VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa!

VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa!

Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: aici va poposi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni americani care a copilărit la Teaca şi care va oferi bistriţenilor, alături de profesorul Academiei de muzică din Amsterdam – un recital de excepţie:

Invitat la Bistriţeanul.ro, Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură a dezvăluit câteva dintre surprizele de care se vor bucura melomanii din Bistriţa:

Pregătim un concert de jazz extraordinar, joi, în 14 noiembrie, la Sinagogă. Concertul este susţinut de pianistul Lucian Ban din New York, pianistul care a copilărit la Teaca, mama lui fiind originară de acolo. Acum trăieşte la New York. Alături de el pe scenă va urca şi clarinetistul Alex Simu – profesor la Universitatea de muzică din Amsterdam. Formează împreună un duo care a făcut furori peste tot prin lume, pe unde au cântat – în România, Europa, America sau Asia… Avem onoarea şi bucuria să ascultăm din nou şi la Bistriţa doi muzicieni de elită. Aşa că îi aşteptăm la Sinagogă pe toţi iubitorii acestui gen cultural 100% american…”, a explicat Gavril Ţărmure.

Mama este originară din Teaca. Eu m-am născut la Cluj, unde mama mea era studentă, dar bunicii m-au crescut până la 6, 7 ani și așa se face că am copilărit la Teaca… M-am întors la Cluj unde am început și școala. Am urmat liceul la „Emil Racoviță”, la matematică-informatică…”, ne mărturisea anul trecut, Lucian Ban.

Lucian Ban a descoperit pianul de unul singur: „Chiuleam de la «Emil Racoviță» și mă furișam în Liceul de Muzică, unde căutam săli goale în care să cânt la pian… La început am fost autodidact, pe urmă am început să studiez cu profesori, în particular… După aceea am dat la Conservator, intrasem și la Facultatea de Filosofie. Am terminat și Filosofia, iar atunci când la București, Mircea Tiberian a înființat secția de jazz, m-am transferat la Conservatorul din București. Am făcut acolo doi sau trei ani, începusem să activez cu grupul Jazz Unit, am scos primele albume. Apoi am câștigat o bursă la New York. Am terminat conservatorul la New York, la New School University… Cam ăsta ar fi, în linii mari, traseul meu…”, povestea Lucian Ban pentru Bistrițeanul.ro.

Tot la Sinagoga din Bistriţa, vineri, 15 noiembrie, de la ora 18:00, va avea loc un alt concert cameral extraordinar. Invitaţi sunt muzicienii care compun Trio ARTILLAN

  • Attila Székely – pian
  • Artur Kaganovskiy – vioară (USA)
  • Martin G. Rasten – violoncel (Suedia)

În program:

  • Ludwig van Beethoven: Ghost Trio
  • Anton Arensky: D minor, Op. 32, for violin, cello and piano
  • Pyotr Ilyich Tchaikovsky’s Trio in A minor, Op. 50

În 20 noiembrie, la Sinagogă, violonistul Francesco Ionaşcu născut la Cluj, acompaniat de reputatul chitarist italian Giacomo Bigoni, vor susţine un concert de excepţie. „Sunt câteva concerte camerale şi de jazz cât se poate de seducătoare”, a subliniat Gavril Ţărmure.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos:

