Cristina Iurişniţi (USR) solicită demiterea ministrului Ecaterina Andronescu!

Cristina Iurişniţi (USR) solicită demiterea ministrului Ecaterina Andronescu!

„Învățământul românesc sub guvernarea PSD-ALDE a avut enorm de suferit, în ciuda promisiunilor asumate în Programul de guvernare. Ați asigurat cetățenii acestei țări că educația va reprezenta o prioritate, însă politicile publice asumate de Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, au reprezentat piedici în calea reformei sistemului și, mai mult decât atât, au bulversat prin incoerență și neprofesionalism activitatea educațională din întreaga țară…!”

Aşa începe scrisoarea deschisă adresată de profesoara deputat Cristina Iurişniţi din Bistriţa către prim-ministrul, Viorica Dăncilă.

Dezamăgită şi exasperată de prestaţia ministrului Educaţiei, profesoara Cristina Iurişniţi (USR Bistriţa-Năsăud) a solicitat demiterea Ecaterinei Andronescu, care a picat bac-ul la geografie, afirmând recent intr-o declarație politică că Alexandria este județ.

Drept argumente, Cristina Iurişniţi a prezentat şi câteva dintre măsurile iresponsabile propuse de Ministrul Educației care au decredibilizat guvernarea în domeniul educației a PSD-ALDE:

  • Reducerea numărului de locuri la liceele teoretice în detrimentul creșterii artificiale a locurilor în învățământul tehnologic și profesional.
  • Inexistența unei campanii naționale de promovare a școlilor profesionale și lipsa dotarii atelierelor de practică.

În dorința de a repara politica dezastruoasă a Ministrului Andronescu care a desființat Școlile de Arte și Meserii în 2009, acum, același ministru a tăiat fără nicio justificare locuri de la liceele teoretice cu o lună înaintea examenelor de Evaluare națională! Acestea au fost redistribuite către învățământul profesional, în așa fel încât elevii care obțin note sub 5 la Evaluarea Națională să fie admiși în licee tehnologice și școli profesionale – argumentează Cristina Iuriniţi.

Cu alte cuvinte, fără să existe un studiu de impact și o cerere reală, doamna Ecaterina Andronescu a adâncit și mai tare prăpastia dintre învățământul teoretic și cel tehnologic și profesional, segregând elevii pe baza notelor obținute la Evaluarea Națională”, avertizează Cristina Iurişniţi.

  • Eliminarea decontului navetei elevilor din sfera atribuțiilor autorităților publice județene s-a realizat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului privind Codul Administrativ al României girată inerent de Ministrul Andronescu.

Ne luptăm pentru combaterea abandonului școlar și oferirea de șanse egale tuturor elevilor, însă, fără nicio responsabilitate, Ministerul Educației a consimțit tacit la această politică dezastruoasă”, subliniază Cristina Iurişniţi.

Deputatul se referă, în scrisoarea către Viorica Dăncilă inclusiv la rezultatele foarte slabe obţinute la examenele naţionale (cu precădere Bacalaureatul), dar şi la situația dezastruoasă – „cauzată și de managementul deficitar al Ministerului Educației prin lipsa de reformă centrată pe nevoile și interesele elevilor”.

Generația de acum 12 ani număra 230.000 de elevi care au ajuns în clasa a XII-a cu circa 100.000 mai puțini. Ei sunt generația testelor Pisa din 2015 care au identificat în urma testărilor internaționale – 40% analfabeți funcțional în România. „Inerent situației critice, examenul de Bacalaureat a fost promovat din păcate doar de 3 din 5 absolvenți”, remarcă Cristina Iurişniţi..

  • Declarațiile publice lipsite de responsabilitate şi modul netransparent de a emite ordine de ministru. Acestea încalcă prevederile legislative privind dezbaterea cu actorii implicați în sfera educațională. Ele denotă, totodată, și lipsa unei viziuni reformatoare asupra actelor normative din domeniul educației sunt motive temeinice pentru a solicita demiterea Ecaterinei Andronescu de la conducerea Educației.

Într-un domeniu esențial, precum cel al învățământului, este nevoie de oameni cu viziune, adevărați profesioniști care să cunoască nevoile reale ale școlii românești… Care să își asume reformele necesare și să asigure contextul optim creșterii calității actului educațional”, afirmă Cristina Iurişniţi.

  • După aproape 3 ani de guvernare PSD-ALDE, învățământul nu a înregistrat nicio evoluție. Tot Guvernul a picat bac-ul la politica făcută în folosul cetățenilor. Abandonul școlar a crescut prin neprezentarea a celor 20 500 de elevi la Evaluarea Națională din 2019, infrastructura curriculară rămâne într-o constantă derivă, iar arhitectura instituțională este sufocată de politizare și incompetență.

Pe această cale, în calitate de cadru didactic și deputat în Parlamentul României, vă solicit stimată Doamnă Prim-ministru, să o demiteți pe doamna Ecaterina Andronescu și să veniți imediat cu măsuri concrete pentru învățământul românesc care se află în derivă de doi ani și jumătate”, conchide prof. Cristina Iurișniti.

