5.6 C
Bistrița
joi, februarie 22, 2024

Documentarul „Între revoluții”, regizat de Vlad Petri, a făcut furori la festivalul internațional CPH-DOX Copenhaga

Regizorul bistrițean Vlad Petri – actualmente stabilit în Bucuresti, dar care își vizitează des orașul natal – a făcut furori la festivalul internațional de film documentar CPH-DOX Copenhaga. Aici a fost proiectat filmul său – Între Revolutii, recent premiat și la Berlinale.

Sala a fost arhiplină. Au fost prezente personalități din lumea cinematografiei daneze si germane, dar și multi studenti de la celebra Academie Regala de Arte.

Premiera daneză a filmului a fost urmată de o dezbatere cu publicul.

Vlad Petri a răspuns întrebărilor spectatorilor, referindu-se la deciziile sale artistice asumate în documentarul său. Filmul prezintă povestea a două studente la Medicină, în România anilor 70 – una româncă și alta iraniancă. Cele două prietene se despart la izbucnirea revolutiei iraniene din 1979, revolutie confiscată rapid de islamisti.

Am apreciat eleganța structurală a filmului și dozarea inspirata a unor subiecte politice si emotionale extrem de dificile.

Am apreciat și modul în care publicul este lăsat să întrevadă singur posibilitățile de rezolvare a unei povești de viață zdrobite de ororile politice ale celor două națuni…

Filmul se bazează strict pe filmări din arhivele românești și iraniene – aproape toate niște bijuterii vizuale. Mai este și coloana sonoră răvășitoare în română și farsi care completează povestea a două țări și a două tinere femei cu destin tragic.

Demersul lui Vlad Petri duce temele românești despre dictatură, propagandă, condiția femeii și non-conformism într-un context internațional comparat care ne împinge privirile nu spre rutiniera referință românească la Vestul European… Ci spre spațiul persan pe care Vlad Petri l-a studiat aprofundat de foarte mulți ani, în cadrul unui un demers de-exotizant de care avem atâta nevoie…”, a remarcat conf. univ. Cornel Ban, prezent la proiecția specială a filmului.

Filmul lui Vlad Petri, Between Revolutions / Între revoluții, distins la Berlin cu premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film!

Vlad Petri cu Cornel Ban & Ovidiu Tichindeleanu

Foto @ Vlad Petri & Cornel Ban

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: