7 C
Bistrița
duminică, decembrie 4, 2022

SUSPECT: Primăria Bistrița INSISTĂ să ceară falimentul singurului hotel de 5 stele din oraș

În premieră în istoria instituției, Primăria Bistrița cere falimentul unei firme. Și o face insistent, făcând tot posibilul să obțină falimentul singurului hotel de 5 stele din oraș. Îi impută o datorie dubioasă, de 1,8 milioane de lei, reprezentând mai multe taxe și impozite din mai mulți ani, unele calculate greșit.

Primăria Bistrița cere, în premieră în istoria institutuției, falimentul unei firme, poate deloc întâmplător singurul hotel de 5 stele din oraș. Astfel, Primăria Bistrița impută din senin o datorie dubioasă de 1,8 milioane de lei, întinsă pe mai mulți ani, care cumulează mai multe tipuri de impozite, care cuprind mai ales dobânzi și penalități retroactive, începand chiar din 2016, datorate de societatea comercială, care administrează hotelul, Primăriei Bistrița.
Cererea de intrare în faliment a fost făcută în luna februarie a acestui an, în cadrul dosarului de insolvență din 2017, care se judecă în prezent la Tribunalul Specializat Cluj, după ce, având în vedere „modalitatea” în care se derula procedura în fața Tribunalului Bistrița-Năsăud, Curtea de Apel Cluj a dispus strămutarea dosarului de insolvență.
La începutul anului trecut, mai exact în 18 februarie, Primăria Bistrița depunea o cerere la tribunal în care susținea că Metropolis Grup are o datorie de 877.437 de lei, reprezentând impozit pe clădiri.
În toamna acestui an, mai exact în 29 septembrie, Primăria Bistrița mai depune o adresă la tribunal și indică o altă sumă care ar fi datorată de Metropolis Grup: 901.246 de lei.
Cererea de intrare în faliment a Primăriei Bistrița, care este prima de acest gen din istoria instituției și este cu atât mai ciudată cu cât Metropolis Grup reușește să îndeplinească planul de reorganizare și achită municipalității, în cursul anului 2022, suma de 956.877 lei, în condițiile în care creanța municipalității nu avea un rang ridicat de preferință, conform actelor din dosarul de insolvență, iar, în măsura în care s-ar dispune intrarea în faliment, municipalitatea nu ar mai încasa întreaga diferență de debit pretinsă, astfel încât formularea cererii de intrare în faliment nu pare să fie deloc în interesul Municipiului Bistrița.

Impozite și taxe, calculate greșit…

Se pare că Primăria Bistrița s-a încurcat în calculele datoriilor avute de Metropolis Grup, care vizează mai mulți ani fiscali. Acestea reprezintă impozit auto/clădiri/teren, taxa teren/firmă/afișaj/salubrizare, respectiv amenzi, în cuantum total de 1.812.850 de lei.
De exemplu, prin cererea de plată formulată în cadrul dosarului de insolvență, Primăria Bistrița spune negru pe alb că Metropolis Grup nu avea obligații restante față de bugetul local, înainte de data deschiderii procedurii de intrare în insolvență – 22.09.2017.
După care, dintr-o dată, sunt găsite noi debite si noi accesorii, dobânzi și penalități, calculate… retroactiv.
De exemplu, impozitul auto a fost calculat eronat începând cu anul 2018, fiind impozitate și autoturisme care au fost radiate din parcul auto al societății și autoturisme care nu au fost înmatriculate pe societatea Metropolis Grup SRL.
Absolut ciudat, trecut la impozit a fost și apartamentul care a fost înstrăinat anul trecut, în decembrie. Mai mult, deși la ultimul etaj al hotelului există două apartamente cu aceeași suprafață utilă, culmea, acestea sunt impozitate diferit de Primăria Bistrița.

Primăria Bistrița cere falimentul și un administrator judiciar cu dedicație 

Speța din spatele acestui proces este una extrem de complicată și greu de explicat într-un singur articol.
Pe scurt însă, după decesul lui Petru Rus, unul dintre cei doi administratori ai Metropolis Grup, soției acestuia și copiilor nu le este recunoscută de celălalt asociat calitatea de moștenitori și printr-o serie de procese, până la restabilirea situației de drept, hotelul ajunge câteva luni în administrarea judiciară a Sabinei Paula Ioja. În această perioadă, hotelul înregistrează o serie de datorii, dar, categoric nu s-a plătit niciun leu din încasări către bugetul local al municipiului Bistrița, de exemplu.
De fapt, o spun și actele depuse în instanță:
Surpriza vine odată cu cererea în instanță a falimentului Metropolis de către Primăria Bistrița, care, cel puțin suspect, indică clar că dacă instanța va accepta declararea falimentului, să mai facă un pustiu de bine, să o numească lichidator judiciar pe Ioja Paula Sabina, adică exact administratorul care a acumulat prin neplată datorii semnificative către bugetul local.
Instanța clujeană urmează să se pronunțe dacă va accepta cererea de faliment depusă insistent de Primăria Bistrița prin primarul Ioan Turc.
Niciodată în istoria instituției nu a mai fost înregistrat un astfel de proces, în cazul datoriilor fiind acceptate eșalonări, înțelegeri de plată, sechestrul unor bunuri până la plata datoriilor, dar niciodată falimentul.
Falimentul este o măsură excepțională și radicală, în condițiile în care dacă s-ar dispune intrarea în faliment, municipalitatea nu ar mai încasa întreaga diferența de debit pretinsă, astfel încât formularea cererii de intrare în faliment nu este în interesul municipiului Bistrița, din contră. Susținerea planului de reorganizare al firmei ar putea fi însă singura șansă reală pentru încasarea banilor datorați municipalității.
Miza importantă în acest caz este că falimentul ar permite vânzarea hotelului – de exemplu. Doar că, mai pe înțelesul tuturor, banii din vânzare n-ar mai ajunge și la Primăria Bistrița, aceasta fiind în coada listei.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Ce înseamnă și fi p…ost…a băgat Bistrița în faliment prin șantiere deschise deodată, angajarea pe bani publici a unor căței dubiosi pe post de consilieri, investiți anapoda precum bordurile și multr altele….acum mai dai în cap și privat în loc sa recuperezi banii eșalonat. Zici ca acest Turc e pus sa facă orice împotriva cetățenilor, împotriva bunului simt, moralității și normalității!!!

  2. O fi fost aceeași echipă de funcționari care a făcut și amenda la clădirea care de fapt era a primărie, indicat ar fi să-și ceară propriul faliment toată primăria numai de…ce să facă statul cu încă câteva sute de șomeri.

  3. Cu siguranță le-ar trebui lor! Să mai pună niște birouri acolo! Că la sediu dau pe-afară funcționărașii! Sau ceva protocoale și potoale! Că la primărie ii strâmt! Fain ar fi, nu??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...