COLIBIȚA: Tabără de balet cu invitați de excepție, din Germania și Sankt Petersburg!

COLIBIȚA:  Tabără de balet cu invitați de excepție, din Germania și Sankt Petersburg!

Încurajat de succesul taberei de anul trecut, balerinul Ovidiu Danci și partenerii săi vor oferi și în acest an copiilor din Bistrița câteva zile de relaxare și balet în mijlocul naturii, la Colibița. „Este o minune că am reușit să aducem balerini de excepție precum Roman Katkov de la Vaganova Academy din Sankt Petersburg sau Alexandra Pașcu, prim balerină în Germania! Este visul oricărui profesor…”

Prima serie a Taberei de balet debutează în această sâmbătă, la Colibița: până în 20 iulie, balerinele din grupa de elită a Școlii de balet Ovidiu Danci vor avea parte nu doar de aer curat și peisaje spectaculoase, ci și de lecții de balet susținute de adevărați profesioniști ai domeniului: este vorba despre Alexandra Pașcu, prim balerină în Germania, și Roman Katkov de la Vaganova Academy din Sankt Petersburg. Alături de cei doi invitați de onoare, vor fi și profesorii bistrițeni Laura Boldor și Ovidiu Danci care a povestit pentru Bistrițeanul.ro că toate locurile în tabără s-au ocupat în trei zile: „Am primit foarte multe solicitări, din câteva orașe ale țării, însă acest proiect este gândit și organizat special pentru copiii Școlii de Balet din Bistrița. Sunt patru serii, prima debutează sâmbătă, 14 iulie, cea de-a doua se va desfășura între 3 și 8 august. La primele două serii toate locurile sunt ocupate, ar mai fi câteva locuri disponibile pentru seriile din 10 – 16 august sau 17 – 23 august. Am acceptat și două eleve de la Liceul de Coregrafie din Cluj. O fetiță, Ema Marc, din Bistrița a venit din America în vacanță și s-a înscris în două serii ale taberei…”, a mai explicat Ovidiu Danci pentru Bistrițeanul.ro, declarându-se foarte fericit că a reușit să ofere elevilor săi șansa de a învăța secretele baletului de la profesioniști de talie mondială.

Alexandra Pașcu a început să studieze baletul târziu, la 12 ani și s-a mutat la Cluj pentru asta. De 17 ani este prim-balerină în Germania, dar nu a uitat Bistrița. A revenit în vacanță, la Colibița, fix în perioada în care avea loc tabăra Școlii de Balet Ovidiu Danci și le-a învățat pe copile micile secrete care au făcut-o astăzi mare balerină.

Alexandra Daniela Pașcu este unul dintre numele sonore ale baletului din Germania, țara în care trăiește și dansează de 17 ani ca prim-balerină. Cariera ei continuă și astăzi, deși are 35 de ani. Are propria școală de balet în Flensburg, orașul în care trăiește și dansează de când a plecat din România.

Este invitată pe scenele din toată țara, dar nu vrea să se mute din micul orășel în care trăiește dintr-un motiv simplu: îi aduce aminte de orașul natal – Bistrița, unde a copilărit, până în clasa a V-a, pe strada Mesteacănului.

Despre impresionanta ei poveste de viață, despre sacrificiile și satisfacțiile care i-au marcat până acum destinul puteți reciti accesând linkul de mai jos:

FOTO: Alexandra Pașcu, balerina din Bistrița care a înființat o școală în Germania

Roman Katkov, de la Academia Vaganova din Sankt Petersburg, se bucură, de asemenea, de o impresionantă carieră profesională: între 1983 și 1992 a studiat la Academia de Balet Vaganova, absolvind aici bacalaureatul și continuând studiile în aceeași instituție de prestigiu (între 2012 și 2016) pentru a obține diploma de profesor de balet acreditat de stat.

Din 2014 este asistent și maestru de balet la Anhaltische Theater din Dessau (Germania), în 2013 – 2014 a fost dansator solist oaspete la Teatrul din Flensburg (Germania), a fost balerin solist la Landstheater Coburg și asistent de balet – antrenor în aceeași instituție, în anii 90 fiind balerin solist la Makarov Ballet Company (Sankt Petersburg) și la Teatrul Zwickau din Germania.

Printre coregrafiile semnate de Roman Katkov se numără „Strada, stația terminus” (un spectacol care s-a ocpupat de tinerii fără adăpost, în Braunschweig), proiectul în aer liber intitulat „Concert în Grădina Trandafirilor” (în Landstheater Coburg), „Dansuri din perioada barocului până la dansul de societate” (proiect pentru copii derulat în Landstheater Coburg), opereta „Țar și dulgher” de Lortzing (regia M Wedekind) sau piesa de teatru „Fără țară” de Gruber/Prestele la Landstheater Coburg.

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum 12 ore - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 13 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 15 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 16 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 16 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 17 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 17 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 18 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 19 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 19 ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 21 de ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 21 de ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum O zi - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum O zi - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum O zi - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.