Cristina Iurişniţi (USR) solicită demiterea ministrului Ecaterina Andronescu!

Cristina Iurişniţi (USR) solicită demiterea ministrului Ecaterina Andronescu!

„Învățământul românesc sub guvernarea PSD-ALDE a avut enorm de suferit, în ciuda promisiunilor asumate în Programul de guvernare. Ați asigurat cetățenii acestei țări că educația va reprezenta o prioritate, însă politicile publice asumate de Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, au reprezentat piedici în calea reformei sistemului și, mai mult decât atât, au bulversat prin incoerență și neprofesionalism activitatea educațională din întreaga țară…!”

Aşa începe scrisoarea deschisă adresată de profesoara deputat Cristina Iurişniţi din Bistriţa către prim-ministrul, Viorica Dăncilă.

Dezamăgită şi exasperată de prestaţia ministrului Educaţiei, profesoara Cristina Iurişniţi (USR Bistriţa-Năsăud) a solicitat demiterea Ecaterinei Andronescu, care a picat bac-ul la geografie, afirmând recent intr-o declarație politică că Alexandria este județ.

Drept argumente, Cristina Iurişniţi a prezentat şi câteva dintre măsurile iresponsabile propuse de Ministrul Educației care au decredibilizat guvernarea în domeniul educației a PSD-ALDE:

  • Reducerea numărului de locuri la liceele teoretice în detrimentul creșterii artificiale a locurilor în învățământul tehnologic și profesional.
  • Inexistența unei campanii naționale de promovare a școlilor profesionale și lipsa dotarii atelierelor de practică.

În dorința de a repara politica dezastruoasă a Ministrului Andronescu care a desființat Școlile de Arte și Meserii în 2009, acum, același ministru a tăiat fără nicio justificare locuri de la liceele teoretice cu o lună înaintea examenelor de Evaluare națională! Acestea au fost redistribuite către învățământul profesional, în așa fel încât elevii care obțin note sub 5 la Evaluarea Națională să fie admiși în licee tehnologice și școli profesionale – argumentează Cristina Iuriniţi.

Cu alte cuvinte, fără să existe un studiu de impact și o cerere reală, doamna Ecaterina Andronescu a adâncit și mai tare prăpastia dintre învățământul teoretic și cel tehnologic și profesional, segregând elevii pe baza notelor obținute la Evaluarea Națională”, avertizează Cristina Iurişniţi.

  • Eliminarea decontului navetei elevilor din sfera atribuțiilor autorităților publice județene s-a realizat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului privind Codul Administrativ al României girată inerent de Ministrul Andronescu.

Ne luptăm pentru combaterea abandonului școlar și oferirea de șanse egale tuturor elevilor, însă, fără nicio responsabilitate, Ministerul Educației a consimțit tacit la această politică dezastruoasă”, subliniază Cristina Iurişniţi.

Deputatul se referă, în scrisoarea către Viorica Dăncilă inclusiv la rezultatele foarte slabe obţinute la examenele naţionale (cu precădere Bacalaureatul), dar şi la situația dezastruoasă – „cauzată și de managementul deficitar al Ministerului Educației prin lipsa de reformă centrată pe nevoile și interesele elevilor”.

Generația de acum 12 ani număra 230.000 de elevi care au ajuns în clasa a XII-a cu circa 100.000 mai puțini. Ei sunt generația testelor Pisa din 2015 care au identificat în urma testărilor internaționale – 40% analfabeți funcțional în România. „Inerent situației critice, examenul de Bacalaureat a fost promovat din păcate doar de 3 din 5 absolvenți”, remarcă Cristina Iurişniţi..

  • Declarațiile publice lipsite de responsabilitate şi modul netransparent de a emite ordine de ministru. Acestea încalcă prevederile legislative privind dezbaterea cu actorii implicați în sfera educațională. Ele denotă, totodată, și lipsa unei viziuni reformatoare asupra actelor normative din domeniul educației sunt motive temeinice pentru a solicita demiterea Ecaterinei Andronescu de la conducerea Educației.

Într-un domeniu esențial, precum cel al învățământului, este nevoie de oameni cu viziune, adevărați profesioniști care să cunoască nevoile reale ale școlii românești… Care să își asume reformele necesare și să asigure contextul optim creșterii calității actului educațional”, afirmă Cristina Iurişniţi.

  • După aproape 3 ani de guvernare PSD-ALDE, învățământul nu a înregistrat nicio evoluție. Tot Guvernul a picat bac-ul la politica făcută în folosul cetățenilor. Abandonul școlar a crescut prin neprezentarea a celor 20 500 de elevi la Evaluarea Națională din 2019, infrastructura curriculară rămâne într-o constantă derivă, iar arhitectura instituțională este sufocată de politizare și incompetență.

Pe această cale, în calitate de cadru didactic și deputat în Parlamentul României, vă solicit stimată Doamnă Prim-ministru, să o demiteți pe doamna Ecaterina Andronescu și să veniți imediat cu măsuri concrete pentru învățământul românesc care se află în derivă de doi ani și jumătate”, conchide prof. Cristina Iurișniti.

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 7 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 10 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 14 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 15 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu acum 16 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 17 ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 19 ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 21 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.