„Sunt 23 de ani de când la Bistrița a debutat primul concert intitulat sugestiv Lumina Învierii. Era primul concert de acest gen din Transilvania, și poate din țară, care avea loc într-o biserică”, a anunțat Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură.
Este vorba despre un eveniment special în care interpreți consacrați ai cântecului popular românesc se întâlnesc cu publicul și cu preoții din județ. „Se împletesc în mod firesc mesajul cântecelor religioase, al cântecelor de strană și pricesnelor străbune și minunatele cuvinte de învățătură aduse de preoții bisericilor noastre”, a remarcat managerul Alexandru Pugna.
Acesta a subliniat că pricesnele, specifice în Transilvania, fac parte din patrimoniul cultural imaterial al neamului românesc. „Sunt adevărate pagini de Evanghelie care îl preamăresc pe bunul Dumnezeu”, a mai explicat Alexandru Pugna.
„Învierea Mântuitorului nu este altceva decât actul sublimei iubiri. Actul eternei dăruiri. Iar dacă cercetăm din punct de vedere liturgic rânduiala slujbelor din Săptămâna luminată, din ziua Sfintelor Paști, constatăm că toate aceste cântări ne mărturisesc o bucurie imensă. Iar una dintre ele spune că acest praznic este o sărbătoare a sărbătorilor și ziua Zilei celei Mari. Continuă imnograful și spune atât de frumos că rolul Zilei celei Mari este extrem de important pentru întreaga omenirea: omorârea morții. Sfărâmarea Iadului. Și începătura altei vieți – veșnice…”, a mărturisit preotul Aurelian Poptean din Mărișelu.
Au mai prezentat cuvinte de înțelepciune și preot dr. Florin Celsie (Prundu Bârgăului), preot dr. Grigore Linul (Chintelnic) și preot Vasile Motogna (Teaca).
Evenimentul a fost coordonat de preotul protopop Alexandru Vidican.
Pricesnele au fost interpretate de Cornelia Ardelean-Archiudean, Domnica Dologa, Mirela Petruș, Anuța Motofelia, Anamaria Marti, Cristina Bugnar și Larisa Bozbici.
Întregul concert poate fi urmărit mai jos: