Azi renunțăm la mânie și ne cerem iertare: Celebrăm un mare miracol – Schimbarea la faţă a Mântuitorului…

Azi renunțăm la mânie și ne cerem iertare: Celebrăm un mare miracol – Schimbarea la faţă a Mântuitorului…

Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, prăznuită în fiecare an pe 6 august, aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos şi-a dezvăluit Dumnezeirea, a devenit strălucitor, vorbind cu Moise și Ilie. În popor se crede că cine spală astăzi haine va fi năpădit de ploșnițe și păduchi, cei care pornesc în călătorii lungi se vor rătăci azi şi nu vor mai da pe-acasă, în schimb cine se roagă azi să scape de vreo patimă – va scăpa…

Sărbătoarea datează de la începutul secolului al IV-lea, când Împărăteasa Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor. Sfântul Toma de Aquino a considerat că Schimbarea la față ar fi cel mai mare miracol care completează Botezul și ne dezvăluie perfecțiunea vieții în Rai.

Sărbătoarea începe să fie menţionată în documente din prima jumătate a secolului al V-lea, în Apus ea generalizându-se mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulţumire pentru biruinţa creştinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456, se explică pe www.crestinortodox.ro.

Schimbarea la Față a Mântuitorului reprezintă data la care Iisus, împreună cu trei dintre ucenicii cei mai apropiați – Petru, Iacob și Ioan – a urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici ucenicii au fost învăluiți într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga: „El S-a schimbat la față înaintea lor; fața Lui a strălucit ca soarele și hainele I s-au făcut albe ca lumina”, scrie evanghelistul Matei, povestind că apoi cei trei ucenici au auzit un glas care le-a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L” (Matei 17, 5).

Dar Iisus le-a poruncit celor trei să nu dezvăluie nimănui nimic din cele văzute și auzite, până după Învierea Sa din morți. Se spune că Moise şi Ilie au fost de asemenea prezenţi la Schimbarea la Faţă de pe Tabor, pentru a li se îndeplini dorinţa de a vedea faţa lui Dumnezeu, fiindcă în viaţa lor pământească nu apucaseră să vadă chipul lui Dumnezeu, deoarece Dumnezeu nu Se întrupase.

La Spermezeu se obişnuia ca toţi oamenii care erau certaţi în cursul anului – să se împace pe 6 august: sătenii din zonă credeau că aşa cum se schimbă culoarea codrului, la fel şi omul trebuia să se schimbe din rău în bun, să renunţe la mânie şi să-şi ceară iertare de la cei pe care i-a supărat.

Dacă te-o certat în astă zi părinţii sau vreun om străin, în tot anul o să fii certat şi supărat. Nu mai ai tihnă tăt anul. Tăţi te ciufulesc şi nu ai spor la nimic”, povesteşte Marina Mureşan din Spermezeu.

La Târlişua se practica în această zi de sărbătoare un obicei din Vinerea Mare, dinainte de Paşti: sătenii mergeau la nuci cu securea şi îi „ameninţau” că dacă nu vor face nuci, vor fi tăiaţi negreşit.

La Prundu Bârgăului se crede că de la Schimbarea la faţă peste ogoare nu mai tună şi nu mai cade gheaţă, că într-o asemenea zi de sărbătoare nu trebuie sfădite nici măcar animalele şi că astăzi se deschid cerurile pentru cei aleşi – în timp ce la Dumbrăviţa, până în 6 august sătenii trebuiau să termine de cosit şi de adunat fânul: „De amu’ încolo iarba şi florile doar îmbătrânesc, nu mai îs crude, îs doar cotoare. Amu’ se culeg şi ultimele ierburi de leac”, afirmă Susana Lazăr din Dumbrăviţa.

Cine nu respectă această sărbătoare va fi uscat şi gălbejit ca florile care, de acum, încep să se veştejească, iar cei care se roagă astăzi să scape de vreo patimă – vor scăpa, la fel cum, dacă femeile însărcinate vor reuşi să ţină post astăzi, vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi.

Babele superstiţioase sunt convinse că femeile care îşi spală azi hainele vor fi năpădite de ploşniţe şi păduchi, iar cei care pornesc în călătorii lungi se vor rătăci şi nu vor mai da pe-acasă.

Se crede, de asemenea, că astăzi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, pentru că tot certat vei fi tot anul, până la următoarea Schimbare la față…

Avem și în Bistrița-Năsăud o mănăstire cu hramul Schimbarea la față: este mănăstirea din Ilva Mare, care a luat ființă în 1992, fiind inițial construită din lemn, la inițiativa părintelui Daniel Ureche, pe un teren moștenit de la părinții săi. Construcția a fost la început un schit de călugări. În anul 1996 mănăstirea este terminată, pictată, iar apoi este sfințită în data de 6 august, cu ocazia hramului „Schimbarea la Față” de către Înalt Preasfințitul Bartolomeu Anania, arhiepiscopul de atunci al Vadului, Feleacului și Clujului.

În anul 1999 schitul și-a schimbat statutul în mănăstire de maici, părintele Daniel devine duhovnicul mănăstirii, iar stareță este numită monahia Hristofora Marinca. S-au construit patru corpuri de clădiri cu două niveluri care cuprind chiliile maicilor, atelierele, trapeza și locuri de cazare pentru optzeci de persoane. Pelerinii sunt cazați gratuit cu condiția de a participa la slujbele mânăstirii, care se țin zilnic.

Sursa: crestinortodox.ro, Munci şi zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului – Vasile V. Filip, Menuţ Maximinian

Foto @ Renașterea Cluj

Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.
SENSE aniversează 18 ani de modă românească! Discounturi speciale, pentru toţi clienţii, drept răsplată octombrie 18, 2019 - SENSE, marca românească de modă, înfiinţată la Roman ca un business de familie, de soţii Cristina şi Sorin Chiriac, aniversează 18 ani de excelenţă şi inovaţie permanentă! Sense îşi va răsplăti clienţii cu reduceri speciale la cea mai recentă colecţie – “La Dolce Vita” toamnă-iarnă 2019, concepută de designerul Andreea Tincu şi prezentată în premieră pe podiumul MQ Vienna Fashion Week, la începutul acestei toamne.
FOTO/VIDEO: Vom avea și stadion de atletism în Wonderland! S-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul sportiv! octombrie 18, 2019 - Astăzi s-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Noutatea e stadionul de atletism care se va face. Mai mult, Consiliul Județean va scoate din buzunar bani pentru amenajarea unei parcări de 500 de locuri în acea zonă.
A curs cu amenzi date pentru consumul de aurolac octombrie 18, 2019 - Consumatorii de aurolac terorizează comunitatea bistrițeană. Săptămâna trecută a curs cu amenzi date celor surprinși inhalând din pungi. Două persoane au fost amendate și pentru că, în urma inhalării, s-au apucat de făcut scandal.
VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
Aquabis: Se sistează apa în Reteag octombrie 18, 2019 - Astăzi , 18 octombrie 2019, se va sista total furnizarea apei potabile în localitatea Reteag. Ce stradă va fi afectată:
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.