a fi ocoliţi de boli. O altă vorbă din bătrâni spune că, după această sărbătoare, se „botează gerul”. Frigul se mai înmoaie, iar vremea se mai încălzeşte.

Pe 7 ianuarie, nu se consumă vin roşu. Acesta amintește de martiriul şi suferinţele Sfântului Ioan. Sătenii nu foloseau deloc cuţitul în această zi, preferând să rupă pâinea cu mâna.

Sfântul Ioan Botezătorul, Îngerul Domnului…

Evanghelistul Ioan redă şi el mărturia Botezătorului: „Cel ce m-a trimis pe mine să botez cu apă, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorându-Se şi rămânând peste El, Acesta este Cel ce botează cu Duhul Sfânt. Şi am văzut şi mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu” (în 1, 33-34).

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponţiu Pilat era procuratorul Iudeii. Menirea sa a fost să-şi pregătească poporul pentru primirea lui Mesia şi să-L descopere pe Acesta lui Israel, iar mesajul pe care Ioan Botezătorul l-a transmis a fost: „Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat împărăţia cerurilor!”.

La un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere, Irod a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Salomeei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod pe care îl mustrase aspru pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada – soţia fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, să ceară drept răsplată pentru dansurile ei – capul lui Ioan Botezătorul.

Proorocul Maleahi l-a numit pe Ioan Botezatorul „Îngerul Domnului”, pentru misiunea de a-I pregăti calea (Mal. 3, 1), iar Mântuitorul recunoaşte că Ioan este „îngerul” de care a vorbit Maleahi” (Matei, 11,10).

Ioan este numit înger întrupat pentru că el a ajuns să poarte în fiinţa sa semnele biruinţei asupra păcatului originar. Astfel, el nu-şi mai câştiga pâinea cu sudoarea frunţii, iar Evanghelistul Marcu povesteşte: „Şi Ioan era îmbrăcat în haină de păr de cămilă, avea cingătoare din piele împrejurul mijlocului şi mânca lăcuste şi miere sălbatică” (Marcu 1,6)…

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sfântului proroc Ioan Botezătorul…!

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.