Instituțiile statului pasează problema de la una la alta. Copiii rămân tot pe străzi, cerșind

Instituțiile statului pasează problema de la una la alta. Copiii rămân tot pe străzi, cerșind

Problema minorilor care cerșesc pare să nu aibă o rezolvare. Instituțiile statului se acuză între ele că nu fac ceea ce ar trebui. Copiii rămân însă tot pe străzi, cerșind.

Străzile Bistriței sunt pline de cerșetori. Dacă în dreptul maturilor, oamenii mai trec cu vederea, atunci când vine vorba de copii, lucrurile stau cu totul altfel.

Bistrițenii s-au arătat indignați de numărul mare de copii puși să cerșească, de bebelușii pe care femeile îi țin în brațe pentru a stârni milă etc.

Prezent la emisiunea LIVE a Bistrițeanul.ro, șeful Poliției Locale, Florin Frandeș, a spus că există promisiuni că DGASPC BN se va implica mai tare în rezolvarea acestor probleme. Acesta acuza instituția că nu ia copiii din familiile care îi obligă să cerșească.

Ce face Primăria

Printr-o hotărâre de Consiliu Local, în 2008, s-a înființat Grupul de lucru al municipiului Bistrița pentru combaterea cerșetoriei. Din acest grup fac parte

  • – Protopopiatul Ortodox Roman Bistriţa;
  • – Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud;
  • – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud;
  • – Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului;
  • – Poliția municipiului Bistriţa;
  • – Serviciul public municipal „Direcţia Municipală de Servicii Sociale”;
  • – Poliţia Comunitară Bistriţa;
  • – Direcţia de Evidență Informatizată a Persoanei;
  • – Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud;
  • – Poliţia Transporturi Feroviare Bistriţa;

Acest grup urmează să se întâlnească inclusiv mâine, pentru a discuta despre copiii minori care cerșesc. Doar că discuțiile durează de ani de zile și nimeni nu face nimic. Cei din cadrul Primăriei Bistrița au fiecare „partea lor” de care se ocupă și nu au o situație per ansamblu.

Fiecare departament are lucrul lui de care se ocupă. Polițiștii îi identifică și sancționează pe cine trebuie, direcția de Servicii Sociale analizează situațuia familiei din care provin. Fiecare are activitatea sa specifică. Nu știm dacă este vreun plan stabilit pentru a combate fenomenul”, au explicat reprezentanți ai serviciilor din cadrul PMB.

Ce face Direcția de Asistență Socială și Protecția copilului

Cei din cadrul DGASPC spun că autoritățile locale dau vina pe ei că nu iau măsuri. Însă primul pas, susțin aceștia, ar trebui făcut tocmai de cei ce-i acuză.

E ușor să ne spună să luăm copiii din familie și să îi ducem în centre. Dar nu asta e soluția. Acesta trebuie să fie ultimul lucru care să se facă. Unde să îi pui în centre de plasament? Trebuie să construim mai multe case de tip familial, că avem și noi un număr limitat de locuri. Nu-i poți duce pe toți acolo. Și în plus, atâta vreme cât tu, ca autoritate locală nu vii cu o soluție, cu o alternativă, nu ai cum să stopezi fenomenul. Ar trebui create centre de zi, în care copiii să aibă ocazia să servească o masă caldă, să își facă temele. Și dacă nici așa nu renunță la cerșit, atunci să se ajungă la alte măsuri. Dar dacă nu le oferi alternative, să îi și iei direct din familie, nu e o soluție. Că părintele poate veni să-și ceară copilul înapoi și poate avea câștig de cauză. Să facă Primăria ceva și apoi să apeleze la noi. Că e ușor să spui să-i ia Protecția Copilului. Dar nu asta trebuie făcut. Copilul trebuie să fie în familie. Și să aibă alternative”, au explicat reprezentanții DGASPC BN.

Cert este că în rapoartele Poliției Locale apar rar sancțiuni aplicate părinților ce-și obligă copiii să cerșească. Iar de multe ori, aceștia se aleg doar cu avertisment. Deși legea spune că aceștia pot risca chiar și închisoarea.

De ani de zile se fac planuri pentru a stopa fenomenul. Până se va concretiza ceva, copiii vor fi tot pe stradă, cerșind.

