10 C
Bistrița
sâmbătă, mai 8, 2021

Transport GRATUIT pentru TOȚI elevii!

Toți elevii, indiferent de condiția socială sau financiară, vor beneficia de transport gratuit! Acest lucru se va întâmpla începând cu anul școlar 2020 – 2021! Ce acte sunt necesare și cine va deconta cheltuielile aferente:

Până acum, transportul elevilor de la domiciliu spre localitatea unde învață era contra cost. Anumite categorii de elevi – cei cu venituri financiare familiale mici, orfani, etc – beneficiau de reduceri. În rest, transportul era plătit din buzunarul părinților.

Zilele trecute s-a dat o nouă normativă prin care transportul elevilor va fi GRATUIT. Pentru TOȚI elevii, indiferent de condiție socială sau materială.

„În ședința Executivului a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care se reglementează procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi. Astfel, elevii vor beneficia în mod gratuit de transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic, naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați fiind, astfel, asigurată pe toată perioada anului școlar”, scriu cei de la EDU.ro.

Se va deconta orice tip de transport: local rutier și naval, transportul rutier județean și naval între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, transportul interjudețean și transportul intern feroviar și cu metroul.

Pentru transportul local, elevii vor solicita abonamente lunare, pe baza carnetului de elev vizat de unitatea de învățământ.

Pentru transportul din localitatea de domiciliu spre localitatea unde învață, elevii depun la începutul fiecărui semestru, la secretariatul școlii, o cerere, prin care solicită eliberarea unei adeverințe care atestă calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învățământ, în vederea deplasării cu titlu gratuit, de la domiciliu la unitatea școlară. În baza acestei adeverințe, operatorul de transport rutier/naval eliberează documentul de călătorie de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente tip, pe traseul prevăzut în adeverința eliberată de unitatea de învățământ.

Elevii din învățământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera elevilor legitimații de călătorie și abonamente lunare gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a.

Elevii din învățământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, pe tot parcursul anului școlar. Eliberarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi se face în baza carnetului de elev, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, respectiv în baza adeverinței doveditoare și a certificatului de naștere, în copie, pentru elevii claselor pregătitoare.

Operatorii de transport au obligația de a păstra aceleași tarife, pe parcursul întregului an școlar. Mai mult, nu au voie să pună prețul biletelor/abonamentelor pentru elevi mai mare decât pentru ceilalți cetățeni.

„În urma noii normative privind asigurarea transportului gratuit elevilor, decontarea cheltuilelilor aferente revine Consiliilor Județene și Ministerului Educației. Decontarea se va face 50 – 50. Acum căutăm locul din care să asigurăm banii necesari. Încă nu s-a reglementat DE UNDE se vor lua bani pentru decontarea transportului, doar s-a spus că se va deconta integral. Căutăm soluții și elevii se vor bucura de gratuitate”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al CJ BN, Bogdan Ivan.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...