VIDEO Ovidiu Crețu: Mi-am făcut datoria față de țară! Poate voi ocupa un fotoliu de consilier ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu își va încheia mandatul în luna iunie a acestui an. Acesta a explicat în cadrul unei conferințe de presă că nu vrea o funcție salarială. ”Mi-am făcut datoria față de țară. Vreau să mă bucur de grădină și de nepoți. Poate voi ocupa o funcție de consilier local!” a spus acesta.
Transport gratuit pentru elevi, pe baza carnetului de note avizat de școală ianuarie 21, 2020 - Este anunțul făcut de Ministerul Educației, cu începere din anul școlar 2020 - 2021. Decizia aceasta s-a luat după ce CCR a declarat neconstituțională decontares navetei DOAR pe baza abonamentului.
FOTO: O nouă competiție, un nou trofeu…! ianuarie 21, 2020 - O nouă competiție, un nou trofeu – pentru tinerii liceeni pasionați de robotică de la Colegiul „Liviu Rebreanu”. Ei s-au întors victorioși de la Timișoara, unde au participat la Winter Robotics Games.
VIDEO Ovidiu Crețu: NU cred că trebuie subvenționată taxa de gunoi ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu a explicat că e de părere că taxa de gunoi nu trebuie subvenționată. Acesta susține că doar pe când îl arde pe cetățean la buzunar, doar atunci va avea grijă ce aruncă și cum aruncă.”Dacă se va vota subvenționarea, asta nu e poziția primarului!” a declarat edilul.
JOI se deschide Pârtia Cocoș, integral! AFLĂ cât plătești și programul de funcționare: ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu a anunțat azi că joi va avea loc deschiderea Pârtiei Cocoș, integral. Se va putea schia și dupămasa, datorită nocturnei. AFLĂ programul de funcționare și tarifele:
VIDEO- ȚEAPĂ: Firma ce aducea echipamentele pentru pârtie nu mai răspunde! Ba și blochează o altă achiziție ianuarie 21, 2020 - Pârtia Cocoș urmează să se deschidă integral în această săptămână, joi. Nu s-a putut mai repede din cauza lipsei pompelor și a tunului de zăpadă. Firma câștigătoare nu a mai dat niciun semn de viață de vreo două săptămâni. Ba mai mult, blochează și achiziția de tunuri.
Arma soțului mort i-a adus un dosar penal. Pățania unei bistrițence: ianuarie 21, 2020 - Arma neletală a soțului care a murit în urmă cu mai bine de jumătate de an i-a adus necazuri unei bistrițence de 44 de ani. Cu ce a greșit femeia:
Cum au ajuns persoanele cu handicap de la taxe 0 la gunoi, la preț întreg ianuarie 21, 2020 - Bistrițenii plătesc, din această lună, suma integrală pentru serviciul de salubritate. Asta deoarece Primăria nu mai subvenționează, cel puțin momentan, din bugetul municipiului. Persoanele cu handicap își amintesc de perioada în care plăteau 0 lei pentru aceste servicii. S-ar mulțumi și cu o reducere de 50 la sută...
Rostul de dimineață: Dacă iarna e în toi, nici primăvara nu poate fi prea departe… ianuarie 21, 2020 - În timp ce Bistrița zace copleșită de cerul plumburiu și mohorât, departe de lumea dezlănțuită, pe crestele Munților Rodnei primăvara își face loc cu coatele iar peisajele îți taie respirația…!
SCHIMBĂRI DE PROPORȚII! Jandarmii ar putea dispărea din orașe. Ce se va întâmpla cu ei: ianuarie 21, 2020 - Adevărul.ro a publicat un document în care se vorbește despre planurile pe care le are ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela pentru Poliție și Jandarmerie. Una dintre schimbările de proporții despre care se vorbește în document presupune dispariția jandarmilor din orașe. Ce se va întâmpla cu ei:
Maternik vs. școala din Șanț – conducerea unității mai bifează o victorie. Mesajul profesorului: „Nu pui mâna pe mine că eu te omor!” ianuarie 21, 2020 - Scandalul dintre profesorul de sport Vasile Maternik și conducerea unității de învățământ unde acesta predă este departe de a lua sfârșit. Ieri, profesorul a încercat din nou să se întoarcă în școală și a fost îndepărtat cu jandarmii, conducerea școlii mai bifând o victorie, folosindu-se de o prevedere din Legea Educației:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Năsăud și Beclean ianuarie 21, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 21 ianuarie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore – anunță Aquabis. Probleme sunt și la Beclean:
Carne de pasăre, dintr-o zonă cu gripa aviară, a ajuns la noi în județ! ianuarie 21, 2020 - Peste 17.000 de kilograme de carne de curcan din Ungaria a ajuns în 26 de județe ale țării. Aceasta provine dintr-o zonă cu restricție, din cauza gripei aviare. Se pare că în Bistrița-Năsăud nu s-a mai găsit niciun kilogram de carne de curcan, aceasta fiind cel mai probabil deja achiziționată.
FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.