8.4 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

ȘOCANT – Efectele nevăzute ale „școlii online”: Trei eleve de clasa a VII-a, însărcinate!

Reînceperea cursurilor la clasă a dus la descoperirea unui lucru șocant. Trei eleve de clasa a VII-a sunt însărcinate. Autoritățile au fost anunțate, iar mamele minore sunt incluse într-un program de consiliere.

Odată cu mutarea cursurilor în mediul online, cadrele didactice, psihologii școlilor, etc, NU au mai avut acces la elevi, decât din spatele unui ecran. Așa se face că, în special în zonele unde există copii care provin din familii defavorizate, lucrurile au scăpat de sub control.

E și cazul comunei Teaca, unde trei eleve de clasa a VII-a s-au întors la școală însărcinate.

Este o elevă de clasa a VII-a care e la al doilea copil, dar are deja 18 ani. Și mai sunt două: una de 14 ani care e însărcinată și încă una de 13 ani, din câte am înțeles”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul comunei, Iustin Muntean.

Cele trei eleve frecventează școala din Viile Tecii, acolo având și domiciliul.

„Odată cu școala online, lucrurile au mai scăpat de sub control. Pentru că nu a mai fost atâta contact între elevi și cadrele didactice, cei de la școală, care încercau să-i mai educe.

Din 8 februarie, de când cu reîntoarcerea la școală, am aflat despre aceste lucruri, și de atunci am făcut investigații. Am anunțat Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei, și mai departe s-a anunțat la DGASPC, pentru că ei au pârghiile necesare în astfel de situații. Noi nu prea avem ce face. Problema e că în toate comunitățile de romi, la fel ca și aici, la Viile Tecii, e fenomenul ăsta. Sigur că și noi suntem preocupați de acest lucru, și-i informăm, și încercăm să-i educăm. Dar școala nu poate face întotdeauna mai mult. Deci de aceea spun că am anunțat și noi autoritățile competente, pentru că la ei sunt pârghiile”, a declarat Iacob Nicolae, directorul școlii din Viile Tecii.

Direcția de Protecție a Copilului susține că mamele minore au fost introduse într-un program de consiliere.

Am fost anunțați despre aceste cazuri. Noi, ca și Direcție, le oferim posibilitatea de a veni în centrul maternal. Doar că de multe ori, mamele minore au susținerea familiei, și chiar vor să rămână acasă. Și atunci, noi le introducem într-un program de consiliere. Și bineînțeles, monitorizăm situația, și vedem dacă ulterior se impune aducerea mamei în centrul maternal. Medicii – când nasc mame minore – oricum ne anunță, iar dacă mama nu mai vrea copilul, se poate plasa la un asistent maternal”, a explicat Crina Andreica, directorul adjunct DGASPC BN.

Aceasta a explicat că în cazul mamelor minore și tații sunt minori. Mai mult, dacă mamele decid, într-un final, că nu mai vor copilul, după ce s-a născut, legea pune destul de multe bețe în roate.

Noi suntem obligați să găsim urgent o măsură de protecție pentru copilul minor. Dacă nou născutul e abandonat, atunci e plasat la un asistent maternal. Dar legislația e destul de complicată la noi. Trebuie să treacă o anumită perioadă de timp în care mama să NU mai caute copilul și să nu se mai intereseze de el. Apoi trebuie luate declarații de la neamuri până la gradul IV că NU doresc să se ocupe de acest copil, și abia apoi se poate discuta despre o posibilă adopție. Deci procesul e foarte greu. Așteptăm ceva modificări legislative și să sperăm că vom avea mai multă libertate. Dar atâta timp cât mama minoră vrea copilul și vrea să rămână în cadrul familiei, noi nu avem ce altceva să facem decât să le prindem într-un program de consiliere. Trebuie mai multă muncă în comun: medici de familie, autorități locale și apoi noi ca să stopăm din fenomen”, a concluzionat Criona Andreica.

În doar două luni,  de la începutul anului 2021, la „urechile” DGASPC BN au ajuns 12 noi cazuri de mame minore: care au născut sau care sunt însărcinate.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...