12.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

VIDEO – Dr. Florin Leaț, despre operațiile cu „creierul pulsând pe pernă”: „M-a luat în brațe, m-a pupat și mi-a spus – Domnule doctor, trăiesc!”

Invitat la Emisiunea „Medicina, pe limba ta”, în studioul Bistrițeanul Live, Florin Leaț – medic neurochirurg la Spitalul Județean de Urgență Bistrița – a povestit că a făcut câteva sute de operații, de când lucrează la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița.

Neurochirurgia este disciplina care se ocupă de diagnosticul și tratamentul patologiilor cranio-cerebrale, spinale, ale nervilor cranieni și periferici. Mai pe scurt, sistemul nervos central – a mai explicat Florin Leaț.

Intru în fiecare zi în sala de operație. Este ziua – și operația. Câteodată chiar două operații pe zi. Am primit și pacienți din alte județe.

Lumea a aflat că la Bistrița este un mic nucleu de neurochirurgi care își fac treaba. Și o fac bine. Sigur că este un mare plus faptul că avem și heliport. Mai ales atunci când vine vorba de primit pacienți sau de trimis pacienți în alte spitale. Neurochirurgical, noi reușim să rezolvăm, în proporție de 85%, cam toate cazurile. Dar sunt câteva patologii pe care nu reușim să le acoperim aici. Unul dintre ele este și anevrismul”, a povestit dr. Florin Leaț.

O meserie care se face din vocație…

Un pacient s-a prezentat la Urgențe cu o fractură de coloană cervicală și leziune de măduvă. Căzuse din podul casei și se impunea o intervenție chirurgicală de urgență – l-a avertizat doctorul Florin Leaț.

Însă pacientul de 37 de ani a refuzat, în prima fază, afirmând că știe o bătrână aproape de satul lui care poate să-i facă un masaj… „Faptul că nu a murit la fața locului, a fost un miracol. A ajuns în UPU și nu-și putea mișca decât capul. Putea vorbi. Ne-am dat seama imediat că situația e foarte gravă.

L-am luat cu tact, și i-am explicat că dacă nu face operația, în trei zile moare…

Au fost pacienți pe care i-am operat cu plăgi cranio-cerebrale și aveam creierul pe pernă. Efectiv se vedea cum pulsează creierul. Aveam senzația că va muri. Dar nu a făcut niciun fel de complicație. Pacientului îi explodase un cauciuc în frunte, la o stație de vulcanizare. A venit ulterior la control și efectiv m-a luat în brațe, m-a pupat și mi-a spus Domnule doctor, trăiesc…! O asemenea situație vă dați seama că te umple de bucurie…”, a mărturisit dr. Florin Leaț.

Medicul a vorbit și despre cazurile extraordinare cu care s-a confruntat.

Am avut parte de caz deosebit, care m-a impresionat și m-a amuzat, totodată. Un tânăr de 19 ani, ieșit din izolare anul trecut, s-a răsturnat cu mașina. A avut teribilul instinct de a sări ca o pisică din mașina care se rostogolea. Dacă nu ar fi sărit din mașină, ar fi murit. Plafonul mașinii era complet turtit…”, a povestit doctorul Florin Leaț. 

Tânărul de 19 ani a fost proiectat pe ușile din spate ale unui TIR aflat în staționare. Cu ocazia tomografiei care i s-a făcut la Urgențe, medicul a descoperit că tânărul are o tumoră pe creier. I-a invitat familia la o discuție, le-a explicat că e nevoie de operație. Părinții au optat pentru Bistrița. „Au optat pentru mine, l-am operat, iar acum este absolut bine…” 

Se operează la Bistrița foarte multe tumori cerebrale, pentru că sunt mulți pacienți care suferă de așa ceva.

Nu ne lipsește componenta logistică sau tehnică. Putem face operațiile ca la carte…Faptul că sunt aici este o mare mulțumire pentru mine”, a mărturisit Florin Leaț.

Situațiile de urgență, pentru neurochirurgi, se referă la traumatisme. Cele mai multe sunt accidente rutiere (majoritatea la 30-40-50 de ani). Sunt și căderile de la înălțime, agresiunile – destul de multe, din păcate, și la orice vârstă…

Fiecare pacient are partea lui din sufletul tău. Nu te poți detașa. Privești cu rigoarea medicului pacientul din fața ta. Dar nu ai cum să nu participi emoțional… Asta ține foarte de mult și de felul tău de a fi. Te implici sau nu, profesional vorbind”, a explicat dr. Florin Leaț.

Un proiect Bistrițeanul.ro susținut de MedTotal – Policlinica Ta, tratamentul TOTAL pentru sănătatea ta.

MEDTOTAL – Bistrița, Str 1 Decembrie, Nr 30

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?