13.2 C
Bistrița
marți, aprilie 16, 2024

VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa!

Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: aici va poposi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni americani care a copilărit la Teaca şi care va oferi bistriţenilor, alături de profesorul Academiei de muzică din Amsterdam – un recital de excepţie:

Invitat la Bistriţeanul.ro, Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură a dezvăluit câteva dintre surprizele de care se vor bucura melomanii din Bistriţa:

Pregătim un concert de jazz extraordinar, joi, în 14 noiembrie, la Sinagogă. Concertul este susţinut de pianistul Lucian Ban din New York, pianistul care a copilărit la Teaca, mama lui fiind originară de acolo. Acum trăieşte la New York. Alături de el pe scenă va urca şi clarinetistul Alex Simu – profesor la Universitatea de muzică din Amsterdam. Formează împreună un duo care a făcut furori peste tot prin lume, pe unde au cântat – în România, Europa, America sau Asia… Avem onoarea şi bucuria să ascultăm din nou şi la Bistriţa doi muzicieni de elită. Aşa că îi aşteptăm la Sinagogă pe toţi iubitorii acestui gen cultural 100% american…”, a explicat Gavril Ţărmure.

Mama este originară din Teaca. Eu m-am născut la Cluj, unde mama mea era studentă, dar bunicii m-au crescut până la 6, 7 ani și așa se face că am copilărit la Teaca… M-am întors la Cluj unde am început și școala. Am urmat liceul la „Emil Racoviță”, la matematică-informatică…”, ne mărturisea anul trecut, Lucian Ban.

Lucian Ban a descoperit pianul de unul singur: „Chiuleam de la «Emil Racoviță» și mă furișam în Liceul de Muzică, unde căutam săli goale în care să cânt la pian… La început am fost autodidact, pe urmă am început să studiez cu profesori, în particular… După aceea am dat la Conservator, intrasem și la Facultatea de Filosofie. Am terminat și Filosofia, iar atunci când la București, Mircea Tiberian a înființat secția de jazz, m-am transferat la Conservatorul din București. Am făcut acolo doi sau trei ani, începusem să activez cu grupul Jazz Unit, am scos primele albume. Apoi am câștigat o bursă la New York. Am terminat conservatorul la New York, la New School University… Cam ăsta ar fi, în linii mari, traseul meu…”, povestea Lucian Ban pentru Bistrițeanul.ro.

Tot la Sinagoga din Bistriţa, vineri, 15 noiembrie, de la ora 18:00, va avea loc un alt concert cameral extraordinar. Invitaţi sunt muzicienii care compun Trio ARTILLAN

  • Attila Székely – pian
  • Artur Kaganovskiy – vioară (USA)
  • Martin G. Rasten – violoncel (Suedia)

În program:

  • Ludwig van Beethoven: Ghost Trio
  • Anton Arensky: D minor, Op. 32, for violin, cello and piano
  • Pyotr Ilyich Tchaikovsky’s Trio in A minor, Op. 50

În 20 noiembrie, la Sinagogă, violonistul Francesco Ionaşcu născut la Cluj, acompaniat de reputatul chitarist italian Giacomo Bigoni, vor susţine un concert de excepţie. „Sunt câteva concerte camerale şi de jazz cât se poate de seducătoare”, a subliniat Gavril Ţărmure.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos:

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F2179451752348600%2F&show_text=0&width=560″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.