1.1 C
Bistrița
marți, noiembrie 28, 2023

VIDEO – Emoționant omagiu, la „Cuibul Visurilor” din Maieru: O expoziție de pictură, în amintirea unei mari campioane olimpice

Muzeul „Cuibul visurilor” din Maieru a inaugurat zilele trecute un emoționant omagiu în amintirea unei mari campioane olimpice. Este vorba despre atleta Maria Cioncan, originară din Maieru, care s-a stins la vârsta de doar 29 de ani, în urma unui tragic accident de mașină. Sportiva este celebrată în satul natal în peste 150 de picturi și desene ale copiilor.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru și reprezintă practic doar o parte a expoziţiei dedicate atletei Maria Cioncan, născută în Maieru.

La muzeul Cuibul Visurilor pot fi admirate peste 150 de lucrări (picturi și desene) realizate de elevii de la şcolile şi liceele din Bistrița-Năsăud.

Elevii de la ciclul primar, cei de la gimnaziu şi liceenii din județ au reușit nu doar să amintească performanțele atletei din Maieru – ci și să transfigureze tot ce înseamnă sportivitate, spirit olimpic, perseverență, curaj și încredere.

Este vorba despre „o expoziţie realizată în memoria marii altete, o expoziţie „colorată” în care fiecare linie sau culoare a oricărei lucrări seamănă cu un început, poate asemănător unui start, spre a ajunge, ca, alături de Maria, toţi aceşti copii să fie şi ei campioni. Campioni în memoria ei…”, au transmis  reprezentanții Muzeului „Cuibul Visurilor” din Maieru.

Maria Cioncan a fost una dintre revelaţiile României la Jocurile Olimpice de la Atena. Atleta a cucerit medalia de bronz la proba de 1500 de metri, după o cursă senzaţională.

Părinţii mei nu aveau posibilităţi să mă ajute. Mama e casnică, iar tata lucra la o carieră de piatră. Viaţa la ţară nu este atât de uşoară cum cred unii; uneori îmi venea să las totul baltă. Dar a doua zi o luăm de la capăt”, povestea Maria Cioncan într-un interviu pentru Clujeanul.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmaieru.deastazi%2Fvideos%2F1540555439466499%2F&show_text=false&width=560″ aspect_ratio=”560:314″ loop=”no” muted=”no” /]

Gabriela Szabo i-a făcut cadou prima pereche de adidaşi, pentru că familia ei nu avea posibilitate să îi cumpere. Maria a făcut primii paşi în atletism la vârsta de 14 ani, în 1991. S-a îndreptat spre distanţe medii, 800 de metri şi 1500 de metri.

În 2002, în proba de 1500 de metri, a obţinut prima mare performanţă – locul 1 în Cupa Europei. Cariera ei a urcat rapid o pantă ascendentă, iar în 2003 Maria Cioncan devenea campioană naţională atât la 800, cât şi la 1500 de metri. Performanţa vieţii sale a obţinut-o un an mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Atena. Maria Cioncan a făcut o cursă de excepţie în proba de 1500 de metri, iar după un final de infarct, a reuşit să obţină medalia de bronz. Nimeni nu se aştepta la o medalie din partea româncei, care a plâns minute bune pe podiumul olimpic – scrie Fanatik.ro.

Maria Cioncan şi-a păstrat modestia, bunul simţ şi recunoştinţa pentru puţinul pe care l-a avut. Imediat după finală, atleta din Maieru susținea un discurs pe cât de sincer, pe atâta de cutremurător: Medalia asta m-a scos din sărăcie! Mi-a schimbat viaţa. Nu voi mai umbla în opinci…”.

Comitetul Olimpic Român a remunerat-o cu 33.000 de euro pentru medalie, iar primăria Cluj i-a dat 100.000.000 de lei şi un apartament prin programul ANL. În anul 2006, primarul Clujului, Emil Boc, i-a înmânat diploma de Cetăţean de onoare.

Maria Cioncan visa să participe şi la Jocurile Olimpice de la Beijing, în 2008, care ar fi trebuit să fie „cântecul de lebădă” al unei cariere încununate cu o medalie olimpică. Maria Cioncan avea planuri mari şi după Jocurile Olimpice de la Beijing. Voia să îşi întemeieze o familie şi să devină antrenoare. În 2004 a absolvit cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Era înscrisă la masterat şi dorea să susțină un doctorat în acest domeniu.

Nu a mai apucat, pentru că destinul ei s-a frânt la vârsta de 29 de ani. Pe 1 ianuarie 2007, Maria Cioncan se întorcea în ţară din Grecia, de la un stagiu de pregătire. În apropiere de localitatea Plevna (Bulgaria), un cauciuc al maşinii pe care o conducea a explodat, automobilul a părăsit carosabilul şi a lovit un copac.

Atleta a murit după ce un bagaj greu aflat pe bancheta din spate a lovit-o, la scurt timp după impact…

Sursa @ Maieru de Astazi, Fanatik.ro

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.

„Spărgătorul de nuci”, PREMIERĂ la Bistrița, în interpretarea elevilor Școlii de balet „Ovidiu Danci”

Îndrăgitul și cunoscutul spectacol de balet clasic „Spărgătorul de Nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski ajunge, pentru...