Rostul de dimineaţă: Motive serioase de îngrijorare… Sau suspiciune…? decembrie 15, 2019 - Avem motive serioase de îngrijorare. Şi de suspiciune. Cu atât mai mult cu cât lucrurile evoluează într-un ritm galopant. Aproape de nestăpânit… Scapă de sub control. Iar efectele se anunţă cel puţin îngrijorătoare. Dacă nu cumva chiar alarmante.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Bistriţa Bârgăului, Năsăud, Rebrişoara şi Salva decembrie 15, 2019 - Locuitorii din Bistriţa Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore.
A început sancționarea celor care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată de Poliția Locală: 500 de lei decembrie 14, 2019 - Încă de luna trecută, Poliția Locală a început să îi sancționeze pe cei care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată în această perioadă a fost de 500 de lei.
VIDEO – Peteleu despre modificarea organigramei la DSP: Nu văd logica! E pasa-n 3 cu schimb de locuri, ca la handbal! decembrie 14, 2019 - În cadrul ședinței de consiliu local a existat un proiect ce prevedea modificarea organigramei Direcției de Servicii Publice. În fond, se ”transferau” posturi de la un serviciu la altul. ”Nu înțeleg logica acestor permutări. Nu mai aveți nevoie de ei la un serviciu și îi mutați la altul? E ca la Handbal: pasa-n 3 cu schimb de locuri!” a ripostat liberalul Peteleu.
PROVOCARE: Mulţumeşte şi tu pentru binecuvântările din viaţa ta, alături de echipa Cheers! decembrie 14, 2019 - Dacă ai vrut vreodată să mulţumeşti pentru bucuriile şi bunăstarea cu care ai fost binecuvântat, dar n-ai ştiut cum – ţi se oferă prilejul perfect chiar acum! Fetele şi băieţii de la Cheers vor organiza luni, 16 decembrie, la Dacia, un spectacol caritabil extraordinar. Este momentul să răspunzi acestei provocări…!
Ovidiu Frenț nu se dă plecat! Rămâne TOT în Prefectură, dar pe un alt post: decembrie 14, 2019 - Miercuri, Ovidiu Frenț a fost demis din funcția de prefect al județului. Totuși, acesta nu va părăsi palatul administrativ. Conform organigramei actualizate, Frenț va rămâne pe un alt post. Și va răspunde direct celui ce va fi subprefect. 
Nu renunță la locuințele improvizate nici pe ger! 8 adulți și 8 minori își vor petrece iarna în barăci în fosta groapă de gunoi a Bistriței decembrie 14, 2019 - Gerul care se anunță nu pare să îi sperie pe cei care nu au o locuință corespunzătoare. 8 adulți și 8 copii își vor petrece iarna în niște barăci improvizate în zona fostei gropi de gunoi a Bistriței. De asemenea, alte patru persoane își vor petrece iarna în două foste centrale termice.
Rostul de dimineaţă: Două, trei întâmplări bizare, pe o stradă din Bistriţa decembrie 14, 2019 - Au fost suficiente câteva clipe de răgaz, în plină stradă, ziua în amiaza mare – pentru a surprinde în flagrant, în toată splendoarea, două – trei întâmplări care aveau să schimbe definitiv pulsul zilei...!
VIDEO: S-au dat mari cocoși la Cluj! Au condus haotic și apoi au dat cu pumnii într-o mașină decembrie 13, 2019 - Un incident ce a arătat lipsa de bun simț și educație a avut loc în această dupămasă în Cluj. Câțiva tineri aflați într-o mașină cu numere de BN ar fi condus haotic. Apoi au oprit în plin trafic, s-au dat jos și au dat cu pumnii într-o altă mașină. 
FOTO/VIDEO: Cei mai buni dintre bistriţeni au fost sărbătoriţi şi premiaţi azi de Primăria Bistriţa decembrie 13, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița”, astă-seară, la Palatul Culturii. Ceremonia a debutat cu un film documentar regizat de Ciprian Moldovan şi dedicat jurnalistului bistriţean  interbelic – Gustav Zikeli. Lia Band ne-a introdus în atmosferă, interpretând un celebru hit al Tinei Turner - You’re simply the Best...
Pa, Complex Polivalent sportiv din Wonderland decembrie 13, 2019 - Într-o conferință de presă, liderul PNL Ioan Turc a precizat că complexul polivalent sportiv din Wonderland nu este o prioritate, existând șanse mari ca un astfel de proiect să nu fie finanțat.
Amendat de polițiști, pentru că… a uitat unde și-a parcat mașina! decembrie 13, 2019 - S-a întâmplat ieri, în Beclean. Un bărbat din Nușeni a cerut ajutor polițiștilor în găsire mașinii sale furate. Doar că mașina nu a fost furată ci mutată în alt loc...tot de el.
DOCUMENTE: Cum a ajuns un student să execute 5 ani de închisoare, după ce a băgat în mormânt un tânăr decembrie 13, 2019 - Un tânăr de 25 de ani, student la Universitatea Tehnică își va petrece următorii 5 ani după gratii, după un aparent banal accident de circulație. În 2017, acesta a urcat băut la volan, a cauzat un accident de circulație, în urma căruia un taximetrist a murit. Curtea de Apel Cluj a considerat că cei 2,7 ani de închisoare stabiliți de judecătorie sunt insuficienți pentru ca tânărul „să se învețe minte”.
FOTO: O ieșire din vacarmul cotidian. O dezintegrare a ființei umane, aşa cum doar Ştefania Borodi o poate concepe decembrie 13, 2019 - Aveţi acum ocazia să admiraţi, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, o inedită colecţie de tablouri semnate de creatoarea de modă Ştefania Borodi. „Ele redau viziunea și trăirile mele, dezintegrarea ființei umane și reasamblarea ei prin firele de lână..."
Consilierii locali au votat: Fără burse mărite pentru elevi! decembrie 13, 2019 - Un proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local prevedea aprobarea valorii burselor oferite elevilor. Liberalii au propus majorarea sumelor alocate, însă proiectul nu a avut susținere. Doar cei din PER și un ”rătăcit” din ALDE au susținut propunerea acestora.