15 C
Bistrița
luni, martie 4, 2024

Totul porneste de la Educație: Undă verde pentru reciclarea deșeurilor în școli!

Colectarea selectivă a deșeurilor în școlile din România este la un pas de a deveni realitate: Inițiativa legislativă inițiată de deputatul USR Cristina Iurișniți în toamna anului trecut – care reglementează colectarea selectivă a deșeurilor în școli – a fost aprobată de Senat.

Inițiativa a primit avize favorabile de la Comisia de Învățământ, Comisia Juridică și Comisia pentru buget ale Camerei Deputaților! De asemenea, are undă verde de la Comisia de mediu și de administrație.

Parcursul legislativ al inițiativei s-a bucurat de susținerea deputaților din toate partidele politice, astfel încât colectarea selectivă a deșeurilor în școlile din România este la un pas de a deveni realitate.

Ceea ce ne propunem este să obligăm autoritățile locale, sau operatorii economici de salubritate, să se asigure că la nivelul fiecărei unități școlare din România vor exista pubele speciale pentru colectarea selectivă. Necesitatea unei astfel de măsuri este reclamată de pericolul demarării de către Comisia Europeană a unei proceduri de infrigement la adresa României, ca urmare a rușinosului procent de 3% la nivelul colectării selective. Procentul asumat de țara noastră pentru 2020 era de 50% colectare selectivă”, subliniază deputatul Cristina Iurișniți.

În același timp, propunerea legislativă trage un semnal de alarmă cu privire la pasivitatea Guvernului și a Ministerelor de resort cu privire la problematica deșeurilor și a asigurării standardelor europene de colectare și reciclare.

Începând cu 2020, România va plăti 200 de mii de euro pe zi amenzi pentru nerespectarea angajamentelor asumate.

În ciuda faptului că în 2 și 3 mai a avut loc la Bistrița-Năsăud Reuniunea informală a atașaților de mediu din statele membre ale UE, autoritățile nu s-au arătat preocupate de soluții la problemele de mediu din județ și au ascuns adevăratele probleme:

  • lipsa echipamentelor și a funcționalității colectării selective,
  • problemele de reciclare,
  • taxe mărite pentru deșeul menajer,
  • defrișările ilegale,
  • conflictul referitor la groapa de gunoi Tărpiu care riscă să degenereze și să aibă un impact negativ asupra populației și mediului înconjurător.

Inițiativa legislativă va avea un dublu impact și va răspunde la două nevoi:

Ea are un rol educativ în școli și, totodată, va contribui semnificativ la responsabilizarea autorităților în ceea ce privește colectarea deșeurilor:  „Pe de o parte tinerele generații vor conștientiza și vor deprinde și dezvolta gesturi reflex și atitudini corecte în raport cu protejarea mediului înconjurător, iar pe de altă parte autoritățile locale și operatorii economici vor fi responsabilizați în respectarea angajamentelor asumate la nivel european”, conchide Cristina Iurișniți.

Iată, mai jos, detalii referitoare la activitatea parlamentară a deputatului USR Cristina Iurișniți:

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Clinica Sanovil, Sercaver SRL, Aquabis, Eurocompozite și Rombis

Clinica Sanovil caută economist, infirmieră și recepționist. Leoni Bistrița are nevoie de operatori cablaje auto. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, ItalTextil Sărata, Eurocompozite SRL, CML sau Electroplast. Oferta completă – mai jos:

MATEROM Automotive: Profită de ofertele de nerefuzat și schimbă la timp bateria!

Profită de ofertele* de nerefuzat şi schimbă la timp bateria! Îngrijirea mașinii tale Škoda este acum mai...

SERCAVER SRL, filială a grupului TLC France, angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic pentru întreținere și reparații

SC Sercaver SRL, cu sediul în localitatea Chiuza, jud. BN, Filială a grupului TLC France, cu peste 100 de ani de activitate în domeniul fabricării produselor de feronerie (lacăte, broaște, butuci pentru uși, etc) angajează Responsabil Calitate și Inginer / tehnician mecanic întreținere și reparații.