Instituțiile statului pasează problema de la una la alta. Copiii rămân tot pe străzi, cerșind

Instituțiile statului pasează problema de la una la alta. Copiii rămân tot pe străzi, cerșind

Problema minorilor care cerșesc pare să nu aibă o rezolvare. Instituțiile statului se acuză între ele că nu fac ceea ce ar trebui. Copiii rămân însă tot pe străzi, cerșind.

Străzile Bistriței sunt pline de cerșetori. Dacă în dreptul maturilor, oamenii mai trec cu vederea, atunci când vine vorba de copii, lucrurile stau cu totul altfel.

Bistrițenii s-au arătat indignați de numărul mare de copii puși să cerșească, de bebelușii pe care femeile îi țin în brațe pentru a stârni milă etc.

Prezent la emisiunea LIVE a Bistrițeanul.ro, șeful Poliției Locale, Florin Frandeș, a spus că există promisiuni că DGASPC BN se va implica mai tare în rezolvarea acestor probleme. Acesta acuza instituția că nu ia copiii din familiile care îi obligă să cerșească.

Ce face Primăria

Printr-o hotărâre de Consiliu Local, în 2008, s-a înființat Grupul de lucru al municipiului Bistrița pentru combaterea cerșetoriei. Din acest grup fac parte

  • – Protopopiatul Ortodox Roman Bistriţa;
  • – Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud;
  • – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud;
  • – Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului;
  • – Poliția municipiului Bistriţa;
  • – Serviciul public municipal „Direcţia Municipală de Servicii Sociale”;
  • – Poliţia Comunitară Bistriţa;
  • – Direcţia de Evidență Informatizată a Persoanei;
  • – Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud;
  • – Poliţia Transporturi Feroviare Bistriţa;

Acest grup urmează să se întâlnească inclusiv mâine, pentru a discuta despre copiii minori care cerșesc. Doar că discuțiile durează de ani de zile și nimeni nu face nimic. Cei din cadrul Primăriei Bistrița au fiecare „partea lor” de care se ocupă și nu au o situație per ansamblu.

Fiecare departament are lucrul lui de care se ocupă. Polițiștii îi identifică și sancționează pe cine trebuie, direcția de Servicii Sociale analizează situațuia familiei din care provin. Fiecare are activitatea sa specifică. Nu știm dacă este vreun plan stabilit pentru a combate fenomenul”, au explicat reprezentanți ai serviciilor din cadrul PMB.

Ce face Direcția de Asistență Socială și Protecția copilului

Cei din cadrul DGASPC spun că autoritățile locale dau vina pe ei că nu iau măsuri. Însă primul pas, susțin aceștia, ar trebui făcut tocmai de cei ce-i acuză.

E ușor să ne spună să luăm copiii din familie și să îi ducem în centre. Dar nu asta e soluția. Acesta trebuie să fie ultimul lucru care să se facă. Unde să îi pui în centre de plasament? Trebuie să construim mai multe case de tip familial, că avem și noi un număr limitat de locuri. Nu-i poți duce pe toți acolo. Și în plus, atâta vreme cât tu, ca autoritate locală nu vii cu o soluție, cu o alternativă, nu ai cum să stopezi fenomenul. Ar trebui create centre de zi, în care copiii să aibă ocazia să servească o masă caldă, să își facă temele. Și dacă nici așa nu renunță la cerșit, atunci să se ajungă la alte măsuri. Dar dacă nu le oferi alternative, să îi și iei direct din familie, nu e o soluție. Că părintele poate veni să-și ceară copilul înapoi și poate avea câștig de cauză. Să facă Primăria ceva și apoi să apeleze la noi. Că e ușor să spui să-i ia Protecția Copilului. Dar nu asta trebuie făcut. Copilul trebuie să fie în familie. Și să aibă alternative”, au explicat reprezentanții DGASPC BN.

Cert este că în rapoartele Poliției Locale apar rar sancțiuni aplicate părinților ce-și obligă copiii să cerșească. Iar de multe ori, aceștia se aleg doar cu avertisment. Deși legea spune că aceștia pot risca chiar și închisoarea.

De ani de zile se fac planuri pentru a stopa fenomenul. Până se va concretiza ceva, copiii vor fi tot pe stradă, cerșind.

FOTO – Două mașini făcute praf pe Calea Moldovei, din cauza neatenției acum 13 minute- În urmă cu puțin timp, două mașini au fost făcute praf, după ce un șofer s-a speriat de manevrele făcute de conducătorul auto din fața sa, a tras de volan și a lovit o mașină, care a ricoșat în a treia.
Vrei pe masa de Paște delicioasele prăjituri de la Polaris Beclean?! Treci pe la Zimmo și se rezolvă! acum 24 de minute- Tot ce este mai bun pentru clienții noștri este filosofia celor de la Zimmo! Așa s-au născut sandwichurile, salatele, sosurile sau smoothie-urile Zimmo, făcute după rețete proprii, originale și având la bază ingrediente cât mai naturale, fără aditivi. Și pentru că toată lumea vrea și ceva dulce și bun, la ei o să găsiți inclusiv...
Un bărbat din Măgura Ilvei s-a ales cu răni grave, după ce a fost înghițit de un mal de pământ. A fost solicitat elicopterul SMURD acum 41 de minute- În urmă cu puțin timp, un bărbat de 48 de ani din Măgura Ilvei a fost înghițit de un mal de pământ până în zona brâului. Acesta a fost scos de către pompierii voluntari din comună și predat echipajului medical, care a luat decizia de a solicita un elicopter SMURD.
Carolyne Beauty Center angajează recepționistă! SUPER oferte de muncă în Bistrița acum O oră- Carolyne Beauty Center caută o tânără drăguță căreia să-i placă să lucreze în fiecare zi cu frumusețea,  într-o echipă tânără și veselă. Se oferă condiții de cinci stele! Alte locuri de muncă - disponibile în Bistrița:
TRAGIC: Și-a găsit copilul adolescent spânzurat de-o grindă acum 2 ore- O descoperire macabră a avut loc în această dimineață, în localitatea Tărpiu. O mamă și-a găsit copilul, adolescent, spânzurat de-o grindă. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic.
VIDEO: Banii n-aduc fericirea! Dar în cazul Adrianei, îi ”cumpără timp” alături de fetele ei! acum 3 ore- A primit un diagnostic crunt, acum șase ani de zile. Situația nu poate deveni mai roz, dar a găsit o soluție să rămână cât mai mult în viață, alături de fetele ei. Doar că pentru ea, timpul chiar costă bani! Și nu puțini! Iar finanțele... nu îi mai ajung!
FOTO/VIDEO: Cum s-a descurcat tenorul Ștefan Pop în primul concert susținut acasă, după câștigarea Oscarului acum 4 ore- Originar din Bistrița, tenorul Ștefan Pop a fost recent laureat cu unul dintre cele mai importante premii acordate soliștilor de operă, similar cu Oscarul care se oferă în cinematografie. Ieri seară a susținut – nu lipsit de emoții – primul concert acasă după distincția primită în Qatar.
Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 5 ore- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 18 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 20 de ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 21 de ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 23 de ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum O zi- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum O zi- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum O zi- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”