Bistriţa Civică: Vă aşteptăm în Piaţa Petru Rareş! „Guvernul Dăncilă să rămână doar un episod de tristă amintire” acum 57 de minute- Bistriţenii sunt invitaţi luni, 17 iunie, de la ora 19, în Piața Petru Rareș: aici va avea loc un miting de susținere a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. „Vă așteptăm, în număr cât mai mare. Veniți alături de noi să scăpăm țara de această gașcă pusă numai pe căpătuială, care duce țara spre faliment"
DE CITIT: Deadline. Când prea multă muncă provoacă moarte… acum 3 ore- Moartea misterioasă a unei tinere, despre care se bănuieşte că s-ar fi sfârșit de prea multă muncă, schimbă definitiv destinul mai multor oameni: Deadline…
FOTO: L-a doborât căldura! Intervenție dificilă a salvamontiștilor! acum 5 ore- O intervenție dificilă a salvamontiștilor a avut loc ieri, în Munții Rodnei. Un bărbat din Neamț a avut nevoie de ajutor după ce a făcut insolație și s-a deshidratat. A intervenit elicopterul SMURD.
Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi. Tradiţii în Bistriţa-Năsăud acum 7 ore- Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi… Este ziua în care Biserica ia fiinţă: ascultând cuvintele Sfântului Apostol Petru, aproape 3.000 de oameni s-au convertit pe loc la creştinism. Nu ai voie să mergi "la scăldat” de Rusalii, dar nici să te urci în arbori înalţi, să călătoreşti departe de casă ori să te cerţi cu cineva:
FOTO: Cupa „Iacob Ciuruș” la Șah a ajuns la ediția a II-a acum 21 de ore- Asociația Cârlionț a organizat astăzi, 15 iunie, la Căminul pentru persoane vârstnice din Bistrița, ediția a II-a a Cupei „Iacob Ciuruș” la Șah.
FOTO: Încă 40 de zile și secția ATI va fi finalizată! Ce se-ntâmplă cu pacienții: acum 23 de ore- Proiectul de reabilitare a secției ATI din cadrul Spitalului cuprinde două etape: modernizare zonă existentă și extindere. Se preconizează că în 40 de zile, lucrările vor fi finalizate. Ce se întâmplă cu pacienții în aceste zile: Lucrările de modernizare a Spitalului sunt în plină desfășurare! Secția ATI urmează să fie finalizată în maxim 40 de...
Ioan Turc (PNL) – APEL: Votați moțiunea de cenzură! Oamenii s-au săturat de PSD! acum O zi- „Urmează votul pe moțiunea de cenzură. Nu mă adresez nici fostului nostru coleg liberal domnul Deneș, azi PSD-ist fruntaș, nici fostului nostru coleg liberal Daniel Suciu, astăzi mare ștab în Guvern. Ei sunt preferații lui Dragnea, nu are rost să discutăm cu ei nimic. Dar fac un apel către domnul Ioan Simionca de la ALDE: Votați moțiunea de cenzură, oamenii s-au săturat de PSD..."
Iurișniți: Elevii care se înscriu la liceu riscă să ajungă, de fapt, la școli profesionale, cu medii mari, din cauza Statului acum O zi- Anul școlar 2019- 2020 aduce unele modificări în ceea ce privește clasele de la unele licee și școli profesionale. CNLR și INFOEL sunt printre școlile de prestigiu care au de pierdut. Deputatul Cristina Iurișniți susține că există riscul ca elevi cu medii mari să ajungă la școli profesionale.
FOTO – JOSENII BÂRGĂULUI: A ieșit de pe carosabil și a rupt un stâlp de electricitate! acum O zi- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea Josenii Bârgăului. Un autoturism a ieșit de pe carosabil și s-a oprit într-un stâlp de electricitate, rupându-l. Traficul în zonă se desfășoară cu dificultate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă azi în Târlișua și Prundu Bârgăului acum O zi- Locuitorii din Târlișua și Prundu Bârgăului rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă potabilă. Măsura este necesară pentru remedierea unei defecțiuni apărute pe rețeaua de distribuție a apei.
Trei mari probleme pentru primăriile din judeţ: „Riscă să intre în faliment…!” acum O zi- Sunt trei mari probleme cu care se confruntă administraţiile locale: „Am luat încă un şut în fund de la această guvernare. Trebuie obligatoriu găsite soluţii în a adoua parte a anului. Pentru că vor fi primării care riscă să intre în faliment...”
Mâncarea vânătorească acaparează Băile Figa. 13 echipe din Ardeal se întrec în preparate la ceaun, la final de lună acum 2 zile- Nu mai puțin de 13 echipe din Ardeal se vor întrece în preparate vânătorești la ceaun la final de lună. Concursul „Vânătoare la ceaun” se va desfășura la marginea pădurii de lângă Băile Figa.
Bistrița-Năsăud, sub cod roșu de vreme severă! Populația, avertizată prin Ro-Alert! acum 2 zile- ANM a emis cod roșu de vreme severă în județul nostru. Se anunță grindină, intensificări ale vântului și vijelie. Populația, avertizată prin Ro-Alert.
VIDEO – Ioan Turc (PNL): Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant! acum 2 zile- În Piaţa Decebal domneşte o „atmosferă câmpenească”: „Se plimbă doi, trei oameni de ici până colo. Nu există niciun fel de plan de bătaie, nu există niciun fel de monitorizare, nu există niciun interes...! Terminaţi cu minciunile şi apucaţi-vă de treabă! Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant!"
ATENȚIE cum parcați pe Colibiței! Se lasă cu amenzi! acum 2 zile- Lucrările pe strada Colibiței sunt aproape de finalizare. Zona e redeschisă circulației și șoferii s-au bucurat de posibilitatea de a parca în zonă. Doar că de azi, nu mai au voie să parcheze cum vor! Se lasă cu amenzi!